Dette betyr trøyene i Tour de France

5 months ago 46


Gul, grønn, hvit, prikkete. Hva betyr det og hvordan fungerer det? Her får du forklaringen på hva de ulike trøyene i Tour de France betyr.

Hvert lag har selvsagt egne lagtrøyer – prydet med sponsormerker – og trøyene vi beskriver her er de helt unike premie- og poengtrøyene som kun én rytter bærer av gangen.

Tour de France 2024 går fra 29. juni til 21. juli og skal for første gang ikke avsluttes med siste etappe i Paris (på grunn av OL i Paris denne sommeren).

Det hele skal i stedet avsluttes i Nice, og første etappe starter i Italia.

Jonas Vingegaard vant Tour de France 2023 - og sykler for Team Jumbo-Visma. Foto: MARCO BERTORELLO / Reuters / NTB

Den gule trøyen i Tour de France

Den gule trøyen er den viktigste i Tour de France og bæres av den rytteren som til enhver tid leder Tour de France sammenlagt.

Og den som vinner hele Tour de France, vinner altså den gule trøyen også.

Det er den syklisten som har den korteste totaltiden sammenlagt som vinner Tour de France.

Etter hver etappe deles den gule trøyen ut til den som har kortest totaltid per da, og den kalles gjerne den gule ledertrøyen.

Den gule trøya kan altså bæres av ulike ryttere gjennom Tour de France’ 21 etapper, alt etter hvem som ligger best an i sammendraget.

Den som vinner etappen får altså ikke automatisk den gule ledertrøyen.

To ganger i Tour de France’ historie har vinneren av den gule trøyen ikke hatt trøyen i løpet av rittet og kun båret den på siste etappe eller på podiet etter siste målgang. Det skjedde i 1947 med Jean Robic og i 1968 med Jan Janssen.

To nordmenn har båret den gule ledertrøyen i Tour de France: Thor Hushovd og Alexander Kristoff.

På disse etappene hadde Hushovd og Kristoff gul ledertrøye

2004: Hushovd bar gul ledertrøye på andre etappe av Tour de France
2006: Hushovd bar gul ledertrøye på første og tredje etappe
2011: Hushovd bar gul ledertrøye på etappe to, tre, fire, fem, seks, syv og åtte
2020: Kristoff bar gul ledertrøye på den andre etappen av Tour de France

På fransk heter den gule trøyen «maillot jaune».

Den grønne trøyen i Tour de France

Den grønne trøyen er sprint-trøyen, eller poeng-trøyen, i Tour de France.

Den bæres av rytteren som til enhver tid har samlet flest poeng på spurter som er lagt inn på enkeltetapper og ved målgang på hver etappe.

Hvor mange poeng det er per innlagte spurt eller ved målgang varieres blant annet av hvor krevende etappen er og hva slags type etappe det er.

De rytterne som er så kalte sprintere, er de som oftest kjemper om spurt-poeng i Tour de France, men sammenlagt kan trøyen også vinnes av typiske allroundere.

Thor Hushovd har vunnet den grønne trøyen to ganger.

På fransk heter trøyen «maillot vert».

Thor Hushovd - i grønn trøye - spurter mot Mark Cavendish på oppløpet av etappe ti i 2010. Foto: PASCAL PAVANI / AFP / NTB

Den prikkete trøyen i Tour de France

Den rødprikkete trøyen, eller polkadot-trøyen, er klatretrøyen i Tour de France.

Den bæres av «Kongen av fjellene», altså den rytteren som samler flest poeng på fjelletappene i Tour de France.

Disse etappene kalles også klatreetapper, eller etapper med kategoriserte stigninger. Jo tøffere stigning, jo flere poeng er mulig å hente. Etapper som avsluttes i en stigning gir gjerne ekstra mange poeng.

Richard Virenque er den som har vunnet klatrekonkurransen i Tour de France flest ganger, med syv seire. Ingen nordmenn har noensinne vunnet klatretrøyen i Tour de France.

På fransk heter trøyen «maillot à pois».

Den hvite trøyen i Tour de France

Den hvite trøyen i Tour de France er også kjent som ungdomstrøyen. Den bæres av den rytteren under 26 år som til enhver tid ligger best an sammenlagt – på samme måte som den gule ledertrøyen.

Den som vinner den hvite trøyen til slutt, er den rytteren under 26 år som har hatt kortest totaltid gjennom alle etappene i Tour de France sammenlagt.

Alle ryttere som ikke har fylt 26 innen 1. januar det året rittet går, er automatisk med i kampen om den hvite trøyen.

På fransk heter trøyen «maillot blanc».

«Den mest offensive rytteren»

På hver etappe kårer juryen «den mest offensive rytteren» – og vedkommende kjører med rødt startnummer på den neste etappen.

Utmerkelsen går gjerne til en syklist som har vært lenge i brudd eller på annen måte har bidratt til å øke underholdningsverdien for rittet.

Etter at alle de 21 etappene i Tour de France er gjennomført, deler juryen dessuten ut en pris til den de mener er tourens totalt mest offensive rytter.

Lagkonkurransen

For hver etappe legges tidene til lagets tre første ryttere i mål sammen, og laget med best sammenlagttid totalt vinner lagkonkurransen i Tour de France.

Det laget som leder etter hver etappe kjører med svarte tall på gul bakgrunn i startnummeret sitt. De kan også velge om de vil kjøre med gule hjelmer.

Lag med færre enn tre ryttere ved rittets slutt, er ikke med i lagkonkurransen.

«Lanterne Rouge»

Dette er en merkelapp som kanskje kan virke litt tvilsom, men har likevel blitt båret med en viss stolthet – fordi den symboliserer viljestyrke og utholdenhet til å fullføre Tour de France til tross for utfordringer.

Lanterne Rouge (rød lanterne) gis til den syklisten som kommer sist sammenlagt.

Navnet kommer fra den røde lykten som tradisjonelt ble hengt på slutten av tog.

Read Entire Article