Derfor er Slovakias statsminister så kontroversiell

4 months ago 99


Kortversjonen

  • Ficos politikk ligner den som føres av Viktor Orban i Ungarn
  • Han er populær blant en del av befolkningen, men opposisjonen er sterkt kritisk til hans politikk.
  • Mannen som er siktet, skal ha vært opprørt over en av lovene som Fico ønsket å få på plass

– Det som gjør han omstridt, er at han er en veldig tydelig representant for nasjonalkonservativ politikk, sier forsker Jørn Holm-Hansen ved NIBR på Oslo Met til VG.

Han er statsviter og har fulgt slovakisk politikk i flere år.

Fem skudd ble avfyrt mot statsministeren onsdag ettermiddag på åpen gate. Poeten 71-årige Juraj Cintula er siktet for drapsforsøk og risikerer 25 år i fengsel.

Fico har vært statsminister i landet lenger enn noen andre.

– Ficos parti, Smer, var i utgangspunktet sosialdemokratisk. Men innholdet ligger nå ganske tett opp til den politikken som blir ført av Viktor Orban i nabolandet Ungarn:

Han mener innvandring fra Afrika og Midtøsten truer slovakisk kultur og at rettigheter for seksuelle minoriteter truer kjernefamilien. Der er han samkjørt med de verdikonservative kreftene både i Polen og Ungarn, forklarer Slovakia-eksperten.

Jørn Holm-Hansen<-Jørn Holm-Hansen

Forsker ved NIBR på Oslo Met

Fico snakker mye om å løse problemer i hverdagslivet, og har en målgruppe som andre populister også kan kjenne seg igjen i: De bor ikke i de store byene, de er oppi årene, og mange har ikke høy utdanning.

En populist, med andre ord.

– Han fremstiller det som om opposisjonene er abstrakte, elitistiske og mer opptatt av å gli inn i det gode selskap i Brussel enn å tenke på slovakenes beste.

ONSDAG: Fico på møte i byen Handlova bare timer før han ble skutt på åpen gate. Foto: Radovan Stoklasa / Reuters / NTB

Samtidig er han ikke høyreekstrem, understreker Holm-Hansen:

– Han er tilhenger av EU, men mener at ting skal bestemmes av medlemsstatene selv og at det bør tas hensyn til at noen er mer konservative enn andre.

Det er ikke mange som nøytrale til Fico – enten elsker du ham eller så hater du ham. 

– Store deler av befolkningen er uenige med ham – mange er liberale og vil ha det mer som Nederland og Frankrike.

Fico har vært statsminister i tre perioder. I 2018 måtte han trekke seg, etter at gravejournalisten Jan Kuciak ble drept. Han jobbet med avsløringer om italiensk mafias aktivitet i Slovakia og avslørte at Ficos rådgiver Maria Troskova hadde bånd til mafiaen.

– Hvorfor blir han valgt igjen og igjen?

– Han er en karismatisk fyr, og fremstår som en solid, vanlig og røff østeuropeisk slovakisk leder: Folkelig og snakker i konkrete ordelag.

Hva skjedde med Fico?

Han ble skutt på åpen gate og overlevde etter flere timer på operasjonsbordet. En 71-årig poet er siktet for drapsforsøk.

Hvorfor er dette viktig?

Skytingen viser spenningene i slovakisk politikk og hvordan ekstreme meninger kan føre til voldelige handlinger.

Hva sier dette om Slovakia?

Landet er delt i synet på Fico og hans politikk, og det er stor debatt om landets retning, spesielt når det gjelder EU og forholdet til andre land som Ungarn og Polen.

– Siden han er så populær, har opposisjonen lagt ham for hat. I begge sider er det hard ordbruk i debatten. De som taper valget, godtar på en måte ikke helt det. Det er helt annerledes enn det vi skryter av i Norge, nemlig at politikere kan barke sammen i fjernsynsdebatter og etterpå kan ta en kaffe og slå an en prat.

– Når det bygges opp et veldig hat mot en person kan det gå veldig galt.

Han trekker frem attentatet på den svenske statsministeren Olof Palme i 1986 som et eksempel.

– Da var det et intenst hat mot ham i samfunnet i visse kretser.

Debatt om allmennkringkaster

Også mot Fico var det et ulmende hat, sier han: 

– Og det er litt farlig, for det er ikke sånn at opposisjonen la en plan for å drepe Fico, det er utelukket. Men for enkeltpersoner kan det bikke over, og det var en opphetet stemning fordi de diskuterte en omstridt politikkendring om hvem som skal utpeke ledelsen av allmennkringkasteren.

Regjeringen ønsker at det er regjeringen selv som utpeker det. Typisk politikk blant land som Polen og Ungarn, der de som sitter med den politiske makten i regjering sakte, men sikkert tar kontrollen over viktige massemedier.

–Bare få timer før dette attentatforsøket var det en opphetet debatt om dette i den slovakiske nasjonalforsamlingen.

Dette vet vi om gjerningsmannen

71-årige Juraj Cintula er siktet for drapsforsøk på Fico. Han skal tilhøre venstresiden av slovensk politikk. Sønnen hans har uttalt at faren ikke stemte på Fico.

Han eide våpen, og var en poet og startet en litterær gruppe i provinsbyen han er fra. 

Men Holm-Hansen vil heller bruke betegnelsen hobby-poet:

– Han var ikke veldig kjent. Han skrev dikt, kanskje mest for seg selv. 

– Hva vet vi om motivet?

– Det er uklart, men det gjerningsmannen skal ha sagt da han ble anholdt, var at han var veldig opprørt over den politikken Fico førte om allmennkringkasteren. Det er mange spekulasjoner i luften og i sosiale medier.

PÅGREPET: Den 71 år gamle poeten Juraj Cintula er utpekt som antatt gjerningsmann etter attentatet mot Slovakias statsminister onsdag. Foto: Radovan Stoklasa / Reuters / NTB

Slovakia kuttet blant annet ut våpenstøtte til Ukraina da han kom til makten sist – og mener Ukraina bør forhandle med Russland om en fredsløsning.

Også blant partene i denne krigen spinnes attentatforsøket: 

– Russiske medier slipper til ytrehøyre-kommentatorer fra utlandet, som antyder at Vesten sto bak attentat fordi Fico jo var en kritiker av den politikken NATO og EU fører i Ukrainakrigen. Det er jo renspikket, russisk desinformasjon. Også Ukraina koker suppe på spiker, og mener attentatmannen er tilhenger av Putin fordi han skal ha leflet med paramilitære pro Putin-grupper. 

Read Entire Article