Vi vil ha et sterkere folkestyre

4 months ago 43


Rødt har et tydelig demokratisyn. Hva med Frp, Listhaug?

AVVISER FRP-KRITIKK: – For å parafrasere Listhaug selv: «Det er bare å følge litt med», skriver Marie Sneve Martinussen. Foto: Frode Hansen / VG
mandag 13. mai kl. 12:20
MARIE SNEVE MARTINUSSEN<-MARIE SNEVE MARTINUSSEN

leder i Rødt

Jeg er usikker på om Frp-lederen har tungt for det, eller bare later som for å kunne slå politisk mynt. Uansett kan jeg ta det med teskje:

Rødt er mot udemokratisk maktkonsentrasjon hos eliter. Det gjelder enten viktige samfunnsbeslutninger legges hos en økonomisk elite eller en partielite. Enten de kaller seg kapitalister eller kommunister.

Vårt alternativ er en demokratisk sosialisme. En demokratisk sosialisme må være forankret i befolkningen og gjennom frie valg.

Ingenting har vært mer skadelig for sosialisme, enn partidiktatur som i Sovjet og Kina. Vår bevegelse har derfor for lengst tatt ett fundamentalt oppgjør med de totalitære ettpartistatene.

Rødt er et krystallklart demokratisk parti, med en politikk som står milevis unna AKP (m-l)s støtte til Maos Kina og ettpartistat.

Og er det noen som slår ring rundt folkestyret er det oss.

Høyresiden har historisk vært motstandere av viktige demokratiske fremskritt, helt siden makten var konsentrert hos kongelige og en embetsmannselite. I dag er makten mindre eneveldig, men demokratiet stadig under press.

FÅR SVAR: Frp-leder Sylvi Listhaug. Foto: Fredrik Solstad / VG

Frp ble stiftet etter at flere av disse kampene var vunnet, men har i nyere tid selv vært med på å uthule folkevalgt kontroll. I forrige stortingsperiode fratok dere Sivilombudet innsyn i regjeringsdokumenter.

Sivilombudet er oppnevnt av Stortinget, kjent som «folkets advokat» og skal etter grunnloven kontrollere den offentlige forvaltningen for å hindre urett mot den enkelte borger.

Rødt gikk i spissen for å gjeninnføre sivilombudets innsynsrett for borgernes beste. For to år siden vant vi fram – mot Fremskrittspartiets stemmer.

Frp har også flyttet makt fra norske folkevalgte og til EU-byråkrater.

Listhaug ble selv energiminister, etter at hennes forgjengere fra Frp sto på TV og hevdet at strømprisene ikke ville øke og Norge ikke skulle miste kontroll over kraften, og underla Norge EUs tredje energimarkedspakke og ACER.

Rødt har hele veien stått opp for det norske folkestyret.

I Rødts prinsipprogram fastslår vi at det representative demokratiet må forsvares mot ytterligere forskyvning av makt oppover, at parlamentet må sikres kontroll over regjeringen og at det trengs betydelig mer åpenhet og aktiv demokratisk deltagelse.

Vårt program fastslår også følgende:

«Rødt mener at ytringsfrihet, organisasjonsfrihet, frie valg, frie medier, streikerett, religionsfrihet og uavhengige domstoler som garanterer rettssikkerheten for det enkelte individ, er grunnleggende for et sosialistisk samfunn.»

SNAKKIS: Rød Ungdoms ferske leder Amrit Kaur har skapt ny debatt om partiet Rødts politiske og ideologiske ståsted. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Det er selvfølgelig enklere å skape en myte om hva Rødt står for og deretter gå til angrep på den, enn å forholde seg til Rødts klare politikk som er vedtatt av våre medlemmer på landsmøte etter landsmøte.

Listhaugs anklager om Rødt, pakket inn som spørsmål, har blitt svart ut grundig. Hvis hun hadde søkt informasjonen, enten i tradisjonelle eller sosiale medier, ville hun sett at dette er ettertrykkelig avklart, senest de siste ukene.

For å parafrasere Listhaug selv: «Det er bare å følge litt med».

Langt vanskeligere er det å feie for egen dør, og her har Frp, med sitt samfunnssyn, mye å svare for:

Listhaug skylder på fagbevegelsen for at arbeidsfolk sitter igjen med mindre. Samtidig er det jo eierne som har økt sin del av kaken, med økt kapitalandel og redusert lønnsandel.

Folk flest har fått mindre å rutte med de siste to årene, men samtidig har næringslivets overskudd økt med 100 milliarder kroner.

Frp har som sin hovedsak å kjempe for de rike og mektige. Det er knapt grenser for partiets elendighetsbeskrivelser for milliardærene. Samtidig ser vi bankene håve inn på økte renter og dagligvarekjedene på økte priser.

Dette er konsekvensen av en kapitalisme med en enorm maktkonsentrasjon hos noen få.

Listhaug vil sikkert i kjent stil hevde at jeg svartmaler og rakker ned, men dette er faktiske konsekvenser av den ideologien Frp setter så høyt. Den gjør at noen få aktører får nær eneveldig makt over viktige samfunnsområder.

Vårt alternativ til dette er demokratisk sosialisme.

Hva er Frps alternativ?

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article