Sverige og Danmark slår ned på gjengrekruttering på nett.
torsdag 22. august kl. 00:33Kortversjonen
- Svenske og danske myndigheter er bekymret for at plattformer som Telegram og TikTok brukes til å rekruttere unge svensker til å begå forbrytelser.
- Siden april har det vært 25 tilfeller der svenske gjengmedlemmer har blitt leid inn av danske gjenger for voldelige angrep på rivaler i Danmark, ofte gjennom annonser på meldingsplattformer som Telegram.
Svenske og danske myndigheter er bekymret for at plattformer som Telegram og TikTok brukes til å rekruttere unge svensker til å begå forbrytelser, melder Reuters.
Nå vil de kalle inn flere teknologiselskaper for å diskutere annonser på plattformene deres, som de mener brukes av gjenger til å rekruttere svensker til å begå voldelige forbrytelser i Norden.
Sverige har hatt et tiår med gjengvold og ungdomskriminalitet, og de andre nordiske landene er bekymret for at det er i ferd med å spre seg over grensene.
Siden april har det vært 25 tilfeller der svenske gjengmedlemmer har blitt leid inn av danske gjenger for voldelige angrep på rivaler i Danmark, ofte gjennom annonser på meldingsplattformer som Telegram, skriver Reuters.
– Vi vil kalle inn disse plattformene og holde dem ansvarlige for det som skjer i vår felles nordiske sfære. Det handler om å stille det svært legitime spørsmålet: Hva gjør dere? Og gjør dere nok?sa Sveriges justisminister Gunnar Strömmer på en felles pressekonferanse med sin danske kollega.
Danmarks justisminister, Peter Hummelgaard, sa at krypterte tjenester og sosiale medier – han nevnte Telegram og TikTok – ble mye brukt til å legge til rette for kriminalitet.
Han la til at hvis det bare var opp til ham, ville noen kommunikasjonsplattformer blitt geoblokkert og stengt.
– Dette er ikke juridisk mulig i dag. Men vi prøver hele tiden å se om disse veiene kan utvikles og finnes, sa han.
En talsperson for TikTok i Norden sa at selskapet ikke hadde noen kommentar til ministrenes uttalelse, men la til at de så frem til å samarbeide med myndighetene om saken. Telegram sier at de følger EUs lov om digitale tjenester og at rekruttering til ulovlige handlinger er forbudt på plattformen.
– Moderatorer overvåker proaktivt offentlige deler av plattformen, bruker AI-verktøy og godtar brukerrapporter for å fjerne millioner av innholdselementer hver dag som bryter Telegrams tjenestevilkår, sa selskapet i en uttalelse til Reuters.