Børsfall i Asia etter Midtøsten-uro

5 months ago 42


Det er nervøs stemning i de asiatiske aksjemarkedene etter det iranske angrepet mot Israel i helgen.

Pilene peker nedover på de fleste børsene i Asia mandag morgen. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Det har i helgen vært knyttet spenning til hva som skjer når markedene åpner igjen etter Irans gjengjeldelsesangrep på Israel og den påfølgende uroen i Midtøsten.

Oljeprisen kan gjøre et hopp, store børsindekser som S&P og Nasdaq kan falle og korte renter kan stige er blant de potensielle scenarioene.

Mandag morgen er det børsfall nesten over hele linjen på de asiatiske børsene, mens oljeprisen holder seg stabil. Samtidig fortsetter gullprisen å øke.

– Hovedrisikoene for den globale økonomien er at dette nå eskalerer og blir til en bredere, regional konflikt, og hva responsen blir i energimarkedene, sier Neil Shearing, sjeføkonom i Capital Economics, til nyhetsbyrået Reuters.

Slik ser det ut på noen av viktigste børsene i Asia og Stillehavsregionen rundt klokken 6 mandag morgen:

  • Tokyo-børsen er ned 0,99 prosent
  • Hang Seng i Hongkong faller 0,73 prosent
  • Kospi i Seoul faller 0,76 prosent
  • Shanghai Composite stiger 1,21 prosent
  • ASX 200 i Sydney faller 0,41 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore er ned 1,07 prosent

Les på E24+

Landet investorene ikke kan ignorere

– Mer komplisert

Prisen på nordsjøolje (brent spot) har i morgentimene mandag ligget på rundt 90 dollar fatet, relativt uendret siden midnatt.

– En økning i oljeprisen vil gjøre forsøk på å få ned inflasjon ned til målet mer komplisert i avanserte økonomier, men vil bare ha stor innvirkning på sentralbank-avgjørelser hvis høyere energipriser blør inn i kjerneinflasjonen, sier Shearing.

Israel har foreløpig ikke svart på det iranske angrepet. USAs utenriksminister Antony Blinken har fastslått behovet for å unngå at Midtøsten-konflikten eskalerer.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo har blant de tyngste fallene og er ned rundt 1 prosent ved 6.30-tiden norsk tid.

– Tokyo-markedet er under press idet spenningen øker i Midtøsten, står det i en markedskommentar fra meglerhuset Monex, ifølge NTB.

Kinesisk opptur

De kinesiske aksjemarkedene er unntaket mandag morgen, der det er børsopptur etter en rekke grep myndighetene tok før helgen, ifølge Bloomberg. Myndighetene strammet blant annet inn på kriteriene på børsnotering og slått ned på ulovlig aksjesalg.

På tirsdag legger kinesiske myndigheter frem tall for aktiviteten i kinesisk økonomi.

– Markedet vil nok være nervøst hele uken, og det vil være press på oljemarkedet. Hvis tallene fra Kina overrasker på oppsiden, kan det gi effekt på oljemarkedet, sa oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets til E24 i helgen.

Read Entire Article