Den norske barneboken «Livet er livsfarlig» er solgt til seks land allerede før den er utgitt på norsk.
tirsdag 13. august kl. 20:33– Vi er veldig giret nå, det kan vi ikke nekte for, sier geolog og forfatter Reidar Müller til VG.
Han står bak boken sammen med tegneserieskaper og illustratør Sigbjørn Lilleeng.
Boken, som beskriver hele livets utvikling fra bakterie til menneske, kommer ut her hjemme 22. august. Men allerede før jul sikret det første internasjonale forlaget seg rettighetene til tegneserieboken.
Nå har seks land kjøpt rettighetene, blant annet et storforlag i Tyskland og våre naboland Danmark og Sverige. Verdensrettighetene på spansk er også solgt, opplyser agenturet Oslo Literary Agency.
– Interessen for «Livet er livsfarlig» har vært helt spesiell. De første budene kom på et veldig tidlig stadium, lenge før manus og illustrasjonene var ferdige. Og vi har noe så uvanlig som auksjon i Romania, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, til VG.
Auksjon betyr ganske enkelt: Budkrig! Det har det også vært i Tyskland.
– Grafiske romaner har de siste årene vært svært etterspurt, men det skal noe til for å bli solgt til utlandet, og spesielt før utgivelse og før ferdig materiale foreligger, sier Tillman.
Ifølge agenturet vil boken være en satsingstittel for det tyske storforlaget Thienemann-Esslinger.
– Absolutt alle i forlaget, inkludert salgs- og kommunikasjonsavdelingen, synes bokprosjektet er fantastisk, skriver Svenja Drewes i det tyske forlaget i en mail videreformidlet av agenturet.
Tilbake i Norge sitter forfatter Reidar Müller og tegnerserieskaper Sigbjørn Lilleeng lettere sjokkert:
– Men mye vil ha mer, ler Müller.
– Nå drømmer vi om flere land og god mottagelse i Norge. Det er nesten skummelt, for vi vet jo ingenting om hvordan dette går ennå, sier Müller.
I boken møter jenta Liv den lille dinosauren Iggy på Naturhistorisk museum i Oslo – og sammen tar de med leseren på en tidsreise gjennom livets historie.
Og alle tilfeldighetene som skulle til for at akkurat du ble du.
– Jeg tror både voksne og barn vil få seg mange aha-opplevelser her. For visste du at du stammer fra en fiskelignende sak – og at hvis denne fiskelignende saken ikke hadde overlevd, så hadde ikke vi eksistert?
I tillegg møter vi i boken på masse livsfarlige dyr.
– Vi hadde lenge arbeidstittelen «livet er vidunderlig», for det er det jo, men det måtte bli «livet er livsfarlig». For det er helt utrolig at våre pattedyrforfedre klarte å unngå å bli utryddet av alle disse livsfarlige dyrene.
– Det er egentlig veldig tilfeldig at vi mennesker eksisterer, sier Müller.
Han forteller at han og Lilleeng har jobbet med historien i fire år.
– Det har tatt lang tid å utvikle fortellerstil og konsept – for vi ville kombinere det tunge med det lette. Vi kombinerer fiksjon og sakprosa i tegneserieform. Det er mye tull og tøys, samtidig som det er faglig robust, sier Müller.
– Alt av fakta, er fakta, forklarer han.
Sammen lagde duoen også «Supervulkaner og digre dinosaurer» (2020) – en bok som har fått god mottagelse og bare fortsetter å selge.
– Der fortalte vi historien om Norge, nå håper vi å treffe enda bredere med en universell historie.
Og med seks utenlandske forlag på kroken, ser det lovende ut, mener Müller.
– Det virker som de internasjonale forlagene synes det er spennende med kombinasjonen tegneserie og fakta – en kombinasjon jeg tror mange lesere trenger i dag. For det kan være veldig vanskelig å ta det innover seg om man blir overøst med fakta på fakta. Tegneserieformen gjør dette stoffet tilgjengelig for en større gruppe mennesker. mener Müller – som skryter veldig av Lilleeng:
– Noen av de beste samtalene under arbeidet hadde vi under lunsj på Burger King. Alt jeg foreslår eller vi snakker om – ser jo alltid helt rått ut når han tegner det etterpå!