I fyr og flamme i Flint

3 hours ago 4


Stemningen er magisk og da er det passende at basketballegenden Earvin «Magic» Johnson kommer på scenen for å fyre opp et allerede ekstatisk publikum i en fullsatt arena.

De roper med ham; Når vi kjemper vinner vi! Når vi stemmer vinner vi!

 Evelyn Hockstein / Reuters / NTBEt barn holder opp neven på valgmøtet i Flint fredag kveld. En fullsatt arena tok i mot Kamala Harris. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB

Skal hun ble president bør hun vinne Michigan, som er en av de viktigste vippestatene. Donald Trump vant med en seiersmargin på 0,2 prosentpoeng i 2016, mens Joe Biden vant delstaten med tre prosent fire år senere.

Ifølge et gjennomsnitt av målinger på nettstedet 538 har Harris en knapp ledelse på Trump med 1,5 prosent.

Jeg har sett Kamala Harris på sikkerhetskonferanser i Europa tidligere. Jeg oppfattet henne som dyktig, men samtidig reservert og bundet til manus. Rollen som visepresident innskrenket henne.

Nå er hun fri fra lenkene. Kamala Harris er i fyr og flamme på scenen i Flint. Hun har ikke manus. Hun har funnet ordene. Hun snakker om fremtiden, om å starte på nytt. Hun snakker om landet. Men dette er også en ny begynnelse for henne.

 SCOTT OLSON / AFP / NTBFagorganiserte var på plass i Flint for å heie på Kamala Harris. Foto: SCOTT OLSON / AFP / NTB

Og her i Flint, midt i det amerikanske rustbeltet, lovet hun å investere i næringslivet, få fart på boligbyggingen og hjelpe små bedrifter. Hun snakket om betydningen av et organisert arbeidsliv med sterke fagforeninger.

I Michigan er mange organisert, ikke minst innenfor bilindustrien. Slik er det ikke i andre deler av USA. Bare ti prosent av amerikanske arbeidstakerne var medlemmer en fagforening i 2023, ifølge Arbeidsdepartementet. I 1983 var prosentandelen dobbelt så høy.

 SCOTT OLSON / AFP / NTB«Magic» Johnson på talerstolen i Flint. Han oppfordret særlig svarte menn til å stemme på Kamala Harris. Foto: SCOTT OLSON / AFP / NTB

Harris sa at Donald Trump ikke er fagforeningenes venn. Det var ment som et understatement. Hun påsto at han kommer med tomme løfter, og at det han gjorde som president var en katastrofe for arbeidsfolk, med et stort tap av industriarbeidsplasser.

Byen Flints historie handler om industriens vekst og fall. Det var her General Motors ble etablert i 1908. En streik blant bilarbeidere i 1936-37 ledet til dannelsen av fagforeningen United Auto Workers, som i år stiller seg bak Kamala Harris´ kandidatur.

De økonomiske nedgangstidene gjorde at GM sa opp ni av ti arbeidere i Flint. Byens befolkning ble i årene som fulgte redusert fra 200 000 til 80 000.

 SCOTT OLSON / AFP / NTBPresidenten i fagforeningen United Auto Workers, Shawn Fain, holdt en appell I Flint. Han kom med en sterk oppfordring om å støtte Harris. Foto: SCOTT OLSON / AFP / NTB

Harris sa at hun ville investere i samfunn som Flint. De fremmøtte jublet, men de er hennes egne. Hun trenger å overbevise de mange som er skeptiske til kandidatenes løfter.

I Flint gjorde Harris noe hun sjelden gjør. Hun kommenterte direkte en TV-reklame fra Trump-kampanjen i Michigan, der det hevdes at hun vil forby diesel- og bensinbiler.

--Michigan, la det være helt klart. I motsetning til hva min motstander hevder kommer jeg aldri til å fortelle dere hva slags bil dere skal kjøre.

Så gikk hun til motangrep:

--Når det handlet om å bygge fremtidens biler satt Donald Trump på sidelinjen og lot Kina dominere.

 Mark Schiefelbein / AP / NTBKampanjedagen er over og i Flint går Kamala Harris ombord i flyet som skal bringe henne tilbake til Washington. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

Kamala Harris ønsker å gi statlige bidrag for å bygge flere elbiler i USA.

--Det er Amerika, ikke Kina, som skal vinne konkurransen i det 21. århundre, sa hun i Flint.

Det var også det eneste hun sa om internasjonale forhold. Ikke ett ord om Midtøsten. Hun nevnte ikke Ukraina. Det er som alltid økonomien som opptar velgerne mest.

Kamala Harris har forlatt tidligere radikale standpunkter og forsøker å appellere til moderate sentrumsvelgere. Men i Flint var det fokus på arbeidere og fagbevegelse.

--Jeg vil alltid sette middelklassen og arbeidsfolk først. Jeg kommer fra middelklassen og jeg vil aldri glemme hvor jeg kommer fra, sa Harris. Som for å minne folk på Donald Trumps økonomisk priviligerte bakgrunn.

 SCOTT OLSON / AFP / NTBFor første gang i valgkampen kom Kamala Harris til Flint, men det var hennes fjerde besøk i den viktige vippestaten Michigan. Foto: SCOTT OLSON / AFP / NTB

På veien hit kjørte jeg en landlig rute fra Detroit til Flint langs små innsjøer og fine nabolag. Mange hadde Trump skilt i hagen. Jeg så ikke et eneste skilt for Harris. Landsbygda er Trump-land, i motsetning til større byer og forstedene der Harris dominerer.

Årsaken til at Trump vant presidentvalget i 2016 var at mange fra den hvite arbeiderklassen brøt med demokratene og stemte på ham. Det kan skje igjen. Harris kan i alle fall ikke ta deres stemmer for gitt.

Harris har også et annet problem. I 2020 stemte 92 prosent av de svarte i Michigan på Biden. I år viser meningsmålingene lavere oppslutning blant svarte menn for den første svarte kvinnelige presidentkandidaten.

Her kom «Magic» Johnson (65) inn på banen. Hans far jobbet på en Oldsmobile fabrikk i nærheten i 30 år. Johnson spilte basketball på Michigan State før han ble stjernen i Los Angeles Lakers.

--Vi må få svarte menn til å stemme på Kamala Harris. Donald Trump lovet mye til svarte velgere sist uten å levere.

 SCOTT OLSON / AFP / NTBTilhengere hører Kamala Harris tale i Dort Financial Center, en arena i byen Flint. Foto: SCOTT OLSON / AFP / NTB

Han sa at Harris er «sterk, smart og lidenskapelig». Men den største jubelen fikk Johnson da han sa at det var på høy tid at USA velger en kvinne til president.

Kamala Harris forlot Flint til tonene av Beyoncés «Freedom», kampanjens kjenningsmelodi. Det passer for Harris. Kampanjen er frigjørende. Hun får vist hva hun kan.

Harris har en knapp ledelse i de nasjonale målingene, mens det er jevnt løp i vippestatene. Det er valg om en måned. Det er kamp om hver eneste stemme.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article