Stoltenberg i USA: – Føler meg trygg på Trump

5 months ago 236


På benkeradene i konferanserommet sitter offiserer som leder verdens fremste spesialstyrker.

Nå venter de på mannen som skal fortelle dem hva de kjemper for.

Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, er på besøk ved basen til de amerikanske spesialstyrkenes hovedkommando, i Tampa, Florida.

Stoltenberg får mikrofonen, og skal gjenta budskapet han har brukt den siste uken på å spre i USA:

– Verden er blitt et farligere sted de siste årene. Men Nato er blitt sterkere. Det er viktig for Europa, men det er også viktig for USA, sier Stoltenberg.

SELGER INN SAMARBEID: Jens Stoltenberg har i USA fokusert på at både USA og Europa står sterkere sammen. Foto: Thomas Nilsson / VG

Stoltenberg har denne uken reist fra Washington D.C. i nord til Florida i sør for å sanke støtte fra amerikanske politikere og militære.

Det er nemlig ikke lenger en selvfølge at USA, Natos mektigste og viktigste medlemsland, står last og brast med Europa.

I Kongressen får en rekke Nato-skeptiske republikanere stadig mer makt.

Den amerikanske støtten til Ukraina er stanset grunnet en politisk krise, ledet an av de mest konservative republikanerne.

Ekspresident Donald Trump sier rett ut det ikke er sikkert han vil støtte fortsatt medlemskap i Nato, dersom han blir gjenvalgt.

RYGGDEKNING: Stoltenberg forklarer hvorfor USA er tjent med å gi Europa ryggdekning. Foto: Thomas Nilsson / VG

I dette eksklusive intervjuet med VG forteller Stoltenberg:

  • Hvorfor han mener amerikansk støtte er helt avgjørende for Natos fremtid.
  • Hvordan han klarte å samarbeide med Trump den forrige gangen han hadde makten.
  • Hvorfor han er trygg på at Trump ikke vil bryte med Nato, uansett hva han sier.

Avhengige av USA

– Dette er topptrente elitesoldater, de beste av sitt slag i hele verden, sier Stoltenberg til VG om de amerikanske spesialstyrkene.

– Det amerikanske militæret er ryggraden i Nato. Og landet har en imponerende forsvarsindustri som det ikke finnes maken til i verden, fortsetter han.

– Er det i det hele tatt mulig å se for seg et Nato uten USA?

– Nei, Nato handler om å binde Nord-Amerika og Europa sammen, og da er USA helt avgjørende. I teorien er det jo mulig å ha et Nato uten USA, men det ville vært et helt annet Nato, som ikke kunne gitt en troverdig sikkerhetsgaranti.

GIKK SIN EGEN VEI: Donald Trump under et NATO-toppmøte Foto: Francisco Seco / AP / NTB

Trumps trussel

– Donald Trump har sagt at dersom han blir valgt, så vil USAs Nato-medlemskap «avgjøres av hvordan Europa behandler oss». Bekymrer slike uttalelser deg?

– Donald Trump har en annen stil enn mange andre politikere. Det er ikke første gangen han formulerer ting som gjør noen urolige. Men i fire år jobbet jeg med ham, og det som faktisk skjedde var at USA økte sitt militære nærvær i Europa i den perioden.

Stoltenberg sier han føler seg trygg på at uansett utfallet av presidentvalget i USA så vil USA fortsatt være en sterk alliert i NATO.

Han ser tre grunner til det:

– For det første fordi det er i USAs interesse, for det andre fordi det er en sterk tverrpolitisk støtte til Nato i USA, og for det tredje fordi man må lytte til hva Trump sier, og det er at europeiske land ikke betaler nok til Nato, men der har det heldigvis skjedd mye.

Les også: Støre ved amerikansk militærbase: – Krigen blir langvarig

– Så for å være helt tydelig: Dersom Donald Trump blir president i USA, så føler du deg trygg på at USA vil fortsette å være del av Nato?

– Ja, jeg føler meg trygg på Trump, fordi det er i USAs interesse å være i Nato, som sagt.

– Trump skal ha sagt i et møte med EU-topper at «USA aldri ville kommet Europa til unnsetning». Hva tenker du om det?

– Jeg var i mange i møter med president Trump, vi hadde også en del intense diskusjoner. Han fremførte ofte kritikk mot Nato-land, men han sa aldri noe i den retningen.

– Så det har overrasket deg at dette kommer frem?

– Jeg har aldri hørt noe lignende. Det jeg har hørt er først og fremst at europeiske land har betalt for lite, og det var en rettmessig kritikk. Det har Obama sagt, det sa Trump, og det sier Biden. Og når har europeerne endelig begynt å betale mer.

FREMTIDEN: Stoltenberg forklarer at Nato peker opp og frem. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Kan du beskrive hvordan forholdet ditt til Trump var da han var president?

– Jeg hadde et ryddig arbeidsforhold til ham, og vi fikk til viktige ting sammen i forhold til økte forsvarsinvesteringer og økt amerikansk tilstedeværelse i Europa.

– Så skal jeg ikke legge skjul på at min oppgave som Natos generalsekretær er å holde en stor allianse sammen, med svært ulike politiske ledere fra begge sider av Atlanterhavet. Da må man finne en vei som forener, og det var jeg opptatt av med ham.

– Og hvordan er forholdet ditt til president Joe Biden?

– Jeg har et godt arbeidsforhold til ham også. Vi møtes og vi får til mange ting sammen, både økte forsvarsinvesteringer og hele innsatsen overfor Ukraina.

VÅPENINDUSTRI: Jens Stoltenberg har også besøkt våpenprodusenten Lockheed Martin i Alabama. Foto: ERIK LUNTANG / NATO

Stoltenberg mener USAs støtte til Nato kan forklares med egeninteresse:

– USA står for en fjerdedel av verdens nasjonalprodukt, men sammen med Nato-allierte står vi for halvparten av verdens verdiskapning, og over halvparten av verdens militærmakt.

– Ingen annen stormakt har det USA har i Nato, nemlig over 30 venner og allierte. Kina og Russland har ingenting som ligner. Nato er bra for Europa, men også veldig bra for USA.

– Men får du det budskapet gjennom når du er her?

– Ja, jeg føler det er et budskap som blir godt mottatt, fordi det er et stort flertall også blant republikanerne som er enige i det.

PÅ VEI HJEM: Stoltenberg reiste rett videre til Washington D.C. og så til Brussel. Foto: Thomas Nilsson / VG

Ukraina-advarsel

USAs støtte til Ukraina står fast i Kongressen, fordi republikanerne nekter å godta Bidens pakke. Det bekymrer Stoltenberg.

– Det er helt avgjørende at USA bestemmer seg for å fortsette å gi støtte til Ukraina. Det er én av grunnene til at jeg har vært her i flere dager, for å bruke tid, ikke minst i Kongressen, for å argumentere for det.

I KONGRESSEN: Stoltenberg under besøket i Washington D.C. tidligere denne uken. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB

– Det er en tragedie for ukrainerne hvis Putin vinner, men det er også farlig for oss i Europa og for USA. Det vil motivere autoritære ledere til å bruke mer makt.

– Etter å ha møtte republikanske politikere som Speaker i Kongressen Mike Johnson, hvor trygg føler du deg på at USA skal opprettholde sine forpliktelser?

– Noen garantier har jeg ikke fått, men jeg forventer at Kongressen vil komme frem til enighet som gjør det mulig å fortsette støtten.

Read Entire Article