Kortversjonen
- Byråd Anita Leirvik North ber om realisme i Oslos idrettsanleggssatsing.
- Hun påpeker at Oslo har flere kunstgressbaner per barn enn Stockholm.
- North vil satse på bedre bruk og deling av eksisterende anlegg.
- Kritikere mener hun mangler ambisjoner og konkrete løsninger.
– Det skal ikke stå på min gravstein hvor mange milliarder jeg brukte på idrettsanlegg, sier byråden for kultur og næring.
Anita Leirvik North (H) overtok i fjor det politiske ansvaret for Oslo-idretten.
Hun står støtt på sin lokale grusbane på Voksen, et boligstrøk i Oslo vest, og svarer på kritikk og innspill.
Byens anleggskrise og VGs serie om klasseskillet i «Den delte fotballbyen» har skapt travle dager i mai.
– Hvor vil du begynne?
– En ting er jo idrettsanlegg, som det har blitt veldig mye pekt på. Oslo er en by med arealknapphet, og det blir jo ikke noe mer ledig areal i tiden som kommer.
Hun vil tenke litt smartere.
– Vi må bli flinkere på sambruk, vi må bli flinkere på å dele, vi må bli flinkere på å finne ut hvordan vi kan bruke tiden bedre på anleggene. Det betyr jo ikke at vi ikke skal bygge anlegg.
– Men jeg tror også vi må ha litt realisme. Vi skal konkurrere med andre kommunale og gode tiltak om arealene.
– Hvor raskt er det mulig å løse krisen for de som har det aller verst – de som må si nei til barn?
– Hasle-Løren har jo vært et av de idrettslagene som har vært veldig hardt rammet. Og der har vi satt av penger til å utrede og finne en bane til dem.
Denne uken drar hun for å se på fem aktuelle tomter til ny bane på Løren.
Omar Samy Gamal påstår at Leirvik North helt mangler ambisjoner for idretten.
– Jeg er sjokkert over hvor lite byråden har gjort siden hun tok over. Hun gir ingen svar på hvordan hun vil løse krisen og bygge ned skillene mellom øst og vest, sier han.
Anita Leirvik North rynker bare på nesen, og sier at byrådets reviderte budsjett – med 114 millioner kroner til bredden – motbeviser det.
– Det snakkes mye om hvor dårlig anleggssituasjonen er i Oslo. Til sammenligning har Stockholm like mange kunstgressbaner. Men det er jo en over dobbelt så stor by, sier hun.
Det vises til at Stocholms måltall – 1450 barn per bane – er dårligere enn dekningen (1206 barn per bane) i indre Oslo by, der dekningen i Oslo er dårligst.
– Det er en bortforklaring. Vi skal sammenligne oss med de som er bedre enn oss. Vi har sett en klubbdød i drabantbyene i Sverige, som gjør at man har utfordringer med utenforskap. Den utviklingen vil vi ikke se i Oslo. Det er altfor lave ambisjoner å sammenlinge med Stockholm, svarer Omar Samy Gamal.
– De 114 millionene de kom med nå er engangstiltak. Det vi trenger er at de forplikter seg til et nivå på investeringene i idrettsanlegg, mener han.
Leirvik North er enig i at Oslo har store utfordringer, men at de er komplekse.
Noe har kommunen ansvar for alene, mener hun.
– Vi skal bygge baner. Vi skal tilrettelegge. Vi skal også støtte der det er behov. For eksempel der vi ser at frivilligheten mangler, er det viktig at kommunen går inn.
På andre områder mener hun idretten selv må ta ansvar.
– Da tenker jeg på at idrettslag stjeler spillere fra hverandre, og hvordan profesjonalisering i altfor stor grad skjer på et altfor tidlig nivå.
– Og det bryter egentlig med idrettens eget regelverk
. Vi kommer veldig langt om idretten følger sine egne regler.– SV mener det må stilles krav om makspris til idrettslag som har ekstreme treningsavgifter, og bruker offentlige anlegg. Hva mener du?
– Jeg har vært veldig tydelig overfor idrettskretsen på hva jeg mener om dette, men jeg synes ikke at vi skal gå inn og mene så veldig mye om priser. Her må idretten ta et ansvar.
Veldig mye annet havner «midt i mellom», og her må idretten og kommunen jobbe sammen, mener Høyre-politikeren.
Siavash Mobasheri sier at Rødt ønsker et fond for økonomisk utjevning, der klubber kan søke om penger til for eksempel daglig leder.
– Jeg er provosert over at arbeiderklassens idrett utvikler seg til å bli en sport for barn med rike foreldre og ressurssterke klubber, sier han.
– Jeg ser ikke helt behovet for det, når det finnes ordninger i dag, svarer Leirvik North.
Hun trekker frem flere satsinger i revidert budsjett, både «Rosa Sko»
og «Idrettssommer» .– Idretten får midler til nabolagsklubber
. I 2023 brukte de ikke opp midlene. La oss få i gang tiltak som faktisk blir brukt. Det er ikke bare å helle penger på ting.– Undervarme er ujevnt fordelt mellom øst og vest. Er det på tide å tenke på fotball som en helårsidrett i Oslo?
– Det er riktig at det er en forskjell på øst og vest, men forskjellen går på at kommunen ikke har bygd et eneste kunstgressanlegg med undervarme i Oslo vest.
– Alle kommunens undervarmeanlegg ligger i Oslo øst, og det er jo nettopp fordi at vi ønsker å oppveie mot de skjevhetene.
– Så undervarmeanleggene i vest, de er jo privateide, og det tror jeg ikke vi skal være negative til.
– Den forrige idrettsbyråden mener dere må forplikte dere til et investeringsnivå på 1,5 milliarder i året. Hva svarer du?
– Jeg er glad for at du tar det opp. For jeg synes det er ganske uinteressant hvor mye penger vi bruker. Eller, det er ikke uinteressant, men jeg synes den diskusjonen der alt blir målt i penger er mindre interessant enn hva får vi igjen.
– Når jeg har vært byråd i fire år, håper jeg at det er flere anlegg. Det skal ikke stå på min gravstein hvor mange milliarder jeg brukte på idrettsanlegg.
– Jeg mener jo at det forrige byrådet var verdensmestere i pengebruk, og det har jeg ikke tenkt å fortsette med.