Alt er et minefelt

1 month ago 10


NRK-ledelsen landet på riktig svar. Men tidspunktet for avpublisering av «Team Ingebrigtsen» reiser flere spørsmål.

 Lise Åserud / NTB Foto: Lise Åserud / NTB
fredag 6. september kl. 16:55

Ingenting er enkelt å håndtere rundt Norges mest offentlige familiekonflikt. Det er grunn til å ha respekt for at statskanalen har stått overfor en vanskelig avveining.

På den ene siden skal det sitte veldig langt inne å avpublisere redaksjonelt materiale. TV-serien «Team Ingebrigtsen» har vært ute i det offentlige rom lenge. De aller fleste som har hatt et ønske om å se serien, har nok allerede fått den med seg. 

Det er også relevant at saken mot Gjert Ingebrigtsen ikke har vært oppe for en domstol ennå. Så lenge du ikke er dømt, skal du anses for å være uskyldig. Da NRK vurderte serien i juni, var det et avgjørende argument at det ikke foreligger en rettskraftig dom.

Likevel fremstår det i dag ganske klart at denne tv-serien bør bort fra det offentlige rom.

Å fjerne serien er ikke en forhåndsdømming av Gjert Ingebrigtsen eller å ta stilling i en straffesak som ikke er avgjort. At serien har vært en belastning handler ikke om jussen. 

Å ta det valget som nå er tatt, er å ta hensyn til mennesker i en usedvanlig sårbar situasjon. 

Uavhengig av hva det strafferettslige utfallet blir, er det en forskjell på hvordan familielivet ble fremstilt i tv-ruten og hvordan flere familiemedlemmer opplevde at virkeligheten var. Avstanden fremstår betydelig.

VGs krimkommentator om avgjørelsen – se video:

Midt i en opprivende sak er det ikke vanskelig å forstå at det har vært en tilleggsbelastning at «Team Ingebrigtsen» har ligget åpent tilgjengelig.

Det er mulig å argumentere med at de ulike familiemedlemmene stilte opp frivillig foran kamera, og at det taler for å beholde serien i NRKs portefølje. Men vi vet lite om hva som ledet frem til at det ble ja til å slippe kameraene så tett på over så lang tid. 

Medlemmer av familien var mindreårige da serien ble spilt inn. Det har veid tungt i valget NRK har tatt nå. 

Steg for steg har offentligheten blitt klar over alvoret i saken. Gjert Ingebrigtsen er tiltalt for familievold, den fornærmede er et av barna som ikke er blant de tre løpebrødrene. Anmeldelser som gjelder andre familiemedlemmer, er henlagt av ulike årsaker. Det pågår fortsatt etterforskning rundt forhold som gjelder relasjonen mellom Jakob Ingebrigtsen og faren.

Det går an å undres over hvorfor NRK tar grepet akkurat nå. Hvorfor ble ikke valget tatt tidligere? 

Vi vet at NRK tidligere har mottatt et varsel, fra en person som hevdet at fremstillingen av Gjert Ingebrigtsen i serien harmonerte dårlig med virkeligheten. 

Det er ikke så lenge til det har gått et år siden Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen valgte å skrive kronikken som utløste politietterforskning rundt forholdene i familien.

Vi kjenner ikke detaljene om kontakten inn mot NRK, men vi vet at bistandsadvokaten har vært opptatt av belastningen. Det er alltid lett å være etterpåklok, men NRKs behandling i juni burde nok munnet ut i motsatt konklusjon.

Det er også interessant at avgjørelsen kommer så kort tid etter at Aftenposten publiserte et intervju med Kristoffer Ingebrigtsen. Den eldste broren forteller om hvordan han opplevde barndommen, og kommer med kraftige påstander. 

Det er noen krevende sider rundt publiseringen.

 Mye dreier seg om minner som ligger flere tiår tilbake i tid. Det han forteller er ikke er en del av tiltalen og det er vanskelig for Gjert Ingebrigtsen å forsvare seg i det offentlige rom mot noe som er henlagt. Det viser hvordan alt er et minefelt i en vond og vanskelig materie.

Men når alt legges i potten, fremstår i det minste én ting ganske klart:

 TV-underholdning om familien Ingebrigtsen er ikke det vi trenger nå.

Les også

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article