Barnevernet kjørte fra ungdom på E39: - Ble redd

3 weeks ago 9


Kortversjonen

  • En ungdom i barnevernets omsorg ble etterlatt på E39 av barnevernsansatte.
  • Advokaten har klaget hendelsen inn til Statsforvalteren og mener hendelsen bryter barnevernsloven.
  • Bufetat beklager sterkt og sier situasjonen burde vært unngått.
  • Ungdommen var redd og haiket og tok buss tilbake.

Ungdommen ble plassert på barnevernsinstitusjonen den 17. juli i år. I august satt ungdommen på i bilen sammen med to barnevernsansatte. Da de kjørte på E39 i Agder, oppsto det en anstrengt situasjon i bilen.

De barnevernsansatte besluttet å be ungdommen forlate bilen – så kjørte de fra vedkommende.

Advokaten til ungdommen, Gerd Jorun Tønnesen, har sendt inn en klage på hendelsen til Statsforvalteren i Agder. Denne klagen har VG fått innsyn i, sammen med et svarbrev fra Bufetat.

– Trafikkfarlig

Det fremgår av klagen fra Tønnesen at ungdommen ønsket å ha vinduene bak i bilen åpne under bilturen. Dette ønsket ikke de to barnevernsansatte i bilen, ifølge klagen.

Tønnesen skriver i klagen at de ansatte skal ha stoppet bilen flere ganger og ungdommen ha forsøkt å ta capsen til sjåføren på «spøk», mens bilen sto stille. I svaret fra Bufetat, står det at ungdommen også forstyrret sjåføren ved å lene seg frem og skru på ulike lysbrytere.

Ifølge brevet til Bufetat skal de ansatte ha bedt ungdommen slutte flere ganger, og valgte å stoppe bilen i en busslomme. Da de skulle kjøre ut av busslommen, åpnet ungdommen bildøren, ifølge Bufetat sitt brev til Statsforvalteren. Da stanset de bilen, halvveis ut i kjørebanen på E39.

«De ansatte opplevde denne situasjonen så trafikkfarlig, da de sto delvis i kjørebanen på E39, at de ga – beskjed om at – måtte forlate bilen».

Ifølge Bufetat sitt brev skal én ansatt ha tatt ungdommen i armen «for å markere at situasjonen var alvorlig», og bedt ungdommen gå ut av bilen.

Deretter skal de ansatte ha valgt å «markere alvoret» ved å kjøre videre, står det i brevet fra Bufetat.

– Var redd

Ifølge klagen fra Tønnesen til Statsforvalteren, skal ungdommen ha lovet å være rolig og ønsket å komme inn igjen i bilen. Dette fikk vedkommende ikke lov til, ifølge klagen.

Tønnesen beskriver stedet som en øde veistrekning av E39. Hun skriver at ungdommen «var redd» og valgte å haike til et sted med bussforbindelse. Herfra tok ungdommen buss til en nærliggende by.

Ungdommen hadde ikke strøm på mobilen, noe de barnevernsansatte også var klar over. Derfor kunne ikke de få tak i ungdommen, og vedkommende kunne heller ikke ringe noen for hjelp.

Ifølge brevet fra Bufetat så hadde de ansatte sjekket busstabellen, og visste at det fremdeles var bussforbindelse der de satte ungdommen av. Dette skal de også ha formidlet til ungdommen. De barnevernsansatte skal også ha visst at ungdommen fikk utdtelt lommepenger tidligere på dagen, og derfor hadde penger.

– Fikk flere anledninger til å avslutte atferden

Ifølge Bufetat fikk ungdommen «flere anledninger til å avslutte den atferden som gjorde at de ansatte opplevde situasjonen som trafikkfarlig».

Bufetat skriver at de ansatte ikke hadde som hensikt å straffe ungdommen, men å markere alvoret og få slutt på situasjonen «som opplevdes som trafikkfarlig».

– Ikke enig

– Min klient er ikke enig i fremstillingen, men jeg kan ikke gå i nærmere detaljer, sier Tønnesen til VG om svarbrevet fra Bufetat. Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Hun anfører i klagen til Statsforvalteren at hendelsen er i strid med barnevernsloven § 10–1 om forsvarlig omsorg og behandling. Advokaten ber Statsforvalteren undersøke saken videre.

Statsforvalteren har foreløpig ikke konkludert i saken.

– Burde vært unngått

Regiondirektør i Bufetat, Øystein Stokvold, sier hendelsen aldri skulle ha skjedd:

– Det her er en situasjon som er dypt beklagelig. At barnet ble utsatt for å bli kjørt ifra, det er en hendelse som aldri skulle ha skjedd.

 BufetatRegiondirektør i Bufetat, Øystein Stokvold. Foto: Bufetat

Han sier at miljøterapeutene i barnevernet tidvis står i situasjoner som kan være både stressende og utfordrende.

– Da kan man gjøre feil. Man kan reagere i situasjoner, hvor man i ettertid ser at man burde ha handlet annerledes. Denne situasjonen ble vanskelig for barnet, men var også vanskelig for de ansatte, som ville håndtert situasjonen annerledes om de kunne gjort dette igjen.

- Sterkt beklagelig

Stokvold sier Bufetat region sør har et psykologteam som gir veiledning av personalet og avdelingsledere, samt at barnevernet jobber jevnlig i å håndtere ulike situasjoner som kan oppstå.

– Når man kjører i en bil sammen med et barn som får det vanskelig eller utagerer, så handler det i første omgang å stoppe bilen for å forhindre en trafikkfarlig situasjon. Så skal løsningen aldri være å be barnet gå ut av bilen og kjøre fra det.

– Jeg skjønner godt at dette er en situasjon som oppleves som skremmende for barnet og det er sterkt beklagelig at barnet måtte oppleve det. Det er en situasjon som burde vært unngått.

Han sier Bufetat er opptatt av å også ivareta de ansatte som var i situasjonen:

– I pressede situasjoner kan det gjøres feil vurderinger, og det er det også viktig for oss å lære av.

Read Entire Article