For aller siste gang tok USAs president imot Nato-sjef Jens Stoltenberg i Det ovale kontor. Fikk de begge det de ønsket seg?
Rapporterer fra Det ovale kontor, Washington D.C. tirsdag 18. juni kl. 00:53Kortversjonen
- Biden tar imot Nato-sjef Jens Stoltenberg for siste gang som president i Det ovale kontor.
- Stoltenberg annonserer at 23 Nato-land vil bruke to prosent eller mer av BNP på forsvar.
- Biden uttrykker ønske om at Stoltenberg kunne forlenge sin periode med ti år.
- Nato planlegger å sette atomvåpen i beredskap mot trusler fra Kina, Russland og Nord-Korea.
– Dere kom dere alle inn uten at noen ble skadet.
President Joe Biden (81) ser utover de rundt 40 journalistene som har presset seg sammen inne i kanskje verdens mest kjente rom i verdens mest kjente hus:
Det ovale kontor i Det hvite hus.
Biden sitter selv komfortabelt på sin kremfargede stol med løveføtter og har talepunktene på et ark i hånden. I stolen ved siden av: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg (65).
– Generalsekretær, velkommen tilbake til Det ovale kontor. Jeg må si: Jeg kommer til å savne deg, sier Biden til en smilende Stoltenberg.
Vil ha ham ti år til
Det er nesten nøyaktig ett år siden Stoltenberg var her inne sist. Da trodde han det var siste gang. Men det ble enda ett år som Nato-sjef, mye på grunn av Biden.
Krigen i Ukraina herjer fortsatt, og det er på ingen måte et stabilt Europa Nato-sjefen etterlater seg til høsten etter ti år i sjefsstolen.
– Vi er inne i et av de mest avgjørende øyeblikkene for Europa siden andre verdenskrig. Jeg vil takke deg for den fantastiske jobben du har gjort. Sammen har vi avskrekket den russiske aggresjonen mot Europa, vi har ønsket Sverige og Finland velkommen i alliansen, og i dag vil du komme med en viktig kunngjøring, sider Biden.
Stoltenberg får straks ordet fra en svært lavmælt, noe stotrende og smilende Biden. Men først mer ros:
– Jeg mener det helt oppriktig: Du har gjort det veldig bra. Jeg skulle bare ønske du kunne forlenge perioden din med ti år til, sier presidenten og rekker ut hånden til Nato-sjefen.
Rekordmange lover to prosent
Så kommer Stoltenberg med en etterlengtet gladnyhet til den amerikanske presidenten:
– I dag kan vi offentliggjøre at 23 Nato-allierte kommer til å bruke to prosent av nasjonalproduktet eller mer på forsvar i år. Det er dobbelt så mange som for fire år siden. Det viser at også Europa og Canada gjør sitt for å beskytte alliansen, sier Stoltenberg til Biden.
Det er ti år siden alle Nato-landene ble enige om å bruke minst to prosent av sitt bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar innen 2024. Den gang var det bare tre land som møtte kriteriet; USA, Hellas og Storbritannia.
USA har lenge klaget på at de bidrar langt mer enn de europeiske allierte.
Hvis 23 land leverer på målet, tilsvarer det en økning på 18 prosent i Nato-landenes samlede forsvarsbudsjett. Norge skal være blant disse landene.
– Biden er tydelig og klar
Etter møtet med Biden er over, får VG stille Stoltenberg spørsmål utenfor Det ovale kontor.
– Hvor viktig har Joe Biden vært for Nato i tiden etter at Russland invaderte Ukraina? Og du har jo møtt ham flere ganger; Mange her i USA er bekymret for hvordan Biden er kognitivt. Hva tenker du om den bekymringen?
– President Biden er og har vært veldig viktig for Nato. Han er en person som tror på ideen om at Europa og Nord-Amerika må stå sammen. Spesielt i en farligere verden er det viktigere enn noen gang. Så lenge vi gjør det, er vi den klart sterkeste militærmakten i verden, og vi kan hindre krig, angrep mot Nato-land og bevare freden.
– President Biden er veldig tydelig og klar i disse spørsmålene. Det er alltid veldig inspirerende å snakke med ham. Han har masse erfaring og kunnskap gjennom flere tiår i toppolitikken i USA. Det er en mann jeg alltid har stor glede av å snakke med.
USA ikke lenger en sinke
Møtet med Biden kommer etter en lang vinter der republikanerne i Kongressen i månedsvis blokkerte Bidens støttepakke til Ukraina. For kort tid siden slapp de omsider gjennom 60 milliarder dollar ekstra til det krigsherjede landet.
Dette er noe Stoltenberg har ventet utålmodig på. Ifølge Nato-sjefen bidro pengestasen til at Russlands president Vladimir Putin vant over territorium i Ukraina.
I tillegg har Biden gitt grønt lys for at Ukraina kan anvende amerikanske våpen mot mål i Russland, noe Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bedt om lenge.
Gjør klar atomvåpen
At verden blir farligere, skinner gjennom i hva Nato foretar seg for tiden.
I et intervju med den britiske avisen The Telegraph sa Stoltenberg søndag at Nato-landene planlegger å sette atomvåpen i beredskap. De skal hentes frem fra lager og gjøre stridsklare for avskrekking mot Kina, Russland og Nord-Korea.
– Nato har i mange tiår hatt kjernefysisk avskrekking som en del av vårt forsvar og for å hindre krig. Det er vel kjent at vi bytter ut gamle F16-fly med mer moderne F35-fly, og at amerikanerne også moderniserer de våpnene de har plassert i Europa, sier Stoltenberg til norsk presse etter møtet med Biden.