Jens Stoltenberg venter tålmodig på sin etterfølger i Nato. Men alle Nato-landene må stå bak valget av ny generalsekretær.
rapporterer fra Praha torsdag 30. mai kl. 10:06Det har ikke skjedd ennå.
Nato-landene har lenge hatt to offisielle kandidater på blokka:
- Nederlands statsminister Mark Rutte.
- Klaus Iohannis, presidenten i Romania.
30 av 32 land mener at Rutte skal etterfølge Stoltenberg, ifølge flere diplomater i Natos hovedstad Brussel som VG har snakket med de siste dagene.
Men i Nato er ingenting avgjort før alle 32 står samlet bak ethvert vedtak. Romania og Ungarn stritter fortsatt imot Rutte og vil ha Iohannis som Nato-sjef.
Tydelig flertall
I dag torsdag møtes Natos utenriksministere i Tsjekkias hovedstad Praha. Dette møtet var en forventet deadline for avgjørelsen om hvem som skal lede Nato de neste årene.
Det var i alle fall hva mange håpet.
Men valget vil ikke bli avgjort nå. Det slår USAs toppdiplomat i Nato fast:
– Flertallet står tydelig bak Mark Rutte. Men ikke alle landene er klare til å stille seg bak ham. Derfor diskuterer vi videre, sier Julianne Smith, USAs Nato-ambassadør.
Vil feire Stoltenberg
Smith spår at den endelige avgjørelsen utstår til stats- og regjeringssjefene i Nato møtes i Washington fra 9. til 11. juli.
– Vårt mål er å ha dette klart innen Washington. Det vil være et bra tidspunkt til både å feire Jens Stoltenbergs bemerkelsesverdige lederskap i 10 år, og å annonsere hans etterfølger - uansett hvem det kan bli til slutt, sier Smith.
– Vi vil ta oss til til å feire Stoltenbergs lederskap, og spesielt gjennom de to siste årene etter at Russland gikk inn i Ukraina, varslet hun.
Stoltenberg skulle egentlig slutte i Nato i fjor høst. Men USAs president Joe Biden valgte bort både Rutte og Danmarks statsminister Mette Fredriksen, for så å overtale nordmannen til å lede Nato i ett år til.
Les også: Ett år til for Stoltenberg i Nato: «Jeg er beæret»
Ungarn: Problematisk
Ungarns statsminister Viktor Orban har denne uken gitt en offentlig begrunnelse for hvorfor han holder igjen støtten til Mark Rutte.
I et intervju med det franske tidsskriftet Le Point sa Orban at Rutte tidligere har kommet med det han kaller «problematiske uttalelser».
– På den ene siden har han sagt at Ungarn bør forlate EU, og på den andre siden at vi bør bli tvunget til å gi etter. Dette er ikke den beste måten å vinne vår støtte på, sa Orban i intervjuet, gjengitt av NTB.
Også Tyrkia var i starten skeptisk til Rutte som Natos neste generalsekretær, men har støttet ham etter at Rutte presenterte sin agenda i Ankara i vår.
Mark Rutte har vært på Nato-toppenes lepper lenge. Diskusjonen om den nederlandske kandidaten skulle etterfølge Stoltenberg, var godt i gang høsten 2023.
I mars lanserte Romanias president Klaus Iohannis seg selv som kandidat til Natos høyeste tillitsverv.