Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) trommet søndag sammen partene i streiken. Bakgrunnen er at departementet har mottatt en rapport fra NSM om konsekvensene av at streiken skulle utvides mandag morgen.
Utvidelsen ville medført at godt over halvparten av de NSM-ansatte ville være i streik fra mandag.
– Dette medfører at NSM ikke vil kunne ivareta sine kritiske oppgaver knyttet til uønskede hendelser, sa Brenna under pressekonferansen, og konkluderte med at tvungen lønnsnemd dermed er uunngåelig.
Resultatet at alle de streikende medlemmene av Akademikerne, inkludert medlemmene i Juristforbundet, skal tilbake på jobb mandag morgen. Det bekreftet leder av Akedemikerne Stat, Kari Tønnesen Nordli.
Lønnsnemnda
Men hva skjer da med konflikten? Det er det nå opp til Rikslønnsnemnda å avgjøre, og normalt innebærer det at den eksisterende tariffavtalen forlenges. Det vil i praksis være en seier for de streikende, ettersom kjernen i konflikten var at regjeringen ønsket å bytte ut den eksisterende avtalen med en annen.
– Det finnes kun praksis for å fortsette status quo, sa advokat Jan Fougner til Rett24 sist uke.
– Har en slik situasjon oppstått før, der de streikende kan se ut til å ha mest å tjene på lønnsnemnd?
– Nei. Dette er veldig spesielt, sa Fougner.
Det er kun Akedemikernes streik som avbrytes med lønnsnemnd. Unio, som streiker med samme krav, får fortsette sin aksjon inntil videre.