Derfor er disse baker­varene billigere enn på tradisjonelle bakerier

2 months ago 27


Nær Flesland i Bergen durer maskinene for å klargjøre bakervarer for bakeriet Baker Brun.

– Vi baker alt sammen i eget hus. Vi henter melet fra Norgesmøllene og vi har arbeidsplassen i Bergen, sier Kari Wulf, markedsdirektør i Baker Brun.

Det er ikke alltid tilfellet om man kjøper bakervarer i Norge.

De siste årene har det dukket opp flere forretninger som importerer deig eller halvstekte bakervarer fra utlandet. Kjente eksempler på disse er Backstube og Bake Me Up.

Disse bedriftene tilbyr bakervarer til en lavere pris enn de tradisjonelle norske bakeriene.

NRK har vært i kontakt med både Backstube og Bake Me Up som ikke ønsker å kommentere saken.

Nesten tollfritt

En av hovedårsakene til at de tilbyr billigere bakervarer er at det i realiteten er nesten tollfritt å importere deig eller halvstekte bakervarer til Norge fra EØS.

Det bekymrer Gunnar Bakke, direktør i Baker- og Konditorbransjens landsforening (BKLF).

To skillingsboller og en skolebolle

Baker- og Konditorbransjens landsforening er bekymret for at deigimport kan føre til færre arbeidsplasser for norske bakere.

Foto: Steffen Johan Johnstad / NRK

Det gjør at det kan rulle inn ganske store mengder lettstekte produkter eller deiger fra utlandet, til en langt lavere pris enn det man klarer å produsere i Norge, sier han.

Han forteller at økt import har vært et utviklingstrekk i mange år.

– Det går selvfølgelig på bekostning av norske arbeidsplasser og norske bakeri. Og det er ikke med på å stimulere behov for utdanning, siden produksjon skjer utlandet, sier han.

– Det er heller ikke gunstig for norske bønder som skal dyrke mel som norske bakere kan bruke til bakingen, fortsetter Bakke, som tidligere har vært ordfører i Bergen.

Dette fører til en prisforskjell når du skal kjøpe deg lunsj eller en bolle på disse forretningene.

Backstube ønsket ikke å snakke med NRK i denne saken, men i et intervju med Dagens Næringsliv i 2023 forklarte gründerne bak kjeden, Matthias Bresser og Richard Felix Heinrich, at det er flere årsaker til at de importerer deig.

– Vi vil unngå at produktene varmebehandles før de kommer hit. Vi vil ha hele hevingen og bakingen i butikken. Det har med logistikk, ferskhet og tollsatser å gjøre, sa Bresser til avisen.

Skilt med Backstubes logo

Backstube har fire utsalgssteder i Bergen sentrum.

Foto: Steffen Johan Johnstad / NRK

De pekte også på at produktene skulle være autentiske og komme fra opprinnelseslandene, som for eksempel at croissanten hentes fra Frankrike.

I 2023 solgte gründerne selskapet til næringsmiddelkonsernet Jordanes.

Vil ha merking av produkter

Løsningen er komplisert ifølge Bakke.

– Det er krevende. Det er politikk, landbrukspolitikk og det er mange ting, sier han.

BKLF har ifølge ham bedt om bedre merking av hvilke produkter som er importert og hvilke som er laget på lokale råvarer.

– Frukt og grønt og kjøtt er merket med opprinnelsesland. Vi ønsker at bakervarer som produseres i utlandet også skal merkes, slik at forbrukere kan ta bevisste og opplyste valg. Istedenfor at de tror at det er laget lokalt, sier han.

Er det viktig for deg om maten er produsert i Norge?

Han skylder ikke på kjedene som importerer, men legger ansvaret på politikerne.

– De har sett et hull i systemet og utnyttet det til en god forretningscase. Vi kan ikke angripe dem heller. Men det er bekymring fordi vi ønsker at det skal være en bransje med utdannede fagfolk, lokale bakerier og at det skal være norske arbeidsplasser og bedrifter, forteller han.

– Systemet tillater det, politikken tillater det og prioriteringene som politikerne gjør tillater det. I det minste kan de sørge for at vi får en merkeordning, sier han.

– Studentvennlig pris

Studentene Roger Hermansen (22) og Thomas Vågenes (27) har nettopp plukket med seg noen bakervarer fra Backstube.

– Det er en studentvennlig pris. Det er fokuset vårt i henhold til trang økonomi, sier Hermansen.

Roger Hermansen (til venstre) og Thomas Vågenes (til høyre) utenfor Backstube i Bergen.

Studentene Roger Hermansen og Thomas Vågenes visste ikke at bakervarene de kjøpte var importert.

Foto: Steffen Johan Johnstad

De forklarer at Backstube ligger nært studiestedet og det er lett å ta med seg noe mellom forelesningene.

Chris, som ikke ønsker å stille med bilde eller fullt navn, synes det er synd at det er billigere å importere enn å bruke norske råvarer.

Han har vært student over en lengre periode og forteller at prisen har vært viktigere for ham enn hvor varene kommer fra.

– Jeg tror nok det er noe som endrer seg når man kommer ut i fulltidsjobb. Men jeg skjønner, sånn som økonomien har vært i det siste, at folk tyr til rimeligere alternativer, sier han.

Baker Brun vil ikke importere

For Baker Brun har det ikke vært diskutert å begynne og importere deigelementer fra utlandet ifølge Wulf.

– Jeg tror det er en stolthet her hos oss at vi faktisk lager de her. Og at vi får det til og at vi tjener penger på det, til tross for at det er dyrere ut til forbrukere. For det blir det, sier hun.

Wulf legger til at det er viktig for dem å skape norske arbeidsplasser.

Tina Wulf foran vegg med Baker Bruns logo

Tina Wulf sier de ikke har vurdert import av deigelementer.

Foto: Steffen Johan Johnstad

Ifølge henne er det fremdeles mange som velger dem, til tross for høyere pris. De har ikke merket noe til de nye forretningene som har dukket opp.

– Jeg tror det er en stor forskjell på den målgruppen som går i Baker Brun, setter seg ned, koser seg, og betaler gjerne litt ekstra, fremfor de som går til noen av konkurrentene hvor du bare løper inn, tar det oppi en pose og løper ut, sier hun.

Publisert 22.09.2024, kl. 07.54

Read Entire Article