Den norske kronen har styrket seg jevnt og trutt den siste måneden mot alle G10-valutaene.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Aller mest har kronen styrket seg mot lavrentevalutaer, som sveitserfrancen og japanske yen. En euro og en dollar noteres tirsdag morgen til 11,39 og 10,47. Det er henholdsvis ni og elleve øre lavere enn for et døgn siden, og hele 46 og 64 øre lavere enn toppen 30. april.
Den importveide kronenDen importveide kronenDen importveide kursindeksen (I44) er et geometrisk gjennomsnitt av kursene til 44 land, ifølge Norges Bank. er nå drøye én prosent sterkere enn Norges Banks anslag for andre kvartal, etter å ha vært tre prosent svakere enn anslått rundt månedsskiftet.
Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets skriver i morgenrapporten tirsdag at Norges Banks renteinnsats for å holde kronen oppe, for slik å få drahjelp nedover på inflasjonen, ser ut til å bære frukter.
Les på E24+
Økonomer om første rentekutt: – Viktig å unngå kronesvekkelse
Viser til økt risikovilje
– Sentralbanken har en sentral medspiller: Økt risikovilje i markedet, i etterkant av at Fed-sjef Powell den 1. mai sa at en heving av den amerikanske renten ikke var særlig sannsynlig, skriver Haugland i rapporten.
– Risikoviljen legger til rette for til rette for offensive strategier blant spekulative aktører, som «regionale spill», skriver hun.
At Norges Bank fortsatt ikke ventes å kutte renten før i desember, ser ifølge Haugland ut til å ha vekket interessen for å kjøpe norske kroner mot svenske kroner.
– Mer kronevennlig klima
Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken sa rett før helgen til E24 at kronestyrkelsen de siste ukene ikke bare er et blaff.
Han viste til at de finansielle forholdene globalt har bedret seg og trekker blant annet frem at det går bedre i aksjemarkedene, og at investorer er mer villig til å ta risiko.
– Høye svingninger er forbundet med svak krone. Så dette er et mer kronevennlig klima, sa Knudsen fredag.
Les også
Tegn til sterkere krone: – Mer kronevennlig klima
Valutastrateg Dane Cekov i Nordea Markets sa samtidig at den norske kronen har styrket seg når amerikanske renteforventninger faller – og motsatt.
– Jeg tror rett og slett det skyldes at dollaren har svekket seg de siste ukene, og renteforventningene har gitt seg litt. For noen uker siden var det spekulasjoner om at den amerikanske sentralbanken kunne øke renten igjen, sa Cekov.
Økte renter vil kunne gjøre et land mer attraktivt for investorer siden avkastningen blir større. Det øker i tur etterspørselen etter valutaen og styrker kursen.
Derfor er den amerikanske og europeiske styringsrenten viktig for den norske kronekursen.
På forrige rentemøte i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve sa sentralbanksjef Jerome Powell at det var et lite sannsynlig scenario med noe renteheving.