Avviser at Statsministerens kontor varslet Mette-Marit om pågripelse

3 weeks ago 6


 Stian Lysberg Solum / NTBMØTES STADIG: Statsminister Jonas Gahr Støre og kronprinsparet møtes stadig. Her seks dager etter pågripelsen, under OL-finalen i håndball for kvinner i Paris. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Ifølge uttalelser fra Statsministerens kontor og Justisdepartementet i kveld var det ingen derfra som varslet hoffet eller kronprinsessen om at Marius Borg Høiby skulle pågripes 4. august.

Torsdag 31. oktober kl. 19:40

Onsdag avslørte VG at det skal ha vært kronprinsesse Mette-Marit som varslet sin sønn, Marius Borg Høiby, om at han skulle pågripes av politiet på ettermiddagen 4. august i år.

Deretter skal hun ha ryddet i huset til Høiby, som ligger i nærheten av kronprinsboligen på Skaugum i Asker. Så skal hun ha kjørt sønnen for å møte politiet ved Jansløkka skole.

Foreløpig har ikke Det kongelig hoff besvart VGs spørsmål om opplysningene.

Ifølge politiet var ønsket de å få tak i Høibys mobiltelefon, men den ble overlevert knust og manglet SIM-kort ved pågripelsen.

Torsdag kveld skrev VG at både Politidirektoratet, Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Barne- og familiedepartementet, Justisdepartementet og Statsministerens kontor (SMK) ble varslet om pågripelsen av Borg Høiby søndag 4. august.

Men foreløpig er det ikke klart hvordan kronprinsesse Mette-Marit skal ha fått vite om politiets planer om å pågripe sønnen allerede før de ble igangsatt.

 Hallgeir Vågenes / VGSKAUGUM: Marius Borg Høiby bor i den røde eneboligen til høyre i bildet. I bakgrunnen ligger kronprinsboligen på Skaugum. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

VG har spurt statssekretær Kristoffer Thoner ved Statsministerens kontor om noen der ga beskjed videre til Det kongelige hoff eller kronprinsesse Mette-Marit om at sønnen hennes skulle pågripes senere samme dag.

– Nei, heter det i en kort uttalelse sendt VG av Andreas Bondevik ved kommunikasjonsavdelingen på SMK.

Justis: Skulle håndteres av politiet

Ifølge kommunikasjonssjef Trude Larstad i Justis- og beredskapsdepartmentet varslet de hverken livvakttjenesten eller andre eksterne.

– Departementet la til grunn at saken skulle håndteres av politiet, og varslet ble ikke brakt videre til eksterne, skriver hun i en uttalelse.

– Hvorfor ble SMK varslet?

– Justis- og beredskapsdepartementet antok at pågripelsen ville bli en sak i media, og orienterte derfor Statsministerens kontor.

VG har spurt hvorfor Barne- og familiedepartementet ble orientert om at det kom en pågripelse.

– Barne- og familiedepartementet ble også orientert fordi barne- og familieministeren skulle gjøre et intervju om ungdomskriminalitet samme kveld (søndag), og vi ønsket å orientere om at saken er under etterforskning og må henvises til politiet dersom det skulle komme spørsmål, skriver Larstad.

VG har bedt om tidspunkter for varslingene og informasjonen som ble delt. Det vil ikke Justisdepartementet gi.

– Det er ikke naturlig å gå nærmere inn på hvem som mottok varselet og våre interne rutiner, skriver Larstad.

– Varsler rutinemessig

Torsdag kveld fortalte politiinspektør Martin Strand til VG at Oslo politidistrikt varslet både livvakttjenesten i PST og Politidirektoratet om at Høiby skulle pågripes.

– Vi varsler rutinemessig om alle forhold som kan påvirke sikkerhetsopplegget rundt Kongehuset, sa politiinspektør Martin Strand til VG.

Politidirektoratet (POD) opplyste at de igjen varslet krisestøtteenheten i Justisdepartementet om at Høiby skal pågripes. Derfra gikk det orienteringer til både Statsministerens kontor og Barne- og familiedepartementet.

Read Entire Article