At sommertemperaturer på 12 grader skulle være et salgsargument for Norge, det skulle man jeg ikke trodd.
Men det har det blitt.
I forrige uke var den amerikanske skuespilleren Jennifer Connelly i Norge. Hun delte bilder med sine 1,5 millioner følgere på Instagram.
Ett som viste norsk sommerlykke, slik vi kjenner den, ett hvor det snør og hun skriver: «Norge del to, med ... Snø??»
I kommentarfeltet beklager flere nordmenn for været. Men det trenger de ikke å gjøre.
For stadig flere turister søker nå kulde, regn og møkkavær.
Eller, slik en italiener skriver det under snø-bildet til Connelly: «Så heldig! I Italia er det 42 grader».
At folk rømmer fra ekstremhete til kjøligere somre kalles «coolcationårets reisetrend. Også i Norge.
» – kjøleferie. Og erNår jeg ringer turistnæringen i Lofoten og spør om coolcation, vet de akkurat hva jeg snakker om. Kjøle-turister fra sør- og Mellom-Europa er blitt en ny trend, får jeg vite.
Den statseide Visit Norway er selvsagt på ballen. På sine hjemmesider, under fanen «coolcation», fristes kulde-søkende turister med temperaturer på mellom 12 og 23 grader.
«Røm fra den brennende sola og den intense varmen – og dra nordover for en forfriskende sommerferie», står det på nettsiden.
Bildene viser Trolltunga på en grå, tåkete sommerdag. I et annet bilde ser man en kvinne med regnfrakk.
En dårlig sommer for oss, en idyll for andre.
«Coolcation er jo definitivt et buzz-ord internasjonalt, og vi ser en økende interesse for Norge fra turister som ønsker å rømme fra varmen i sør», forteller Christine Baglo, redaktør for Visit Norway.
Hun melder også at de opplever veldig stor trafikk på de internasjonale sidene sine om klima og vær.
Tall over antall kommersielle overnattinger fra utlandet i mai har økt med 19 prosent sammenlignet med antallet før pandemien.
Også Den norske turistforeningen
, som ikke reklamerer til utlendinger, forteller om 10 prosent økning i utenlandske medlemmer sammenlignet med i fjor.De er overrasket, forteller om mange europeere nå på sommeren og at Norge er veldig populært.
Det er vel bare et tidsspørsmål før langt flere utlendinger finner ut om DNT-nøkkelen. Den gir tilgang til nærmere 600 hytter i norsk natur til en symbolsk døgnpris.
Det ser ut til at Norden og Norge er i ferd med å bli «It»- destinasjonen for folk som er lei ekstremvarmen i sørlige strøk på sommeren.
Hetebølgene i de tradisjonelle ferielandene kommer nå oftere og varer lenger på grunn av klimaendringer.
Et eksempel er styrtrike Qatar og De forente arabiske emirater i Midtøsten. Norge rennes ikke akkurat ned av turister derfra, men det er likevel mer enn dobling i antall gjestedøgn fra disse to gruppene, viser tall fra SSB.
Så hjelper det at den norske kronekursen er så svak. Utenlandske turister får nå mye mer på pengene enn de ellers ville gjort.
Da er det ikke så farlig med sidelengs regn en julidag.
Men det er ikke bare varmen folk rømmer fra. De rømmer også fra ekstrem-turismen i egen bakgård. Nylig har vi sett en rekke protester i Syden. Deriblant i Barcelona hvor innbyggere dynket folk med vann fra vannpistoler.
Norge er utenfor allfarvei for utlendinger flest. Vi kan tilby store naturopplevelser, stillhet og nordmenn som lar folk være i fred.
Det gjør Norge mer og mer attraktivt, også for de internasjonale kjendisene. En skal ikke se bort ifra at Jennifer Connelly fikk med seg at David Beckham var i Norge i slutten av juni.
Da var han på en rolig og anonym fisketur i Lærdal. Og, her kom også den norske janteloven«Ingen» av de lokale brydde seg om at han var der.
til nytte.Tom Cruise skal nok ha mye av æren for at de rike og de berømte nå legger turen til Norge.
Han filmet Mission Impossible i Norge i 2020 og var tilbake igjen i mai i år. Denne gang i privat ærend, for å basehoppe i Loen på Vestlandet.
Alt dette er ypperlig reklame for Norge.
Og summen av det hele, både global oppvarming og kjendiser på norgesferie er at vi nå får nye typer turister. De som bruker penger i Norge.
Hva tenker du?Hva slags ferie velger du? aCoolcation, takkbHetebølge i Syden!cJeg stortrives hjemmedJeg har ikke sommerferieDe kommer nå i tillegg til de tradisjonelle bobilturistene, som har med seg proviant hjemmefra, bruker norske fasiliteter, natur og gjestfrihet, men legger igjen lite penger
Flere av de nye Lofoten-turistene bestiller hotell, kjøper aktiviteter og oppfører seg pent, blir jeg fortalt.
Selv om det finnes de som bruker folks hager som utedass.
Flyruter fra Frankfurt, Paris og Zürich til Tromsø er kanskje en god ting? For de frakter turister Norge helst vil ha?
Spørsmålet er om Norge og nordmenn er klare.
Til å håndtere en mulig fremtid hvor Norsk fjellheim og byer blir for overopphetede søringer det Syden er for oss?
Flere turister betyr mer slitasje på norsk natur og infrastruktur.
Om kort tid er det kanskje nordmenn som ser seg nødt til å angripe utlendinger med vannpistoler i skauen. Og plakater som sier «turists, go home!»
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.