Brann tar flere grep til millioner av kroner før skjebnekampen mot Astana

1 month ago 12


GLIS: Eirik Horneland kunne glise etter 2–0-seier på Brann stadion for en uke siden. Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Å spille bortekamp i Almaty er ikke optimalt. Men én ting gir bergenserne grunn til å smile.

Almaty, Kasakhstantorsdag 29. august kl. 11:39

For å komme seg til gruppespillet i Conference League må Brann passere ett siste hinder.

Det finner sted i Almaty, den største byen i Kasakhstan og tidligere hovedstad i landet.

Byen ligger bare noen timers kjøring fra grensen til Kina. Det er for eksempel lenger øst enn både Afghanistan og Pakistan. Og som følge av krigen i Ukraina blir flyturen ekstra lang.

– Vi hadde en fantastisk fin reise. Jeg følte ikke at vi reiste i 10–13 timer. Jeg synes det fungerte veldig fint. Det er fint hotell og fantastisk god mat, sier Brann-trener Eirik Horneland.

– Men hovedsvaret får vi først og fremst torsdag, sier Horneland med tanke på kampdagen.

Eirik Horneland og Mathias Dyngeland på onsdagens pressekonferanse. Foto: Mats Arntzen

– Det var et luksusfly, så jeg har ingenting å klage på, smiler 190 centimeter lange Fredrik Pallesen Knudsen i intervju med VG.

Eget fly med en total kostnad på rett under fire millioner kroner er ett av flere grep som følge av den lange reisen.

De har også tatt seg inn på et av Almatys fineste hoteller. Årsaken er at de ønsker ro. Spillerne skal ikke forlate hotellet under oppholdet. Derfor har de sikret seg et stort og fint hotell.

Totalt bruker Brann rundt fem millioner kroner på reise og opphold. Men går de videre til gruppespillet er de sikret omtrent 37 millioner kroner.

Se kampen med VG+ Sport:

Olympiatoppen anbefaler ett døgns akklimatisering per times tidsforskjell. På grunn av den korte tiden mellom reise og kamp, forholder Brann seg isteden til norsk tid.

– Jeg har stilt klokken tre timer tilbake. Ellers blir jeg bare forvirret, ler Pallesen Knudsen.

Dermed var det ikke et så stort problem at de ikke var på plass på hotellet før nærmere midnatt tirsdag kveld. De spiser frokost klokken 12 lokal tid. Det tilsvarer klokken ni hjemme i Norge, ettersom det er tre timers tidsforskjell.

Med på turen har de også med Michelin-kokken Christopher Haatuft, som skal sørge for at spillerne spiser riktig og godt før skjebnekampen.

– Det er veldig betryggende å ha med en kokk.

– Han passer godt på kjøkkenet og er på dem hele veien. Han gjør en solid jobb, sier Horneland.

Christopher Haatuft er kokk på Lysverket. Her er han i aksjon på bydelsrestauranten Damsgård i 2020. Foto: Paul S. Amundsen / VG

Allerede før hjemmekampen ytret Bergens Tidende-kommentator Anders Pamer bekymring for borteturen.

«Brann må ha minst to mål å gå på», var tittelen på kommentaren.

Det ble 2–0-seier for Brann på hjemmebane. Pamer refererte til Olympiatoppens Roger Gjelsvik, om at «det ikke er noen lek å skulle reise drøyt ti timer med fly tre tidssoner vekk, for så å konkurrere i opp mot 30 graders varme på 700 meters høyde».

– Det er helt avgjørende at de er ekstremt flinke til å drikke under flyturen. Likevel vil de kunne være dehydrert når de ankommer Kasakhstan. Og da skal de forsøke å sove, noe som dehydrerer mer. De må i alle fall ikke trene hardt onsdag, rådga Gjelsvik, som tidligere trente kappgjengeren Trond Nymark.

Olympiatoppens Roger Gjelsvik i samtale med landslagstrener på skøyter Edel Therese Høiseth (t.v.) i 2022. Foto: Bjørn Arne Johannessen / VG

Brann-blogger Alexander Osdal i Bergensavisen tror på sin side at problematiseringen rundt Kasakhstan-turen er overdrevet.

Byen ligger også 800 meter over havet. Det i seg selv er kanskje ikke et stort problem. Real Madrids hjemmestadion Santiago Bernabéu ligger for eksempel bare om lag hundre meter lavere.

Skøytebanen Medeo i Almaty, som ble kjent for sine mange verdensrekorder som følge av den tynne luften, ligger nesten 900 meter høyere enn selve byen og stadion hvor Brann skal spille.

SISTE TEST: Brann-spillerne på gresset på Almaty sentralstadion. Foto: Mats Arntzen

Værforholdene er det som har skapt mest bekymring. Det har vært over 30 grader og sol gjennom hele august. Det har knapt vært nedbør, men torsdag viser værmeldingen at temperaturen faller og at det til og med kan komme litt regn underveis i kampen.

– Det er klart at vi har vært bekymret for det. Da jeg sto opp til frokost klokka 12 i dag, var det varmt. Men det blir perfekt ut over kvelden når vi skal spille. 21 grader og litt regn kanskje, sier Horneland.

– Vi har fulgt med på værmeldingen i det siste, innrømmer han.

Da Brann sprang ut på stadion for sin siste treningsøkt dagen før dagen, blåste det kraftig på stadion. Flaggene sto og blafret som seil i friskt bergensvær da spillerne entret banen for første gang på trening onsdag kveld, til samme klokkeslett som kampen skal spilles torsdag.

Uten sol og med kraftig vind var det plutselig sand og støv som var et vel så stort problem som temperaturen, som fort kan avskrives som en faktor.

Det er en gladnyhet for Brann, som utover i økten attpåtil fikk oppleve noe de er svært godt kjent med fra før: Regnvær.

Både Brann-trener Eirik Horneland og keeper Mathias Dyngeland er mest opptatt av det mentale aspektet.

– 2–0 er ikke en sikker ledelse. Vi må tenke at det bare er pause i kampen, sier Horneland.

Read Entire Article