Cecilie (27) fikk to barn under studietiden – vil ha endring

4 months ago 98


Kortversjonen

  • Cecilie Enger Mehl (27) ble gravid under studiene og opplevde manglende tilrettelegging.
  • Søsteren hennes, justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), ønsker å løfte studentmødres sak inn i Senterpartiets program.
  • De mener det er et likestillingsproblem, da mødre tar den største belastningen.
  • Forslagene inkluderer mer fleksibilitet i studietiden, høyere engangsstønad og flere studentboliger tilpasset foreldre under utdanning.

Hun er tidligere lokalpolitiker for Senterpartiet og lillesøsteren til Norges justisminister, Emilie Enger Mehl (Sp).

– Da det ble spørsmål om hun i det hele tatt fikk fullføre studiet, da tenkte jeg at dette går jo ikke an, sier en beveget justisminister.

Sp-politikeren har vært frustrert og fortvilet på søsterens vegne. For den fire år yngre søsteren var nære på å droppe ut.

De mener det er et likestillingsproblem.

– Det er jo veldig trist. Vi har jo ikke noe valg, for det er damene som må føde barnet, sier Cecilie.

Nå vil Emilie Enger Mehl, med hjelp av søsterens stemme, løfte saken inn i Senterpartiets politiske program.

TOBARNSMOR: Cecilie er i dag mor til Alfred (2) og Johannes (1). Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

Klager på skoleledelsen

Da Cecilie flyttet fra Oslo til Elverum for å studere sykepleierutdanningen, møtte hun Ola.

Midt under studiene finner de ut at Cecilie venter barn.

– Det var jo ikke helt planlagt. Det hadde ikke gått et helt år engang før jeg ble gravid, men det var veldig hyggelig, da, sier Cecilie.

Sykepleierutdanningen Cecilie gikk på var femårig.

– Jeg tenkte at hvis jeg skal fullføre, så må jeg bare fortsette. Hadde jeg droppet ut, hadde jeg nok ikke klart å komme inn igjen, sier hun.

ORDEN: Å ha med barn inn i klasserommet er ikke alltid enkelt. Cecilie opplever at det forstyrrer både henne, foreleseren og andre studenter. Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

Men hun opplevde ikke høyskolen som særlig behjelpelig.

– Bare da jeg skulle føde var ikke det grunnlag for gyldig fravær, sier hun.

I dag går hun master på samme skole for å bli lærer. Sykepleier-graden gikk i boks takket være coronapandemien – da digital undervisning ble delvis redningen.

– Hvis jeg ikke hadde familie, venner og gode studievenninner som stilte opp, så hadde jeg ikke klart det, sier Cecilie.

Høgskolen i Innlandet kan ikke kommentere Cecilies sak konkret på grunn av personvernshensyn, men prodekan Gunhild Tomter Alstad kommenterer saken ytterligere lenger ned. Hun sier blant annet:

– Vi vil gjerne tilrettelegge så langt det er faglig forsvarlig, og så lenge vi kan sikre at studentene våre holder det nivået som kreves når de skal praktisere yrket i fremtiden.

Emilie Enger Mehl har ingen lignende erfaring selv, men Cecilie beskriver henne likevel som en leken tante for hennes to nevøer.

– Jeg beundrer det Cecilie får til med to barn. Hun har stått på. Jeg skulle gjerne ha stilt opp, men det har ikke alltid vært mulig, sier justisministeren.

For nettopp den posisjonen har hun holdt gjennom søsterens to graviditeter.

GODE VENNER: Særlig ei studievenninne ved navnet Mia passet Cecilies barn slik at hun fikk gjennomført praksis. Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

Hun frykter at det kan bli ulikheter i samfunnet, mellom de som har et nettverk og apparat rundt seg, og de som ikke har det.

Ber skolene praktisere regelverket

Cecilie Enger Mehl har tidligere vært Senterparti-politiker, som sin søster, på lokalt nivå i Åsnes kommune, dit begge flyttet i tenårene.

Som tillitsvalgt på studiet sitt, ønsker hun først og fremst én ting: At skolen skal møte kommende mødre med fleksibilitet og genuint ønske om individuell tilrettelegging.

Særlig muligheter for å forflytte praksisperioder og digital undervisning bør prioriteres, mener duoen.

SØSKENKJÆRLIGHET: – Cecilie er ikke den som klager, hun bare gjennomfører, sier Emilie Enger Mehl om søsteren sin. Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

Ofte handlet det om svært små marginer i hennes studieplan og -pensum mellom godkjent arbeid eller ikke, erfarte Cecilie.

– Mitt inntrykk er at noe av det er ganske lavthengende frukt. Det har jeg løftet opp til forsknings- og høyere utdanningsministeren, sier justisministeren.

Hun mener dagens system er altfor rigid og at selv om skolene er pålagt individuell vurdering i regelverket, skjer det ikke i teorien.

– Sykepleierutdanning er jo rigid av grunner. Bør ikke faglig kvalitet prioriteres?

Absolutt bør faglig kvalitet ivaretas og det mener jeg det også kan gjøres, med enkle grep for bedre tilrettelegging.

Styrker tilrettelegging

Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) er glad for at regjeringskollega Emilie Enger Mehl ønsker å løfte spørsmålet i deres felles partiprogram.

– Jeg forventer at institusjonene er fleksible og jobber aktivt for å sikre likeverdige opplærings- og utdanningsmuligheter for studenter som får barn i studietiden, sier Hoel til VG.

Bilde av Oddmund HoelOddmund Hoel

Forsknings- og høyere utdanningsminister (Sp)

Han viser til at studentenes rett til individuell tilrettelegging vil styrkes når den nye universitets- og høyskoleloven trer i kraft 1. august i år.

Grep regjeringen har tatt for bedre studenter med barns økonomiske situasjon

  • Maksprisen for barnehage blir redusert til 2000 kroner i måneden og 1500 i distriktene fra 1. august. I Finnmark og Nord-Troms er dette gratis.
  • Barnestipendet og tilleggslånet for studenter med barn er økt med 7 prosent siden 2021
  • Studenter som får barn under studietiden får hele lånet som stipend
  • Regjeringen har økt den generelle studiestøtten med over 25.000 kroner og at det kommer en ny økning til høsten.

Vokste opp med studentforeldre

Foreldrene til søstrene var selv studenter da de fikk barn.

Statsråden smiler når hun mimrer tilbake til studentleiligheten familien bodde i på Ås.

Ministeren opplevde at økonomien var trang da de vokste opp, slik hun erfarer det ofte er for studenter i dag.

Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

– Jeg vil løfte dette inn i programmet til Senterpartiet. Hvis vi skal oppfordre folk til å få barn tidligere, bør vi få flere studentboliger som er tilpasset studenter med barn, og øke engangsstønaden, sier Emilie Enger Mehl.

I dag ligger engangsstønaden ved fødsel på 92.648 kroner.

I 2022‑2023 var det 3.636 som fikk foreldrestipend. 89 prosent var kvinner og 11 prosent menn.

– Du har jo sittet i regjering i to år, hvorfor har du ikke løftet dette tidligere?

– Dette er jo ikke en del av min sektor, men så har jeg jo en søster som engasjerer meg. Dette gjelder jo ikke bare henne, men mange andre også.

NEVØ: – Han ligner mer og mer på broren sin, sier Emilie Enger Mehl. Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

– Det er mitt klare inntrykk er at mange universiteter og høyskoler prøver å tilrettelegge, men regjeringen må også stille sterkere krav til at de faktisk gjør det, svarer ministeren.

Den yngre søsteren legger til at noe skurrer når studenter må kjempe for å få lov til å fullføre utdanning. Hun mener høyskolene må benytte seg av denne muligheten.

– For det er jo ingenting som er bedre enn motiverte studenter, sier tobarnsmoren.

Viktig å sikre faglig nivå

Prodekan Gunhild Tomter Alstad sier at Høgskolen i Innlandet er positiv til at studenter får barn i studietiden.

– Vi vil gjerne tilrettelegge så langt det er faglig forsvarlig, og så lenge vi kan sikre at studentene våre holder det nivået som kreves når de skal praktisere yrket i fremtiden.

Men hun ønsker å presisere at når det gjelder tilstedeværelse i undervisningen så bruker ikke fakultetet begrepene gyldig og ugyldig fravær, slik Cecilie Enger Mehl gjør i sin omtale av sin fødsel.

Bilde av Gunhild Tomter AlstadGunhild Tomter Alstad

Prodekan ved Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk

– Studenter som av ulike grunner ikke kan være til stede i undervisningen kan ha fravær inntil en viss grense, uten at det må dokumenteres eller søkes om det, sier Alstad.

Høgskolen i Innlandet kan ikke kommentere Cecilies sak konkret på grunn av personvernshensyn.

Men Alstad sier generelt at studenter kan være borte fra undervisning på grunn av fødsel, slik loven sier.

– Fraværet må imidlertid ikke bli for stort over tid. Alle studenter som får barn i løpet av studieperioden har krav på permisjon, legger prodekanen til.

– For heltidsstudenter som avstår fra permisjonsretten og opprettholder normal studieprogresjon ved fødsel, vil nok situasjonen uansett kunne være krevende, mener Alstad.

Skolen har åpnet for å ha med små barn i undervisning. De informerer at de er i innspurten på et arbeid med å se på behovene for obligatorisk undervisning og hvordan det skal praktiseres.

– Dette arbeidet skjer i nært samarbeid med våre studenter, sier hun.

Read Entire Article