Bakkeinvasjon har startet

5 days ago 7


Israelske bakkestyrker har innledet begrensede og målrette angrep mot Hizbollah-mål i Sør-Libanon, opplyser det israelske forsvaret (IDF) natt til tirsdag.

 Baz Ratner / AP / NTBEn israelsk stridsvogn ved grensen mellom Libanon og Israel timer før bakkeinvasjonen startet. Foto: Baz Ratner / AP / NTB
tirsdag 1. oktober kl. 01:42

Ifølge nyhetsbyrået Reuters opplyser israelske kilder at de har startet lokale angrep mot Hizbollah-mål i grenserområdene i Sør-Libanon.

Det skal ifølge IDF være «målrettede bakkeangrep» som er «begrenset og lokale» i landsbyer nær den israelske grensen. De hevder målene utgjør en «umiddelbar trussel mot israelske lokalsamfunn i det nordlige Israel», står det i uttalelsen fra IDF.

De opplyser videre at det israelske luftvåpenet og IDF-artilleriet støtter bakkestyrkene med presise angrep på militære mål i området. Operasjonene er godkjent og utført i samsvar med beslutninger tatt på politisk nivå, opplyser militæret.

 ETIENNE TORBEY / AFP / NTBAngrep mot Beirut natt til tirsdag Foto: ETIENNE TORBEY / AFP / NTB

Hizbollah uttalte ifølge New York Times i en erklæring at de hadde rettet angrep mot israelske troppers bevegelser på tvers av grensebyene i Libanon. Rakettalarmer ble utløst i flere nordlige israelske grensesamfunn, inkludert områder hvor det israelske militæret har kunngjort en "lukket militærsone".

Det har ikke manglet på advarsler i forkant av angrepet:

USAs president Joe Biden, FNs generalsekretær António Guterres og EUs utenrikssjef Josep Borrell har advart Israel mot en bakkeinvasjon i Libanon.

Les også: - Ikke helt overraskende

Invasjonen fulgte etter intense israelske angrep over hele Libanon de siste to ukene, som har drept hundrevis av mennesker. Israel forsøker å tvinge frem en avslutning på en krig som startet i oktober i fjor da Hizbollah begynte å skyte mot israelske stillinger i solidaritet med sin allierte Hamas.

 Baz Ratner / AP / NTBEn israelsk stridsvogn ved grensen mellom Libanon og Israel timer før bakkeinvasjonen startet. Foto: Baz Ratner / AP / NTB

Tre israelske tjenestemenn sa at invasjonsplanen innebar operasjoner i et smalt landstripe som ligger på nordsiden av grensen, skriver New York Times. Tjenestemennene snakket under betingelse av anonymitet.

Invasjonsstyrken består av små grupper med kommandoer, støttet av luftdekning samt artilleriskudd avfyrt fra Israel, sa tjenestemennene. Planen kan fortsatt utvikle seg til en større invasjon; tusenvis av ekstra tropper har blitt utplassert i Nord-Israel de siste dagene, noe som har ført til spekulasjoner om en bredere og mer langvarig operasjon.

 AMR Abdallah Dalsh / Reuters / NTBAngrep mot Beirut natt til tirsdag Foto: AMR Abdallah Dalsh / Reuters / NTB

I de tidlige nattetimene ble det meldt om intensiverte luftangrep i Beirut. I timene før angrepene startet, var det flere motstridende meldinger om hva som skjedde.

Biden-administrasjonen har angivelig fortalt den israelske regjeringen at de er bekymret for at en «operasjon begrenset i tid og geografisk omfang kan gli over i noe større og lengre», har Axios-reporter Barak Ravid uttalt, ifølge The Guardian.

Ravid rapporterer at Det hvite hus mener de har nådd en forståelse med Israel om omfanget av bakkeoperasjonen i Sør-Libanon, men «frykter at den vil utvide seg og ta lengre tid.»

Jacob Magid, sjef for Times of Israel sitt amerikanske kontor, har også rapportert om bekymring fra Det hvite hus om at «IDF vil bli sittende fast i landet eller bli trukket til å utvide oppdraget når det allerede er i gang.»

Magid rapporterer at en amerikansk tjenestemann pekte på Israels invasjon av Libanon i 1982, som ble karakterisert som en «begrenset innmarsj, men som utviklet seg til en 18-års okkupasjon av Sør-Libanon».

Read Entire Article