Politikerne kunne forby proffboksing så mye de ville. Steffen Tangstad sørget for at nordmenn knapt snakket om annet.
fredag 28. juni kl. 13:25Norsk idrettshistorie er full av magiske øyeblikk, og det er ikke så enkelt å sammenligne dem. Like fullt er det noen begivenheter som sitter ekstra sterkt prentet i minnet.
En straffescoring i Marseille, et stavbrekk i Holmenkollen og et uvirkelig sirkus i Las Vegas er tre av de fremste eksemplene.
Sistnevnte handler om den eneste gangen en nordmann har bokset om en VM-tittel i tungvekt.
Nå har mannen bak bragden gått bort. Steffen Tangstad ble bare 65 år gammel, etter at helsen hadde vært skral de siste årene. Han slet med nervesykdommen polynevropati, og plagene ble forsterket da han måtte amputere det venstre benet fra kneet og ned. Familien forteller at han sovnet fredfullt inn, uten smerter.
Det er mange kapitler i historien om Norges beste mannlige bokser, men det er mange grunner til at september 1986 står igjen som noe helt spesielt.
Det var som et eventyr, med en perfekt timing for å maksimere oppmerksomhet.
Det spilte ingen rolle at idretten han drev med var blitt forbudt i Norge fem år tidligere, et forbud som varte frem til 2014.
Nordmenn leide Rocky-filmer på VHS, mens avisene var breddfulle av den trollbindende «David mot Goliat-historien». Det var boksefeber.
En nordmann skulle få sjansen til å bli verdensmester i proffboksing. I den glamorøse bling-bling-byen. Med Sylvester Stallone som tilskuer og selveste Michael Spinks i motsatt ringhjørne på Las Vegas Hilton.
En ung Mike Tyson bokset oppvarmingskamp før hovedattraksjonen.
Tangstad ble et symbol på hva det er mulig å få til, selv om man kommer fra et lite land. Det gjorde noe med nasjonens selvtillit og selvbilde midt på 80-tallet, i en tidsalder da a-ha nylig hadde erobret hitlistene over dammen.
Selve VM-kampen gikk vel som den måtte gå. Tangstad startet godt og vant faktisk den første runden med knapp margin. Men det skulle vise seg å bli en kamp mot overmakten, og til slutt vant Michael Spinks på teknisk knockout. Tangstad trakk selv konklusjonen, da en forslått nordmann kunne meddele ringdommeren at «I’ve had enough».
Steffen Tangstad avsluttet karrieren der og da, blant annet for å konsentrere seg om å være pappa.
Han står igjen med 24 seire, to tap og to uavgjorte kamper. To ganger sikret han seg tittelbeltet som europamester, etter å ha beseiret Lucien Rodriguez og John Westgarth.
Et helt norsk boksemiljø kan takke Steffen Tangstad for interessen han gikk foran og skapte. Etter karrieren var Tangstad manager for Thomas Hansvoll, han var innom tv-bransjen og var på skjermen som deltaker i «Skal vi danse».
I en periode reiste han rundt og holdt motivasjonsforedraget «Tangstad mot Tangstad», om egne opplevelser og drømmen om å bli verdensmester.
Det ble han aldri.
Men Steffen Tangstad fikk ikke bare oppleve den norske drømmen i USA - han ble også en nasjonal øyeåpner om hva det er mulig å få til i den store verden.
Les også
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.