Valgdagsmåling: Brakseier for Labour – får 410 mandater mot toryenes 131

2 days ago 10


Kan bli slutten for 14 år med konservativt styre. Valget ser ut til å bli det dårligste for toryene siden partiet ble etablert i 1834.

Keir Starmer (Labour) og Rishi Sunak (De konservative) under BBC sin debatt i slutten av juni. Foto: Phil Noble / AP / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Torsdag har millioner av briter stått i kø for å stemme i det første valget siden 2019.

Første prognose er nå inne og den viser at Labour, med Keir Starmer som statsministerkandidat, kan ligge an til å få det største flertallet på mange år.

Valgdagsmålingen er utført av Ipsos for Sky News og BBC.

– En valg-kollaps vi aldri har sett maken til, sier Sky News’ økonomiredaktør Ed Conway om målingen.

  • Labour: 410
  • Toryene: 131
  • Liberale demokrater: 61
  • Reform UK: 13
  • SNP: 10
  • Plaid CymruPlaid CymruPlaid Cymru er det walisiske nasjonalpartiet: 4
  • De grønne: 2
  • Andre: 19

Også målingene opp mot valget har tydet på at 14 år med konservativt styre kan være over.

Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-ekspert, sa til VG tidligere torsdag at det er ser ut til å bli et historisk dårlig valg for Det konservative partiet.

– Vi står potensielt foran ikke bare et maktskifte, men en «wipeout» for de konservative. Det kan bli det dårligste gjennom tidene.

Keir Starmer og kona Victoria på vei til stemmelokalet tidligere torsdag. Foto: PAUL ELLIS / AFP / NTB

Ekspert: – Resultat av mistillit

Førstelektor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Øyvind Bratberg, er ikke overrasket over toryenes katastrofevalg.

– Rishi Sunak har hatt et særs vanskelig utgangspunkt for å skrive ut valg. Hans regjering bærer fortsatt med seg bagasjen fra forgjengerne: Boris Johnsons utskeielser under pandemien og Liz Truss sitt sjansespill med økonomien, sier han til NTB.

– Sunaks eget prosjekt handlet om å levere på noen konkrete områder – økonomi, helsekøer og uønsket innvandring. Når heller ikke det har lyktes, er resultatet en dundrende mistillit fra britiske velgere, konstaterer Bratberg, som lenge har fulgt britisk politikk tett.

– Keir Starmer og Labours suksess er et resultat av den mistilliten, mener han.

– En stor andel av velgerne ønsker endring – bedring i økonomien, flere boliger, kompetente offentlige tjenester, påpeker Bratberg.

Stemmetrøbbel

Tidligere torsdag kveld meldte avisen The Telegraph at flere tusen briter opplever stemmetrøbbel på grunn av store forsinkelser i brevstemmene.

Avisen har snakket med et britisk ektepar som hadde bestilt forhåndsstemmer som skulle sendes med brev 20. juni. Stemmesedlene har enda ikke kommet fram.

– Flere har blitt fortalt av postmennene sine at de har fått beskjed om å prioritere å levere pakker fremfor stemmesedler, skriver avisen.

En dame bærer plakater med partiet  Reform UK. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB

Det britiske valgsystemet innebærer at den kandidaten som får flest stemmer i en krets, vinner mandatet.

Dermed vil en stemme mindre til de konservative være en fordel for Starmer og hans Labour, selv om stemmen ikke går til dem.

Read Entire Article