Verdiløse passasjerer

5 months ago 40


DAGFINN NORDBØ<-DAGFINN NORDBØ

forfatter og satiriker

Tenk deg at du bestiller taxi, og den kommer en halvtime for sent. Eller tre kvarter for sent. Eller, den kommer ikke i det hele tatt.

Dette skjer jo sjelden for vanlige taxikunder, som jo kan ringe sentralen og spørre hva som skjedde, og bestille på ny.

De fleste kunder blir sure om bilen ikke kommer i løpet av ti minutter, dersom det da ikke er ekstreme værforhold eller kaotiske tilstander i trafikken. Folk ringer jo taxi av en grunn, ikke sant?

De skal et sted.

Den siste tiden har jeg blitt regelmessig taxikunde, om enn ufrivillig. En gang i uken må jeg til et legekontor som skal sjekke en skade jeg har i foten, og denne skaden er såpass at jeg ikke kan bevege meg til fots til og fra kollektivtransport.

Jeg må ha en taxi, og for at jeg skal slippe å punge ut med tusenvis, har min lege bestilt noe som heter Pasientreiser.

Det skal vise seg å bli en interessant opplevelse.

Mine faste legetimer er hver uke klokken 14.15. Så i starten bestilte jeg pasientreise til klokken 1330, for å ha skikkelig god tid. Legekontoret er på den andre siden av byen.

Men første gangen kommer ikke bilen i det hele tatt, det vil si den ankommer i samme minutt som legetimen skulle ha startet. Timen må da tas på telefon, noe som er en smule utilfredsstillende når saken gjelder en skadet fot.

Man kan ikke skifte en bandasje eller ta bakterieprøver over telefon.

Les også: Dagfinn Nordbø: Det er typisk norsk å være full

Neste gang skjer det samme. Bilen kommer altfor sent, men jeg rekker timen med et nødskrik, bokstavelig talt. Så i skrivende stund bestiller jeg pasientreisen én time og et kvarter i forkant av timen. Dette for en tur som tar tyve minutter.

Det pleier å fungere, selv om det rett som det er hender at bilen ikke dukker opp i det hele tatt.

Og hva så? Det fins da verre problemer? Jo, det gjør det helt sikkert. Men mitt poeng er at dette er et tilbud som er ment for sårbare grupper.

Jeg tilhører ikke dem, selv om jeg akkurat nå har behov som ligner på deres. Dette er en tjeneste som er ment for folk som vanligvis ikke klager for mye.

Folk som er dårlig til beins, er opererte, eller av andre grunner ikke kan bruke kollektivtransport som trikk og buss.

Så hvorfor fungerer denne tjenesten så dårlig? Etter hva min lege forteller meg, har det vært slik i mange år. Hun forteller om infarktpasienter som er blitt satt av ved feil sykehusinngang, og deretter har blitt gående og virre rundt.

Det er faktisk slik at i helsevesenet må du møte opp til timen din presis, hvis ikke mister du den. Det kan være både skadelig og ofte farlig for mange pasientgrupper, som er avhengige av regelmessige kontroller og annen behandling.

Men dette er tydeligvis ikke noe incentiv for å lage et velfungerende transportsystem for disse pasientene. Det kan virke som om pasienter er mindre verdt enn vanlige taxikunder.

De lager ikke bråk og klager ikke, og derfor lar man humlen suse og pasientene vente.

I disse tider, der avisene er fulle av historier om altfor mange taxiløyver, stappfulle taxiholdeplasser, klaging fra taxieiere, sentraler og sjåfører om altfor lav inntekt – i denne situasjonen klarer altså Pasientreiser ikke å levere en presis taxitjeneste.

Det er ganske godt gjort. Hadde dette vært en privat bedrift, ville folk fått sparken.

Les også: Dagfinn Nordbø: De gir blaffen i om du tryner på fortauet

Men dette er altså ikke en privat bedrift. Dette står å lese på Pasientreiser.no: «Vi ønsker å skape forutsigbarhet og trygghet for deg som skal reise med rekvirert transport. Derfor har vi som mål at du som skal ha en rekvirert reise, blir hentet til den tiden du har fått opplyst.»

Så denne teksten er en honnør til den gamle damen som heller ikke denne uken får sin pasientreise i tide, og som blir forvirret av å bli møtt med 40 tastevalg fra en datastemme hvis hun prøver å få vite hva som skjedde med reisen hennes.

Eller den 75-årige mannen som skulle ha vært inne for en sjekk av sin nyinnsatte pacemaker. Eller tusenvis av andre i en lignende situasjon.

Dere skal vite at vi har lovet dere en trygg og presis transport, men dere kommer ikke til å få det. Det kommer til å bli ren bingo. Dere kommer til å risikere at dere ikke rekker helsekontroller, noe som også kan gi dere forverret helse.

Dette er fordi de som er satt til å lage en slik transporttjeneste, enten er udugelige eller rent faktisk gir blaffen.

For i en by der det sies å være flere tusen taxier for mye, burde det faktisk være en såkalt no-brainer å rekvirere en presis taxi når timen er bestilt en uke i forveien.

For jeg beklager, kjære pasienter – dere er mindre verdt enn alle andre.

God bedring.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article