En nordmann i 30-årene er varetektsfengslet, siktet for forsøk på spionasje til fordel for Kina. Han nekter straffskyld.
En tidligere journalist i Resett ble tirsdag avhørt av Kripos i tre og en halv time om sin forbindelse til den spionsiktede.
For fem år siden tok siktede doktorgrad ved et eliteuniversitet i Kina. Mannen som ble avhørt i saken, er nå redaktør for et nettsted om geopolitikk.
De hadde visst om hverandre i noen år, begge med interesse for geopolitikk. Ifølge mannen foreslo den spionsiktede at de skulle skrive hver sin rapport om jihadisme
og Kina.Den daværende Resett-journalistens tema skulle være fremveksten av jihadisme i Sentral-Asia, hvor Kina investerer tungt i veier, jernbaner og havner for å transportere varer til Europa.
Den spionsiktede tok for seg motstand mot kinesiske interesser i Midtøsten.
– Han sa at oppdraget kom fra universitetet hans. Rapportene skulle publiseres i en akademisk sammenheng i Kina, sier den tidligere Resett-journalisten til VG.
Covid-pandemien satte i 2020 en stopper for planene deres om å legge frem rapportene på prestisjeuniversitetet i Kina.
Mannen har ikke sett dokumentasjon på at universitetet var oppdragsgiver. Han fikk hva han kaller «småpenger» for arbeidet. VG har forsøkt å få svar fra universitet, men har ikke lyktes med det.
– Jeg synes det var litt rart at han tok kontakt med meg. Jeg var utenriksjournalist i Resett og vil påstå at jeg har god innsikt i internasjonal politikk, men er ingen ekspert på Sentral-Asia.
Mannen sier at hans del av rapporten bare hadde åpne kilder.
– Hvem som helst kan skru sammen en slik rapport, alt ligger åpent på internett. Jeg tenkte det ikke var noe farlig, i en akademisk setting.
– Kunne oppdraget være et forsøk på å samle etterretning?
– Tanken slo meg, men det behøvde ikke være det. Hadde de prøvd å rekruttere meg, ville jeg blitt dobbeltagent, sier den tidligere Resett-journalisten.
I rapporten skrev han om hvordan myke mål langs de nye kinesiske handelsveiene kunne bli mål for sentralasiatiske jihadister.
Han spådde at amerikanerne ville lide nederlag i Afghanistan og at Taliban ville komme til makten igjen, men også at Islamsk stat (IS) i Afghanistan ville bli sterkere og at det ville være en konflikt mellom gruppene.
– I denne «borgerkrigen» mellom jihadister anbefalte Kina å støtte Taliban, fordi bevegelsen ville være mer opptatt av å sikre sin makt innenfor Afghanistans grenser enn å angripe kinesiske interesser i Sentral-Asia. I motsetning til IS, som har et mer globalt perspektiv.
Redaktøren vet ikke om rapporten hans på 39 sider noensinne ble publisert i Kina. Det ble aldri snakk om å skrive flere rapporter for universitetet.
Den tidligere utenriksjournalisten etablerte et nettsted om geopolitikk tidligere i år. Han ba den spionsiktede om å skrive et innlegg, som ble publisert etter oppstart.
– Før han ble publisert, følte jeg meg forpliktet til å fortelle at nettsiden ville holde en hardt kritisk linje mot Kina.
– Hva svarte han til det?
– Han sa at Vesten og Kina er strategiske rivaler på noen områder og partnere på andre. Da svarte jeg at rommet for partnerskapet begrenses hver dag.
Redaktøren sier at siktede tok kontakt 7. juni for å diskutere et samarbeid om en geopolitisk konferanse i Oslo. Planen var å søke støtte fra Fritt Ord.
– Siktede sa han skulle ta kontakt igjen, men gjorde aldri det, så jeg sendte ham en melding 25. juni for å få en oppdatering.
Redaktøren sier at siktede da svarte at han var i Kina og ville ta kontakt når han var tilbake i Norge i begynnelsen av juli.
– Jeg hørte ikke fra ham igjen, før jeg forsto at han var blitt arrestert.
– Lettere sjokkert
Redaktøren kaller den spionsiktede en relativt fremtredende skikkelse i det geopolitiske
miljøet i Norge.– Hvordan reagerte du på siktelsen?
– Jeg ble lettere sjokkert. Anklagene er alvorlige, men jeg skal ikke forhåndsdømme ham. Alle må ansees som uskyldige, til det motsatte er bevist i en rettssal.
Den spionsiktede vil ikke forklare seg for politiet. Hans forsvarer Marius Dietrichson kaller anklagen vag og lite håndgripelig.
– Det er en anklage som beskylder ham for ond vilje. Og for å være en kinesisk agent, men som aldri helt har klart det, sier advokaten til VG.
Dietrichson er forelagt opplysningene i denne saken, og har ingen kommentar.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser at siktede foreløpig ikke har ønsket å avgi noen forklaring. PST avhører vitner og gjennomgår beslag i saken.
PST anser Kina som en betydelig etterretningstrussel.
Den spionsiktede har bygget opp et selskap som tilbød rådgivning om internasjonale politiske forhold til offentlige og private institusjoner.
Via et internasjonalt nettsted engasjerte han forskere og diplomater til å skrive om geopolitiske forhold. 19 skal ha påtatt seg oppdrag for ham.
Ønsket analyser
Mannen var ute etter analyser om militært samarbeid mellom vestlige land, Taiwan, teknologi, russiske atomvåpen, USA og EU.
Mannen har i flere år hatt tilknytning til Arbeiderpartiet. Ap vil ikke kommentere etterforskningen.