Datterens mareritt var svar nok for Johaug

1 month ago 10


SULTEN: Therese Johaug er en svoren fan av brunost. Her tar hun en smakebit i Holmenkollen sammen med Erik Brekstad, meierisjef i Synnøve Finden og kommunikasjonsdirektør Sofie Oraug-Rygh. Foto: Mikal Aaserud, VG

Datteren har mareritt om natten, familie «klager» over at hverdagen som toppidrettsutøver er tilbake med en rekke sponsoroppdrag og veldig mye trening.

Holmenkollen, Oslotorsdag 29. august kl. 10:49

Kortversjonen

  • Therese Johaug (36) har hatt en utfordrende tid siden hun lanserte sitt comeback for landslaget.
  • Hun har hatt mye sponsorarbeid og trening, og må balansere det med omsorgen for sin datter Kristin.
  • Johaug har valgt å ikke delta på landslagssamling og har i stedet prioritert å være hjemme med datteren sin.

Det er stikkordene i Therese Johaugs (36) liv de tre siste ukene siden hun lanserte sitt landslagscomeback – og det levner ingen tvil om at livet overhodet ikke har vært som før.

Hun møter riktignok VG full av energi i Holmenkollen, der hun tirsdag offentliggjorde en rykende fersk sponsoravtale.

– Det var kanskje litt sjokk for meg selv. Da jeg endelig bestemte meg i hodet og fortalte at jeg skulle gjøre comeback, så var det bare sånn: «Hva har jeg gjort nå, liksom?».

SMILTE I HEKTISKE TIDER: Therese Johaug, her fra da hun lanserte en sponsoravtale i Holmenkollen tirsdag sammen med meierisjef i Synnøve Finden, Erik Brekstad, og kommunikasjonsdirektør Sofie Oraug-Rygh. Foto: Mikal Aaserud, VG

Hadde alt vært som før - da hun kun hadde seg selv å tenke på - hadde hun befunnet seg på 1800 meter over havet, sanket treningstimer og høydedøgn sammen med resten av damelandslaget i nydelige omgivelser i Lavazè i Italia.

Det er hun glad for at hun droppet. Nå handler det nesten ene og alene om at datteren Kristin Hoff Johaug (drøyt ett år gammel) nettopp har begynt i barnehagen.

– Det har vært mye nytt og kanskje hun trenger mammaen sin. Jeg kjenner allerede nå når jeg sitter her at det var rett avgjørelse. Når du ser hvor sliten hun (datteren) er når hun kommer hjem fra barnehagen, har mareritt på natten etter mange inntrykk. Det er jo inntrykk som skal fordøyes, sier Johaug.

36-åringen er klar på at det ville tynget på samvittigheten dersom hun reiste på samling allerede nå. Hun forteller at hun fikk høre kloke ord av trener Pål Gunnar Mikkelsplass.

– «Du kommer til å angre på at du reiste når du er der nede. Men du kommer ikke til å angre hvis du bare blir hjemme». Det er faktisk helt sant. Jeg slipper å tenke: «fader, hvorfor reiste jeg» mens jeg i etterkant aldri kommer til å angre på at jeg har vært hjemme.

Men selv om hun ikke deltar på samling, erkjenner Johaug at det også ble en del sponsoroppdrag for Norges Skiforbund siden comebacket i begynnelsen av august.

Det er hun veldig klar på at hun ønsker å bidra på, stiller gladelig opp, men at det har føltes som en overgang.

– Spesielt når du ikke har trengt å forholde deg til det i to år.

KLAR FOR NY SESONG: Therese Johaug er i ferd med å få kontroll på overgangen til toppidrettslivet igjen. Foto: Herman Tinius Folvik

I treningshverdagen begynner ting å fungere, rutinene flyter bedre på hjemmebane og hun merker at hun har gått inn i en helt annen modus enn før sommeren.

Det er slutt på det som føltes som husmortrim. Det koster for kroppen og hodet, det også.

– Jeg merker at hodet mitt ble mer påskrudd. Jeg er enda mer opptatt av kvalitet i treningen, prioriterer annerledes. Som søsteren min sa: «Nå er den gamle Therese tilbake». Hun likte den mer avslappede Therese, sier Johaug og ler godt.

– Det er søsteren din og venninnene dine som får kjenne mest på at du er toppidrettsutøver igjen?

– Ja. Jeg kan jo ikke dra på byen hver helg, eller dra til Cannes. Det går ikke. Da blir det ikke noe gull i VM i Trondheim i hvert fall. Jeg tror fremdeles det er viktig å prioritere venner, gjøre andre ting også. Men det er en hårfin balanse.

– Jeg må også tenke på meg og totalbelastningen i hverdagen. Jeg kjenner at treningen koster krefter. Det å løpe tre timer i skogen, ha ansvaret for Kristin og så møte venner på kvelden … sier Johaug – lar setningen henge i luften og antyder langt på vei at det ikke alltid er tid til et slikt program.

Da VG spør om hun føler mange på landslaget forventer at hun skal bidra mye rent sportslig, svarer Johaug slik:

– Jeg tror de klarer seg fint uten meg. De har såpass mye erfaring selv. Men jeg gleder meg til å være med på neste samling. Det blir artig.

Read Entire Article