Dronning Margrethe abdiserer: Slik blir tronskiftet i Danmark

5 months ago 299


Margrethe har vært Danmarks dronning siden hun som 31-åring overtok da faren Frederik 9. døde 14. januar 1972. Foto: Per Morten Abrahamsen

KØBENHAVN (VG) I morgen, søndag 14. januar, abdiserer dronning Margrethe (83). Susanne Brude (65) er blant dem som skal få med seg begivenheten.

Den danske hovedstaden har gjort seg klare til et historisk tronskifte, etter at dronning Margrethe kunngjorde i sin nyttårstale at hun trer av etter 52 år på tronen.

Danmarks kommende konge, kronprins Frederik (55), ble informert om morens abdikasjonabdikasjonBegrepet brukes tradisjonelt om situasjonen der en sittende monark frivillig gir avkall på sin trone eller autoritet. tre dager før offentligheten, bekreftet det danske kongehuset til Berlingske tidligere denne uken.

Snart kan kronprins Frederik og kronprinsesse Mary kalle seg dronning og konge. Foto: Hasse Nielsen

I Danmark, Norge og Sverige er det uvanlig at monarker abdiserer. Den siste gangen en dansk monark frivillig abdiserte før sin død, var i 1146, ifølge det danske kongehuset sin nettside.

Den historiske begivenheten finner sted i Kongens by, København. VGTV sender direktesending fra klokken 13.00 på søndag.

– Meget rørt

I Københavns gater er det danske flagg overalt. VG har lørdag kveld snakket med flere dansker utenfor Christianborg slott.

– Jeg fikk et sjokk. Jeg er meget rørt. Men det var helt riktig å gjøre det, sier Tina Ambus (59) som sier hun har truffet dronningen flere ganger.

I 1972, da hun var syv år, møtte også hun opp utenfor slottet da Margrethe ble dronning. Men i morgen skal hun følge det på TV.

– Fredrik og Mary vil bli et superbra kongepar. De er sterke mennesker, sier hun.

Tina Ambus er ikke i tvil om at det kommende kongeparet vil gjøre en god jobb. Foto: Helge Mikalsen / VG

Susanne Brude (65) har også møtt opp utenfor slottet lørdag kveld.

– Jeg skal være her i morgen. Jeg vil ha republikk, men jeg liker dem. De gjør en god jobb, sier hun.

Susanne Brude og mannen hennes har booket seg inn på et hotellrom like ved slottet før den store dagen. Foto: Helge Mikalsen / VG

Dette er programmet:

Det danske kongehuset har delt både program og informasjon om det kommende tronskiftet på sin hjemmeside. Følgende skjer søndag:

  • Klokken 13.35–13.37: Kronprinsparet og prins Christian (18) kjører fra Amalienborg til Christiansborg slott. Dronning Margrethe gjør det samme – bare i en karét.
  • Klokken 14: Dronningen, kronprinsen og prinsen deltar sammen med regjeringen og statssekretæren i Statsrådet. Tronskiftet skjer i det øyeblikk dronningen har signert en erklæring om sin abdikasjon.
  • Klokken 14.15: Dronningen drar videre i bil til Amalienborg.
  • Klokken 14.30: Det nykronede kongeparet inviterer spesielle gjester til Christiansborg Slott.
Danske flagg pryder flere gågater i København. Foto: Helge Mikalsen / VG
  • Klokken 15: Danmarks nye monark, kong Frederik, vil tre ut på balkongen på Christianborg, før statsminister Mette Frederiksen vil proklamere tronskiftet. Kongen holder deretter en tale.
  • Klokken 15.10: Etter proklamasjonen blir det hederssalutt fra Batteriet Sixtus på Holmen i København. Batteriet Sixtus vil hilse den nye kongen med 3 ganger 27 skudd. Deretter senkes Kongeflagget på Christian IX's Palé og heises på Frederik VIII's Palé på Amalienborg.
  • Klokken 15:30: Kongeparet kjører videre i vogn til Amalienborg.
  • Klokken 17:00: Overføring av av de kongelige fanene fra Christian IX's Palé til Frederik VIII's Palé på Amalienborg.
Kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, svenske kronprinsesse Victoria og prins Daniel og danske kronprinsesse Mary og kronprins Frederik på dronning Margrethes 70-årsdag i 2010. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / TT Nyhetsbyrån / NTB

Hvem vil være til stede?

Det danske kongehuset har vært tilbakeholdne når det kommer til gjestelisten. Noe er imidlertid kjent:

  • Den kommende kong Frederiks lillebror prins Joakim er til stede når Frederik utropes til Danmarks nye konge, mens nåværende kronprinsesse Mary har med sin eldste søster Jane Stephens, bekreftet det danske hoffet onsdag.
  • Kronprinsessens far, John Donaldson, tar ikke turen til Danmark, ifølge B.T.
  • Det svenske kongehuset vil ikke være til stede, bekreftet kommunikasjonssjef ved det svenske hoffet, Margareta Thorgren, til Expressen tirsdag.
  • Ingen kongelige fra den britiske kongefamilien skal heller ikke delta, har Buckingham Palace opplyst til nyhetsbyrået Ritzau.
Kongefamilien i Danmark har hatt tette bånd til den norske kongefamilien. Her fra åpningen av Nasjonalmuseet i 2022. Foto: Javad Parsa / NTB

Det er uklart om medlemmer av den norske kongefamilien vil være til stede, men begivenheten er ikke oppført i kongefamiliens offisielle program.

VG har vært i kontakt med kommunikasjonssjef på Slottet, Guri Varpe, som henviste spørsmål tilknyttet tronskiftet til det danske kongehuset.

Det danske kongehuset har foreløpig ikke besvart VGs henvendelser.

De fem fremtidige europeiske monarkene, inkludert prinsesse Ingrid Alexandra (19) og prins Christian (18):

Venter mange folk

Tidligere denne uken gikk dansk politi ut med en anbefaling om å ankomme tidlig for de som ønsker å være vitne til tronskiftet i København.

– Vi kan ikke forutsi hvor mange mennesker som vil være i København på søndag, men vi forventer at mange, mange mennesker vil være i byen for å delta på feiringen, sa Peter Dahl ved politiet i København i en pressemelding.

De oppfordrer folk til å droppe bilen og sykkelen, og heller benytte seg av offentlig transport eller gå til arrangementet for å unngå trafikkproblemer.

Flere gater vil også være stengt i forbindelse med tronskiftet. Hovedstaden Trafikk har delt et bilde på X som viser hvilke områder som vil være stengt for biltrafikk på søndag.

I morgen vil flere gader bliver spærret i forbindelse med Tronskiftet Benyt HCAB, Bernstorffsgade, Nørre Voldgade, Øster Voldgade hvis du skal på tværs af byen. Inden for den sorte streg er der spærret for biltrafik @P4KBHTRAFIK https://t.co/3ZtFid17Vl

Publisert:

Publisert: 13.01.24 kl. 19:47

Read Entire Article