Denne familien tar med seg norske egg på sydentur

4 months ago 32


– Mannen min reserverer plass til egg i kofferten. Det må være plass til minst to brett.

Familien til Tone Steinsland er nok over gjennomsnittet opptatt av egg.

Hun er daglig leder i rugeribedriften Steinsland og co., hvor i tillegg mannen Nash Mapfumba er rugeri- og økonomiansvarlig.

Og når familien drar på ferie til utlandet, er det selvsagt ikke uten norske egg i bagasjen.

– Han pakker med seg egg fordi han liker å spise dem rå. Han sverger til at egg er den kjappeste kilden til det du trenger av næringsstoffer.

Tone Steinsland

Tone Steinsland klarer, i motsetning til hennes mann og hennes far, å la bløtkokte egg fra Jæren vente til etter ferieturen.

Foto: Ole Andreas Bø

Trenger bare eggekartong og litt teip

Selv om mannen hennes har tatt med norske egg til utlandet i over ti år, er dette noe Steinsland har vært vant til mye lengre enn som så. Hun vokste nemlig opp med en far som gjorde det samme.

– Han måtte ha bløtkokte egg. Det er jo en viss risiko å spise bløtkokte, utenlandske egg. Det er få egg som har den garantien norske egg har, så det er noe vi skal være stolte av, og ikke ta for gitt, sier Steinsland.

Hun har ikke tall på hvor mange land familien har reist til med norske egg i bagasjen. Bare Australia med dets strenge importregler har stått i veien for eggtradisjonen.

Med unntak av et par knuste egg én gang, har reisene gått fint.

Steinsland forklarer at alt som trengs er eggekartonger og litt teip.

Selv foretrekker hun å vente til de kommer hjem igjen før hun nyter de bløtkokte eggene sine.

Noen gleder seg til å komme hjem til frisk luft og dyna si, mens jeg gleder meg til å komme hjem til bløtkokte egg. Jeg har holdt meg fra det her nede, og ser heller frem til å spise egg der hjemme, sier eggbonden på telefon fra Italia.

Nash Mapfunmpa - rugerisjef hos Steinsland

Det er vanligere at egg i land utenfor Norden inneholder salmonella. Mapfumba velger derfor egg fra gården hjemme på Jæren.

Foto: Ole Andreas Bø

Bør være forsiktig med hva man spiser og drikker

Ifølge Lindis Folkvord, seksjonssjef for biologisk mattrygghet i Mattilsynet, skal det ikke være nødvendig å ta med seg norske egg på ferie. Det finnes likevel generelle forholdsregler det er greit å være klar over.

– Egg fra Sverige, Finland og Danmark har like strenge salmonellakrav som Norge. Det skal derfor være trygt å spise bløtkokte egg fra disse landene. Vi råder om at egg utenfor Norden bør varmebehandles godt før de spises.

Salmonella drepes ved koking og steking.

Les de generelle rådene fra Mattilsynet:

Vannkran

NRK

Drikkevann i utlandet

Før du drikker vann fra springen i utlandet, bør du sjekke om det er anbefalt å drikke vann direkte fra springen, eller om det er tryggere å kjøpe flaskevann.

Har du ikke tilgang til flaskevann, bør du koke vannet før du drikker det

Epler og appelsiner i butikken

NTB

Banan eller eple?

Velg gjerne frukt du kan skrelle selv, som for eksempel banan eller appelsiner, fremfor frukt det er vanlig å spise med skrell.

buffet

Ukjent

Varmt eller kaldt?

Ved oppvarming til temperaturer over 70 grader i flere minutter blir de aller fleste bakterier drept, så det viktigste du kan gjøre for å unngå matforgiftning er å sørge for at maten blir tilstrekkelig varmebehandlet.

Huskeregel nummer én: Hold varm mat varm og kald mat kald. Oppbevar mat så kort tid som mulig utenfor kjøleskap eller kjølebag.

Håndvask

Illustrasjonsfoto

Vask hendene!

Sørg for god håndhygiene. Vask hendene godt etter toalettbesøk, kontakt med dyr og ved tilberedning av mat.

Jente kaster opp

Colourbox

Vanlige årsaker til matforgiftning

  • Utilstrekkelig oppvarming
  • Sen nedkjøling
  • Lagring ved for høy kjøletemperatur
  • At varmebehandlet mat blir forurenset av rått kjøtt
  • Slurv med renhold

Publisert 23.07.2024, kl. 21.42

Read Entire Article