Derfor tok Sophie Elise keisersnitt

6 days ago 7


Snart fem måneder har gått siden sønnen Helmer kom til verden.

29-åringen har allerede lettet litt på sløret i TV-serien «Girls of Oslo», men det angrer hun egentlig på. Men nå vil hun altså dele mer, om det som hun sier innebærer traume.

– Kanskje det kan hjelpe noen.

Den nybakte mammaen forteller i premieren på «Sophie Elise Podcast» mandag at hun egentlig aldri var redd for smerten en fødsel kan innebære.

– Jeg har bare tenkt at det er heftig og rått.

 Janne Møller-Hansen / VGSophie Elise og lille Helmer. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Hun ble undersøkt hyppig med ultralyd i starten, fordi hun hadde en nylig spontanabort bak seg. Og det var under en av disse tidlige undersøkelsene – med vaginal ultralyd – at alt snudde, og angsten kom.

– Fullstendig panikkangst

Jordmoren begynte å snakke om fødselen og Sophie Elise fikk panikk.

– Panikk til det nivået at jeg har blackout. Jeg husker nesten ikke dette selv. Det var som om jeg holdt på å dø. Fullstendig panikkangst.

Dette skjedde mens staven som man utfører ultralyden med, føres inn i skjeden for å lage bilder av livmoren og det som er i den.

Sophie Elise beskriver instrumentet som «et dildolignende kamera», og sier at hun plutselig fikk flashback.

– Jeg har jo opplevd seksuelt misbruk, sier hun – noe som hun også har snakket om tidligere, blant annet i dette intervjuet med VGTVs Morten Hegseth i 2014.

Der forklarte Sophie Elise at hun i ungdomstiden ble presset til sex mot sin vilje, men at det aldri ble anmeldt. På spørsmål om det var voldtekt, svarte hun det handlet mer om «å ha sex når man ikke hadde lyst», men at hun «ikke gjorde så mye protester».

– Synes fortsatt det er privat

Sophie Elise forklarer i sin nye podkast at hun har tenkt at misbruket ikke har preget henne i den grad at det har ødelagt livet hennes. Selv om hun sier det var «grusomt», har hun tenkt at det ikke hemmer henne i hverdagen.

– Jeg har trodd at jeg ikke har slitt med det. Men så ble det tydelig at det gjør jeg. Denne situasjonen, med bena spredt, naken, og noe skal inn i meg, og jeg ikke har kontroll ...

Sophie Elise ønsker ikke å utdype overfor VG, men skriver i en SMS at «siden jeg var så dum å nevne noe i «Girls of Oslo», så kommer det nå.

– Jeg hadde ikke tenkt å dele noe i det hele tatt, fordi jeg fortsatt synes det er privat.

Sophie Elise forklarer i podkasten at jordmoren taklet hendelsen bra og var flink og trøstende.

Søkte om keisersnitt

Influenceren skal så ha blitt satt i kontakt med andre profesjonelle, deriblant en psykolog, som hun fikk ha samtaler med.

Og det skal ha blitt skrevet en anbefaling om keisersnitt, i frykt for at hun kunne komme til å låse seg selv helt under en vaginal fødsel.

Sykehuset i Trondheim skal ha innvilget søknaden om keisersnitt, men Sophie Elise kviet seg og ville gjerne holde muligheten for vanlig fødsel åpen i det lengste. Hun slet med tanker om at folk ville dømme henne.

 Ole Martin WoldSophie Elise under et intervju med VG i februar. Foto: Ole Martin Wold

Sophie Elise innrømmer at da dagen for keisersnittet kom, var hun redd. Hun forteller om forberedelsene, og at det gikk helt fint – helt til hun la seg ned. Da kom panikken igjen, for da mistet hun kontrollen.

– Jeg følte at jeg ikke fikk puste, men det hadde de forberedt meg på, sier hun og forklarer hvordan bedøvelsen virker.

Takknemlig

Hun forteller om kvalme og brekninger – og tvangstanker. Og hun beskriver «suget i magen» da de hentet babyen ut, og at sekundene før han gråt, følte som en evighet.

 Vegard Jørstad og Sophie Elise Isachsen avbildet i mars.PAR: Vegard Jørstad og Sophie Elise Isachsen avbildet i mars.

Sophie var fortsatt kvalm og bedøvet, så hun kunne ikke holde barnet. Panikken var der fortsatt. Samboer og barnefar Vegard Jørstad var tryggheten.

– Det høres ut som jeg bare klager, men jeg er så takknemlig for at jeg fikk keisersnitt. Men jeg sov ikke på tre dager, sier Sophie Elise.

Hun sier at hun «sinnssykt nok regner med å få kritikk» for å ha tatt keisersnitt, men at hun ved å snakke håper å være en støtte for andre i samme situasjon.

Sydenferie

Sophie Elise presiserer i podkasten at hun har det bra i dag, selv om hun skal ha blitt rammet av det hun omtaler som «en liten fødselsdepresjon» etterpå.

I dag elsker hun arret etter keisersnittet, og at hun kan se linjen der Helmer kom ut.

Sophie Elise, Vegard og lille Helmer befinner seg nå i Spania. Familien på tre reiste i helgen på sin første utenlandsferie sammen.

Den nylanserte podkasten står hun helt alene for.

Read Entire Article