Det ser jo ut som galskap

4 months ago 52


Alle spillerne åpner med å håndhilse på sikkerhetsvaktene før den spanske treningen på det nydelige gressteppet i Baden-Württemberg, sørvest i Tyskland. Snart skal laget videre. Enten til semifinale i München – eller hjem til Spania.

Stemningen er som den skal være etter fire strake seire. Spanjolene har kost seg på det luksuriøse golfhotellet Öschberghof, selv om 16 år gamle Yamal også har hatt andre plikter. Han har vært nødt til å levere en skoleoppgave digitalt.

Ellers bruker han tiden på å storme frem på høyresiden, fullstendig fryktløs, 178 centimeter og 66 kilo som dribler og svever mellom forsvarskjemper.

LEKEN GJENG: Dani Olmo (ryggen til), Nico Williams (i bakgrunnen) og Lamine Yamal på den siste treningen før kvartfinalen. Foto: LLUIS GENE / AFP / NTB

Gutten som fyller 17 dagen før finalen, er tidenes yngste EM-spiller med god margin. Så langt er han ikke langt unna å være EMs beste heller.

Og da er det vel bare å la ham dundre på videre?

Eller?

Hør på dette: Kvartfinalen mot Tyskland blir Lamine Yamals femtiåttende kamp siden 13. august – 35 av dem fra start. I snitt har det gått 5,6 dager mellom kampene hans.

På den siste pressekonferansen før fredagens storkamp spurte jeg den dobbelt så gamle høyrebackveteranen Dani Carvajal om han frykter det blir for mange kamper for Yamal.

Det fryktet han – men han vred seg unna hovedpoenget med spørsmålet – alderen.

– Det handler ikke bare om Lamine Yamal, det gjelder alle spillere i toppklubber. Uefa og Fifa og forbundene må gjøre noe. 60 kamper på ett år nytter ikke, svarer Real Madrid-stjernen, som selv er blitt spart litt og bare er oppe i 46.

UNG OG GAMMEL: Lagets yngste Lamine Yamal slo pasningen og den eldste Dani Carvajal scoret det tredje målet, da Spania slo Kroatia 3–0. Sammen danner de en brutalt sterk høyreside. Foto: CLEMENS BILAN / EPA / NTB

Men blir det finale, runder altså skoleeleven 60 kamper på elleve måneder.

Det ser jo ut som galskap.

Har ikke Barcelona lært? Har ikke Spania lært?

«Barça» har fått frem flere som ligner de siste årene, litt samme kroppsbygning, under 1,80, lettbeinte og tekniske. De er sendt utpå blant de voksne, og det er blitt noen skadehistorier:

  • Ansu Fati (21). Barca-debut som 16-åring, landslagsdebut året etter. Har hatt 12 avbrekk og vært ute i til sammen 590 dager.
  • Pedri (21). Debut i Barcelona som 17-åring og på landslaget som 18-åring. 68 kamper for klubb- og landslag i sin første Barca-sesong. Har hatt ni forskjellige skader, mest hamstring og muskulært og vært ute av spill i 435 dager. Tilbake nå.
  • Gavi (19). Debuterte for Barcelona og Spania rett etter at han fylte 17. Spilte 111 kamper, 89 fra start, før korsbåndet røk i EM-kvaliken mot Georgia i fjor høst. Totalt vært ute med skade i 282 dager.
UTE: I den ubetydelige kvalikkampen mot Georgia røk både korsbåndet og EM for Gavi. Foto: CESAR MANSO / AFP / NTB

Kanskje viser det seg at Lamine Yamals kropp er mindre skadeutsatt, og uansett finnes det ikke en spansk lege – eller trener – som tenker tanken på å hvile ham . Da kan et potensielt EM-gull ryke.

«58 kamper siden august er mye. Det er ingen tvil om at skaderisikoen er stor», sier Lars Engebretsen, idrettslege med lang nasjonal og internasjonal erfaring.

Det største problemet er at Yamals kropp ikke er ferdigutviklet. Den vokser fortsatt, og det er det ingen lege som kan gjøre noe med.

«Risikoen er høy for skader i vekstsonene – senefester i ankel, kne og bekkenområdet,» forklarer Engebretsen.

Bilde av Lars EngebretsenLars Engebretsen

Idrettslege

Slik faset de inn Messi

Barcelona var langt mer forsiktige da 1,70 høye Lionel Messi slo gjennom for et par tiår siden:

  • Han fikk sin debut 17 år og fire måneder gammel. Den første sesongen slapp han til i syv seriekamper, ingen fra start, til sammen 76 minutter. I tillegg startet han én ubetydelig Champions League-kamp og en i cupen mot et 3. divisjonslag.
  • Og da Messi fylte 19 år, var han bare oppe i ti landskamper, fire av dem hadde vært fra start.

Den IOC-tilknyttede legen sier at mange toppklubber prioriterer arbeidet med de unge. Han betviler ikke at Barcelona er blant dem.

«Men antall korsbåndskader hos unge øker over hele verden. Det er et faktum. Og jo flere kamper du spiller på høyt nivå med høy belastning, desto høyere er risikoen. De unge må beskyttes, av dommere, trenere og helseapparat på landslag og i klubbene,» sier han.

Tidligere Barcelona-boss Pep Guardiola fulgte det rådet da 1,71 høye Phil Foden (24) kom ut av City-akademiet. De fleste mente han var god nok for laget, Guardiola lot ham debutere som 17-åring, men lirket ham gradvis inn. Da han fylte 20, hadde Foden bare spilt 41 seriekamper, 29 som innbytter.

Lamine Yamal har allerede 38, 22 av dem fra start.

Inntil videre får vi tro at de spanske legene har kontroll på kroppen hans.

Men det er vanskelig å være helt overbevist.

  • Kilder: Transfermarkt.com/fcbarcelona.com

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article