Anti-feministisk fra Majid

4 months ago 36


For meg handler feminisme om at kvinner skal kunne få bestemme selv. Ta egne valg, uten at andre skal fortelle dem at de er feil.

MER TID HJEMME: – Kvinner som tar ut kontantstøtte er ikke noe mindre feministiske enn Majid og meg. De bare velger litt annerledes, skriver KrFs nestleder. Foto: Berit Roald / NTB
torsdag 23. mai kl. 09:47
IDA LINDTVEIT RØSE<-IDA LINDTVEIT RØSE

nestleder i KrF

VG-journalist Shazia Majid og jeg reagerer på samme vis når vi ser influencere som hausser opp husmorrollen på et gammeldags vis.

Men jeg er sterkt uenig med henne når hun setter likhetstegn mellom såkalte «tradwives» og kvinner som velger å være litt mer hjemme med barna sine. 

Jeg vil kanskje ikke selv velge å jobbe redusert, men jeg mener det er direkte antifeministisk å nekte andre kvinner den muligheten.

Vi i politiker- og tenkeklassen bør gjøre det vi kanskje synes er mest ubehagelig: la folk få bestemme selv.

For meg handler i hvert fall feminisme om nettopp at kvinner skal kunne få bestemme selv. Ta egne valg, uten at andre skal fortelle dem at de er feil.

Kvinner som tar ut kontantstøtte er ikke noe mindre feministiske enn Majid og meg. De bare velger litt annerledes.

Reell likestilling er reelt rom for ulike valg.

Da er vanskelig når det blir en så paradoksal inngang til likestilling fra Majid, nemlig det at lønnet arbeid er det eneste som verdsettes, mens arbeidet rundt å ha barn ikke settes særlig høyt.

Majid sier at Norge trenger kvinner i jobb.

Ja, vi skal ha karrieremuligheter som enhver mann. Men norske kvinner er faktisk ikke til for å opprettholde velferdsstaten og AS Norge: Kvinner skal ikke få velge, de skal til kontorpulten.

Å legge til grunn at kvinner bare velger feil mener jeg er en hån mot kvinner.

INFLUENCER: – Nara Smith har 6,6 millioner følgere, og kritiseres for å glamorisere husmor-livet.  Foto: Skjermdump, TikTok

En moderne familie- og likestillingspolitikk må legge til rette for at familiene selv får bestemme mer hvordan de vil prioritere sin tid mellom jobb og fritid.

Derfor foreslår KrF at foreldre til barn opp til tre år skal få muligheten til å jobbe 80 prosent med lønnskompensasjon.

Jeg mener arbeidslinjen legges for mye vekt på i hvordan staten regulerer ordninger for familier. Har du ikke lønnet arbeid, så får du ikke foreldrepenger, sykepenger eller pensjonspoeng.

Men er det statens oppgave å gjøre det vanskeligere å velge å få barn? Utdanning og lønnet arbeid er viktig, det mener jeg virkelig, men er det en motsetning eller skapes denne av samfunnet?

For det er de med høy utdanning og høy lønn som får flest barn.

Kanskje er det disse kvinnene som har muligheten til å velge litt annerledes, mens mange av oss ikke har den valgfriheten til å velge litt mer tid med barna våre.

Hva tenker du?Kunne du vært en såkalt «trad wife»?aAldri i livet!bHøres ganske behagelig ut.cHar ingen mening.

Heltid hylles som norm og ideal, også når barna er små. Men vi vet hvem det er som tar støyten, nemlig kvinnene.

Nesten én av tre arbeidstagere, og flere kvinner enn menn, opplever at jobben tar så mye tid eller energi at det går utover privatlivet ukentlig eller oftere.

Hvorfor stiller ikke flere spørsmål ved hva sykmeldinger og ulønnet permisjon gjør med kvinner, og hvordan vi kan sikre norske kvinner reell valgfrihet?

Kvinner trenger ikke å bli beskyttet mot seg selv.

De trenger friheten til å gjøre det som er best for dem.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article