Aldersgrense i SoMe nå

5 months ago 35


Tiden er inne for strengere aldersgrenser i sosiale medier.

15 ÅR: – Alt var ikke bedre før. Men vi mener at en aldersgrense på sosiale medier er riktig for å sikre barnas fremtid, skriver Høyre-toppene. Foto: AP / NTB
mandag 3. juni kl. 11:27
HENRIK ASHEIM<-HENRIK ASHEIM
NIKOLAI ASTRUP<-NIKOLAI ASTRUP
MATHILDE TYBRING-GJEDDE<-MATHILDE TYBRING-GJEDDE

Vi er redde for at vi ser tilbake på dagens unge som prøvekaniner for et digitalt eksperiment vi ikke vet konsekvensene av.

Derfor mener vi det er på tide å innføre en strengere myndighetsbestemt aldersgrense i sosiale medier.

Vi bruker det hver dag. Både barn, unge og voksne. Bare se rundt deg, på bussen, toget eller på gaten.

Alle sitter med nesa ned i skjermen. Skroller og skroller, ned i et digitalt parallelt univers og eksponeres for massive mengder innhold og inntrykk.

Over 90 prosent av alle barn mellom ni og elleve har mobil i dag, mot 85 prosent i 2014. Over halvparten av norske tiåringer bruker sosiale medier og nesten halvparten av unge bruker mer enn fire timer hver eneste dag på sosiale medier. 

Til Medietilsynet forteller barn at de ikke klarer å legge bort mobilen, selv når de føler de har fått nok. Flere sier de blir mentalt eller fysisk slitne av for mye skjermbruk.

De forteller at de kjenner stress over å være tilgjengelige for vennene hele tiden. Et titalls meningsløse meldinger tikker inn når de skal sove, og alle forventer svar.

Les også: Info til kidsa!

Leken, filmen og den gode samtalen blir avbrutt fordi venner de er sammen med, må sjekke mobilen. Noen opplever det som en plikt å være digitalt synlige for vennene sine, blant annet på Snapmap.

Sosiale medier er rigget profesjonelt for å skape avhengighet og mer scrolling. Det er rigget for å skape innhold som barn ikke bør utsettes for, eller er modne nok for å håndtere.

Det er et samfunnsansvar å skjerme barn fra innhold som er laget for, og tilpasset voksne. Algoritmene bryr seg ikke om alder, reklame eller innhold. De vil bare at du skal bruke mest mulig tid på plattformen.

Vi har alle blitt digitale slaver for techgigantene, og vi tillater at barna våre blir det samme fra altfor ung alder.

Til Medietilsynet forteller foreldre at det er vanskelig å tilnærme seg til at ny teknologi har endret barnas oppvekst på en så inngripende måte.

Flere hadde en opprinnelig plan om å holde seg til aldersgrensen som finnes i dag. Den er på 13 år og er nedfelt i personvernloven og kan oppheves ved et enkelt «ja» fra en forelder.

Den beslutningen tas ikke i et vakuum, og i møte med andre familiers valg opplevde de at egne planer og prinsipper ble satt på prøve.

Når «alle andre» får lov, er det vanskelig å stå imot frykten for at akkurat ditt barn skal havne på utsiden av det digitale sosiale livet.

Vi står ved et veiskille hvor vi kan overlate barnas fritid til techgigantene og algoritmene, eller hvor vi som samfunn kan enes om at det må finnes en strengere myndighetsbestemt aldersgrense for å være til stede i den parallelle digitale verdenen.

Høyre jobber nå med hva som skal bli politikken for neste stortingsperiode. Vi mener tiden er overmoden for en aldersgrense i sosiale medier, og vil ha med oss resten av partiet på det.

Alt var ikke bedre før. Men vi mener at en aldersgrense på sosiale medier er riktig for å sikre barnas fremtid. Alternativet er dessverre et teknologisk eksperiment vi ikke vet konsekvensene av.

Det kan vi ikke utsette barna våre for.

Kronikkforfatterne er medlemmer av Høyres programkomité

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article