Ny informasjon gir Rødt tro på at banekrisen på Løren kan løses med en «Cruyff-vending»
. Partiet har bestemt seg for å ta omkampen i bystyret.tirsdag 3. september kl. 15:17Kortversjonen
- Rødt mener det er mulig å løse banekrisen på Løren med en omregulering av Bama-tomten.
- Kommunen har ikke inngått avtaler om salg, så bystyret kan omregulere fra boliger til fritidsformål.
- Rødts forslag møter imidlertid motstand. Det trenger støtte fra Høyre eller Ap for å lykkes.
Oslo-politikerne får nå alle muligheter til å rette opp i egne feil, mener Siavash Mobasheri.
Han mener de har avdekket at det er fullt mulig å gjøre helomvending for den unike og svære Bama-tomten
.I sommer sendte Rødt en rekke spørsmål til dagens byråd
for å finne ut om det faktisk er mulig.Svarene gir optimisme: Oslo kommune har ikke inngått noen avtaler om salg av Bama-tomten. Bystyret kan derfor fritt omregulere arealene fra boliger til fritidsformål.
– Den delte fotballbyen står overfor et veivalg som vil påvirke oppveksten til flere generasjoner, sier Mobasheri.
Men støtten fra de andre partiene lar vente på seg, viser VGs undersøkelser. Uten hjelp fra Høyre eller Ap er snuoperasjonen sjanseløs.
Ingen av de to partiene har besvart VGs henvendelse denne uken om hva de mener om Rødts forslag.
– Politikerne må velge mellom behovene til tusenvis av barn og unge, eller salgsinntekter fra enda flere tettbygde boligmaskiner på østkanten, mener Mobasheri.
Rødt har bestemt seg for å fremme et privat forslag
i bystyret.– Det er ingen skam å snu når alle ser hvor galt det har gått. Særlig ikke når kommunen allerede sitter på løsningen. Partiene i bystyret får nå en ny sjanse, og kan rette feilen ved å støtte vårt forslag. Stemmer de nei, synes jeg de bør dra til Løren og gi den beskjeden selv.
Slik kan saken snus i bystyret
For å få flertall i Oslo bystyre trenger man 30 stemmer. Her kan du telle deg frem til hvilke partier som må støtte en sak for å få flertall:
Høyre - 20 representanter
Arbeiderpartiet - 11
Miljøpartiet De Grønne - 6
Sosialistisk Venstreparti - 6
Venstre - 6
Rødt - 4
Fremskrittspartiet - 3
Kristelig Folkeparti - 1
Partiet Sentrum - 1
Uavhengig* - 1
Lars Petter Solås er uavhengig, men har sagt at han legger FrPs program til grunn.
Rødts (4) forslag støttes foreløpig bare av Frp (3+1), mens KrF er åpne for å diskutere saken.
– Rødt sin løsning er ikke realistisk, sier Sigrid Z. Heiberg.
– Byrådet er i gang med å finne arealer til nye fotballbaner i området. Det er en mye bedre og raskere løsning enn Rødts forslag om å bruke opptil fem år på å omregulere Bama-tomten, sier Haakon Riekeles.
Fremskrittspartiet er klare på at Bama-tomten bør benyttes til idrettsformål.
– Vi vil derfor ta opp saken med Bama-tomten med byrådspartiene i forhandlingene om budsjettet til høsten, sier Magnus Birkelund.
– Vi i KrF ønsker å snu alle steiner for å finne den best mulige løsningen for å få nok banekapasitet i Løren-området, og er derfor positive til å også vurdere dette forslaget, sier Øyvind Håbrekke
– Vi deler Rødts utålmodighet i denne saken, men mener ikke omregulering av Bamatomten er riktig vei å gå. Reguleringsprosesser tar mange år, og vil bare ytterligere forsinke banen, sier Omar Samy Gamal.
Her kan du lese utfyllende svar fra politikerne:
Omar Samy Gamal (SV): - Vi ønsker den løsningen som gir en 11-bane til barna på Løren raskest, derfor ønsker vi oss en ny elleverbane ved Løren idrettspark slik foreslått tidligere. Vi mener for eksempel det er et bedre forslag å bygge en permanent ishall på Økern torgvei 2, og heller bygge en 11-bane der den gamle ishallen står i dag.
– Frem til nå har byrådet brukt ett år bare på å se på tomter. Fortsetter det i dette tempoet blir det ingen bane i det heletatt. Byrådet må få fingeren ut!
Vi trenger ikke flere ekstraomganger om dette og mer tilleggstid. Hvis byrådet nå setter av pengene som skal til kan vi blåse av kampen og sette spaden i jorden allerede i 2025.
Sigrid Z. Heiberg (MDG): – Vi mener det er en bedre løsning å flytte Løren ishall til Økern Torgvei 2, for da frigjør vi nytt areal til ballbaner på Løren idrettspark. Det er bra for brukerne å få samlet disse flatene på ett sted. Boligene på Bama-tomta er ferdig regulert, og vi mener dette kan bli svært gode boliger for både barnefamilier - tett på skole, barnehage og park - og for eldre og studenter. Derfor er det bedre å flytte ishallen - og vi tror dette også går raskere.
Haakon Riekeles (Venstre): - Venstre har sikret at parken på Økern blir nesten 7 dekar større enn planlagt gjennom omreguleringen som er igangsatt. Vi mener det i tillegg til fotball også er viktig prioritere at Økernområdet får tilstrekkelig store parkarealer, ikke minst for å legge til rette for uorganiserte fritidsaktiviteter. Byrådet er i gang med å finne arealer til nye fotballbaner i området. Det er en mye bedre og raskere løsning enn Rødts forslag om å bruke opptil fem år på å omregulere Bama-tomten.
Magnus Birkelund (FrP): – Fremskrittspartiet har hele tiden ønsket at Bama-tomten skal benyttes til idrettsformål. Dessverre var det ikke flertall for det i fjor sommer da saken ble behandlet. Vi mener det er viktig å sikre barn og unge i området tilstrekkelig med idrettsfasiliteter slik at alle som ønsker kan delta.
- Særlig i en tid med økt ungdomskriminalitet er det viktig å satse på idretten. Deltakelse i idrett er også et viktig integreringstiltak, og da må vi sikre at alle får mulighet til å delta.
VG har gjennom våren og sommeren skrevet en rekke saker om den delte fotballbyen og skrekk-eksempelet på Løren.
I dag må Hasle-Løren si nei til barn i flere årskull. Historien om Christoffer (9) som ikke får spille med kompisene har opprørt flere.
På 24 år er antallet beboere i denne delen av Oslo nesten tidoblet.
Men til tross for gigautbyggingen på Løren har det ikke kommet en eneste ny fotballbane.
Hasle-Løren og Oslo idrettskrets hadde inntil sommeren 2023 et stort håp om at Bama-tomten skulle bli redningen.
Men det tidligere rødgrønne byrådet, med hjelp fra Høyre, banket gjennom en plan uten fotballbane. Byrådet ble i samme vedtak bedt «om å finne en ny tomt» innen desember 2023.
Det er identifisert aktuelle tomter, men foreløpig uten resultater.
Byråd for byutvikling, James Stove Lorentzen, svarer Rødt at kostnadene for omregulering kan ligge mellom 11 og 15 millioner kroner, men at anslaget er svært usikkert.
Tips meg
Sindre Øgar
Journalist
Tips meg
Mikal Emil Aaserud
Journalist