Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva var til stede da en hellig urfolkskappe med fuglefjær offisielt ble levert tilbake fra Danmarks nasjonalmuseum.
fredag 13. september kl. 00:50I tillegg til president Lula var 170 representanter for urfolksgruppen tupinamba til stede ved overleveringsseremonien utenfor Brasils nasjonalmuseum i Rio.
Kappen, som er laget med 4000 fjær fra rød ibis, ble trolig tatt av europeere under kolonitiden på 1600-tallet.
Den ble brukt i religiøse seremonier av tupinamba-folket i Bahia nordøst i Brasil, et område som på den aktuelle tiden var under nederlandsk kontroll.
Den første omtalen av kappen er i en dansk inventarliste fra 1689, men det antas at den ble tatt fra Brasil rundt 50 år tidligere.
Les også: Danmark gir fra seg samisk sjamantromme: – Uendelig glad
I mer moderne tid har den vært en del av de etnografiske samlingene til Nationalmuseet i København.
I 2000 lånte museet den ut til en utstilling i Rio de Janeiro. En tupinamba-leder så kappen på utstillingen og krevde at den måtte leveres tilbake.
Etter lange forhandlinger kunngjorde det danske museet i fjor at kappen skulle gis tilbake til Brasil.
Den ble flyttet i juli, og nå er den altså offisielt overlevert.
– Det tok over 20 år å få kappen tilbake. Returen er et symbol på beskyttelse av våre kultur- og landrettigheter, som er truet i dagens Brasil, sier kulturarvaktivist Gliceria Tupinamba.
Hun sier det er ytterligere ti lignende kapper på museer og bibliotek i Europa. Det danske museet har fortsatt én hel og tre ufullstendige kapper, sier hun.