Abid Raja med fortsettelse av «Min skyld»: – Har brukt alle krefter

3 months ago 22


Abid Raja sier arbeidet med den nye boken presset tålmodigheten til kona Nadia Ansar til det ytterste. Foto: Helge Mikalsen / VG

I all hemmelighet har Abid Raja (48) jobbet med en ny bok – en bok som starter der bestselgeren «Min Skyld» sluttet.

onsdag 7. august kl. 10:00

Kortversjonen

  • Abid Raja (48) har skrevet en ny bok kalt «Vår ære og vår frykt» som kommer i salg 22. august.
  • Boken er en fortsettelse av bestselgeren «Min skyld» og tar for seg temaer som hvordan nordmenn og innvandrere ser på hverandre.
  • Raja har brukt alle krefter på å ferdigstille bokprosjektet som blant annet har ført ham på en personlig reise til syv land i Europa.

– Helt seriøst: Jeg er veldig, veldig spent på mottagelsen av denne boken, sier Abid Raja til VG.

Boken «Vår ære og vår frykt» har ikke vært kjent tidligere, men kommer allerede i salg 22. august, bekrefter forlaget Cappelen Damm overfor VG.

Selv forteller Abid Raja at arbeidet med boken holdt på å ta helt knekken på ham.

– Jeg har puttet alt jeg har inn i denne boken. Jeg har brukt alle krefter, alle tider, timer, helger, netter – og konas ytterste grad av tålmodighet. På et tidspunkt var jeg så sliten, at jeg tenkte at jeg ikke kunne orke mer.

– I mai hadde jeg lyst til å gi opp hele prosessen, forteller Abid som legger til:

– Altså, det jeg har gitt av meg selv i arbeidet med denne boken, overgår arbeidet med «Min skyld» mange ganger.

Foto: Lina Hildrum/cappelen damm / Pressebilde fra Cappelen Damm

«Min skyld» fra 2021 er altså boken som er blant de siste årenes aller mest solgte bok i Norge – med et totalopplag på 170.000 eksemplarer. Her forteller Abid om den vonde oppveksten, og boken ble omfavnet av både kritikere og lesere.

Siden har både søsteren Abida Raja og kona Nadia Ansar utgitt bøker, og i høst kommer også nevøen Jawad Raja med bok.

Nå tar Abid Raja sin egen bok et skritt videre.

– Dette handler om hvordan vi omgås, hvordan nordmenn og innvandrere ser på hverandre. Det er fortsatt min historie, jeg er personlig som i «Min skyld», og noen vil sikkert mene at jeg til og med er utleverende!

– Men samtidig handler det om neste generasjon: Mine barn, alle andres barn – og om å leve sammen med hverandre.

Målet er intet mindre enn:

– Å få folk til å skjønne hva som skjer akkurat nå; i Oslo – i land som Sverige, Danmark og Frankrike – og det vi ser i England akkurat nå.

– Det er konflikter overalt. Fra ungdomskriminalitet her hjemme til opptøyer i England. Jeg vil bringe leserne inn i kjernen av problemene, sier Abid Raja – som har reist et halvår i det muslimske Europa – og siden januar i år har han hatt over 100 kildesamtaler i arbeidet med boken.

Abids reise til syv land i Europa startet med et bryllup i Pakistan i januar, og endte med invitasjoner fra onkler, tanter, fettere og kusiner over hele Europa. Foto: Helge Mikalsen / VG

Han har snakket med franske intellektuelle, tyske journalister, belgiske byråkrater, danske politikere og mange andre. Han har også besøkt syv videregående skoler i Oslo.

– Jeg har blant annet snakket med veldig mange elever og lærer som deler sine historier.

– Jeg føler jeg gjennom alt dette har klart å sette ord på det som, mellommenneskelig sett, er vår tids viktigste sak, på det som skjer i Norge og Europa akkurat nå – når det gjelder relasjonen mellom majoritets- og minoritetsbefolkningen. Og hvordan vi oppfører oss mot hverandre.

Han har vært gjennom en intens periode – også personlig. I vinter bestemte han seg for å ta imot farens unnskyldning for oppveksten Raja skriver om i «Min skyld».

Les: Kan du tilgi meg, Abid?, spør faren.

Abid Raja hadde ikke møtt sin far Raja Abdul Qayyum på ni år – da de møttes og ble forsonet i et familiebryllup i Kharian i Pakistan i vinter. Foto: Helge Mikalsen / VG

Forsoningen med faren åpnet en ny verden, og førte også til at han fikk kontakt med slektninger og ble del av et fellesskap han for lengst hadde meldt seg ut av, skriver forlaget i omtalen av boken.

– Jeg har møtt familie i syv land i tillegg til Pakistan, og jeg skriver også om dem. Jeg fortsetter der jeg satte punktum i «Min skyld», men tar med leseren inn i møtene med storfamilien – og inn i min egen familie med både kone og barn.

I tillegg til å være en fortsettelse av «Min skyld», tar den nye boken også opp tråden fra boken «Dialog» som Raja ga ut for snart 15 år siden.

Ifølge Cappelen Damm vil den nye boken ta leseren fra Rajas personlige fortelling til dagens innvandrerungdommer – og den virkeligheten de vokser opp i.

Read Entire Article