Alarmen om ulovlig strømming av Premier League er bare toppen av isfjellet.
tirsdag 3. september kl. 20:38TV-avtalene er en av de viktigste årsakene til at fotballspillere tjener fantasillioner.
Kanalene som vil vise Premier League, er blitt tynt til det ytterste i budkampen om senderettigheter. Populariteten til Liverpool, Manchester United & co. brukes for alt det er verdt i forhandlingene.
Men hvor langt er det mulig å strekke en strikk før den ryker?
På flere måter sørger samfunnsutviklingen for å utfordre finansieringsmodellen.
Det ringer alarmklokker som bør skremme den ene og den andre. Viaplay-sjef Kenneth Andresen er i alle fall skremt. Han slår full alarm om IPTV.
Stadig flere nordmenn betaler rundt en hundrelapp i måneden for å få tilgang på enorme mengder kanaler rett inn på TV-en sin. Bildekvaliteten er det vanskelig å merke forskjell på, men de store TV-kanalene får ikke pengene.
Viaplay anslår at opp mot 300.000 nordmenn benytter seg av det Andresen kaller samfunnsskadelig og ulovlig strømming.
Det er metodisk usikkerhet rundt tallet. Uansett er fenomenet utbredt og vil trolig øke fremover.
På et prinsipielt grunnlag er det lett å ha sympati med Viaplay-sjefens poeng. Det er jo ikke greit å stjele. Hvis du synes noe er for dyrt, kjøper du det ikke. Slik fungerer det i de fleste sammenhenger i livet.
Kulturminister Lubna Jaffery mener det trengs en holdningsendring.
En rapport fra Interpol kobler IPTV-strømming med organisert kriminalitet.
Men all verdens moralisering hjelper pent lite. Ingenting tyder på at IPTV-utbredelsen vil bli reversert. Snarere tvert imot.
Vann finner nye veier om noen prøver å demme opp. Det gjør det ikke enklere for de tradisjonelle aktørene at IPTV trolig er særlig populært blant yngre.
Tonen i sosiale medier preges av påstander om at Viaplay kan takke seg selv. En pris på over 700 kroner i måneden brukes som et legitimerende argument for å ty til omveier. Det er også kritikk av at Premier League pakkes sammen med annet materiale, i stedet for å tilbys for seg.
Det som skjedde med musikk- og filmbransjen brukes som eksempel på at tilbydere må tilpasse seg brukerne.
Nå blir det interessant å se hvilke ringvirkninger som er i vente.
Dersom IPTV-fenomenet tar av enda mer globalt, vil det på et punkt bli umulig å betale noe i nærheten av dagens nivå for rettigheter. Det gjør at alt kan vakle. I så fall kan også de astronomiske lønningene til fotballstjernene være i spill. Det er de som til syvende og sist mottar pengene våre.
Problemstillinger rundt hvordan medier betaler for å vise sport, går også mye videre enn strømming av svindyr engelsk fotball.
Her hjemme er mange i idretten avhengige av medieavtaler. Hvordan blir det samspillet fremover?
Det er grunn til å spørre hvorfor idrettsledere ikke har vært mer opptatt av hvor sårbart mye er.
Norsk fotball lever for eksempel godt på en medieavtale med TV 2, som varer frem til 2028. Du trenger ikke være verdens skarpeste spåmann for å tippe at det kan bli vanskelig å sikre en deal på samme nivå neste gang.
Hva tenker du?Hva synes du om IPTV-strømming av Premier League?aMoralsk forkastelig. Det er uansett ikke greit å stjele.bViaplay kan takke seg selv når de selger at altfor dyrt produkt.cAner ikke hva IPTV er.Medienes økonomi er stadig mer presset, brukervaner endrer seg, unge velger andre veier enn forrige generasjon. Galoppen går bare fortere og fortere.
Ingen kan si noe sikkert om hvor dette ender, men jeg tar meg i å nynne på en 60 år gammel Bob Dylan-strofe.
The Times They Are a-Changin.
Det vil få konsekvenser også for idretten.
Les også
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.