Det norske studenthjemmet sitter på enorme verdier i Londons «millionaires row»

4 months ago 41


LONDON (E24): Mellom Bentleyer og «The Beckhams» tar den norske foreningen imot pengelense studenter på Londons beste vestkant.

Nærmeste naboer er David og Victoria Beckham, Richard Branson og diverse ambassader. Dette er den norske foreningen i Londons «millionaires row». Foto: E24/ Nina Rangøy

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Et par kilometer vest for Hyde Park i London, mellom Notting Hill og South Kensington ligger Holland Park, et av de aller dyreste boligområdene i den britiske hovedstaden.

Den mest fasjonable gaten i Holland Park-området omtales som «millionaires row», og huser en rekke kjente navn som David og Victoria Beckham og Richard Branson, i tillegg til flere ambassader. Tidligere har også Elton John, David Cameron, Ed Sheeran, og Robbie Williams hatt adresse der.

Langs den klassisk viktorianske gaten står Range Rovere, Bentleyer og andre luksusdoninger pent og pyntelig plassert, og alle fasader er upåklagelig velholdt.

Midt i det hele vaier en norsk vimpel, og det dufter lett av vaffel med brunost. I 52 Holland Park holder nemlig et norsk studenthjem til.

Siden 1938 har den norske foreningen KFUK-Hjemmet London eid bygget på den eksklusive adressen.

KFUK-hjemmet (opprinnelig kristelig forening for unge norske kvinner) er i dag et studenthjem og hostell, som tar imot studenter, konfirmasjons- og speidergrupper, skoleklasser og turister. De arrangerer diverse tilstelninger som filmkvelder og 17. mai-feiringer.

– Folk får sjokk når jeg sier at jeg jobber i Holland Park

Foreningen har i dag fire fast ansatte og et par vikarer. De vedlikeholder bygget og håndterer alt av husdrift på egen hånd.

– Her vasker vi, her lager vi mat, og her snakker vi med alle mulige slags mennesker, sier Randi Dogra.

Randi Dogra sier hun smiler hver morgen hun runder hjørnet og går inn i Holland Park. Her på husets felles kjøkken, sammen med husøkonom Elise Vik Nordbrønd. Foto: E24/ Nina Rangøy

Hun har jobbet på «K», som det kalles, i 22 år, og har ingen planer om å gi seg med det første.

– Ikke før de hiver meg ut. Huset gir mye til studentene, som kan føle seg trygge her. Tenk deg en mørk dag i London, da kan studentene komme inn her til dette og kjenne bakelukten, sier hun stolt.

Bygget de holder til i er verdt flere hundre millioner kroner, men de er fast bestemt på å bli værende.

Mer om verdien på eiendommen lenger ned i saken.

– Adressen er jo så stor. Folk får sjokk når jeg sier at jeg jobber i Holland Park. «Beckhams» bor jo rett over hekken, så vi følger med i vinduet når de er hjemme, ler Bogra.

Det er heller ikke langt ned til Norges desidert rikeste mann John Fredriksens gigantpalass i Chelsea.

I den velholdte gaten, mellom luksusdoninger og ambassader, vaier det en norsk vimpel. I 52 Holland Park finner du «K». Foto: E24/ Nina Rangøy

– Mye jobb å ta vare på et gammelt hus

Elise Vik Nordbrønd (28) jobber som husøkonom på «K». Hun bestiller mat, setter opp turnuser og håndterer den daglige driften sammen med de tre andre fast ansatte.

– Hva er «K»?

– Vi er en liten norsk boble i London. Vi har månedlige filmkvelder og temakvelder, og prøver å benytte oss av ulike dager som er gjennom året. Om det er sankthans eller om det er vaffeldagen. Hver høst viser vi Notting Hill-filmen i hagen og lager boller og kakao, noe som er utrolig hyggelig, sier hun.

Elise Vik Nordbrønd (28) bor fast i studenthjemmet, og jobber som husøkonom. Foto: E24/ Nina Rangøy

Nordbrønd foreller at det er krevende å vedlikeholde et slikt bygg, og at det krever mye både fysisk og økonomisk.

– Vi har hele driften selv, så ja, det er en del å gjøre. Men det er utrolig lærerikt å passe på et så gammelt bygg. Vi lærer jo å ta vare på et gammelt hus som har hatt sitt liv før vi kom.

Utgiftene finansieres av hostelldriften. Faste inntekter fra studentene som bor der fast, pluss inntekter fra grupper som kommer på besøk er nok til å dekke vedlikehold, og månedlige utgifter.

Andrea Skage (20) og «K» feirer tradisjonen tro 17. mai med flaggheis og nasjonalsang på starten av dagen, før de arrangerer 17. mai-frokost og drar videre opp mot sjømannskirken i London. Foto: E24/ Nina Rangøy

– Helt spesielt

Hjemmet har nå 16 fastboende studenter. Totalt har de 50 sengeplasser, fordelt på 500 kvadratmeter.

En av studentene som bor der fast er Marius Øverland (24). Han tar for tiden en treårig utdanning i populærmusikk i Fulham og tar «tuben» mellom Holland Park og studiestedet daglig.

Øverland har bodd på «K» de siste to årene, og er i gang med sitt tredje. Han jobber også som vikar på studenthjemmet.

– Det er helt spesielt å kunne bo på en slik adresse som student mens man bor i London, sier han.

Marius Øverland (24) i studenthjemmets øvingsrom. Foto: E24/ Nina Rangøy

25 til 35 millioner pund

I parralellgaten til den skjulte norske perlen holder eiendomsmeglerkontoret Sandersons til.

– Dette er et spesielt dyrt område av London. Det tok helt av for rundt 25 år siden. Omtrent på samme tid som Notting Hill filmen kom, forteller direktør William Willis i Sandersons til E24.

Han kjenner godt til både gaten og bygget som «K» holder til i.

– Det er sjeldent at hele bygninger, som ikke er delt inn i leiligheter, kommer på markedet her. Men når de gjør det, så har de en tendens til å gå for astronomiske summer, sier han.

Willis anslår at eiendommen er verdt et sted mellom 25 og 35 millioner pund. Altså et sted mellom 340 og opp mot 500 millioner kroner, regnet med dagens valutakurs.

Da avhengig av hvor mye som må gjøres innvendig, og hvor mange budgivere som melder seg inn i kampen.

Direktør i eiendomsmegleren Sandersons William Willis har lang erfaring med salg av eiendommer i det høyeste prissjiktet i områdene Holland Park og Notting Hill. Foto: E24/ Nina Rangøy

Les også

Oljefondets norske talenter i London: – Jeg kunne nesten ingenting om finans

– For rundt fem år siden hadde vi den albanske ambassaden, som ligger vegg i vegg, på markedet. Albanerne endte til slutt med å ikke selge eiendommen, men der ble prisen satt til 24 millioner pund. Der måtte alt renoveres innvendig, forteller han.

Eiendomsmegler Benjamin Tolla på kontoret Curtis Sloane et lite stykke unna støtter Willis' vurdering.

Han estimerer at bygget i dag har en verdi på rundt 20 millioner pund (275 millioner kroner), men at den reelle verdien på bygget kan være så mye som 40 til 45 millioner pund (550 til 600 millioner kroner) dersom man får omgjort bruksrestriksjonene om til en privatbolig med tilhørende hage.

– De kjøpte jo dette bygget for lenge siden, men den som kjøpte det må ha vært et geni. Dette har vært en god investering, sier Tolla til E24.

Et nettsøk viser også at bygg på samme størrelse i området, som enten er solgt eller som ligger på markedet, selges i dette prissjiktet.

Rett over hekken bor «The Beckhams». Foto: E24/ Nina Rangøy

– Vi klarte på hengende håret å redde det

Bygget eies av den norske stiftelsen «Norwegian Y.W.C.A.».

– Det var veldig tøffe tider på slutten av 80-tallet. Da var det snakk om salg av bygget, men vi klarte på hengende håret å redde det, sier Dogra.

Pandemien ble også en tøff tid for driften av «K», uten noen inntekter fra tilreisende.

– Jeg går ut ifra at mange pengesterke folk sikler etter å få kjøpe dette bygget, i likhet med lignende bygg i Kensington. Har dere fått noen bud? Har noen forsøkt å kjøpe huset? Har dere vurdert å selge?

– Vi har planer om å bli her så lenge vi kan. Så lenge jeg har jobbet her så har det ikke engang vært snakk om slag. Vi ser verdien av å være i dette området, og vil fortsette å ta imot nordmenn her så lenge vi har muligheten, sier daglig leder Angela Shury-Smith.

Hjemmet har nå 16 fastboende studenter. Foto: E24/ Nina Rangøy
Husøkonom Elise Vik Nordbrønd (28) i en av husets stuer. Foto: E24/ Nina Rangøy
Read Entire Article