Advarer om ny skoletrend: – Mer dramatisk enn jeg trodde

4 months ago 238


Kortversjonen

  • Høyre-politiker Arina Aamir (18) har gjennom 50 besøk pratet med elever, lektorer og miljøarbeidere i Oslo-skoler.
  • Hun advarer om at kriminelle gjenger plasserer folk som elever på skoler i Oslo for å selge narkotika.
  • Rektor Arnfinn Stautland ved Hellerud videregående skole bekrefter at det foregår narkotikasalg på de videregående skolene i hovedstaden.

Nå rykker hun ut for å gjøre folk oppmerksom på en trend i Oslo.

– De kriminelle ungdomsgjengene har gutter plassert på mange av de videregående skolene i Oslo. Skolen har blitt disse gjengenes største inntektskilde. Det er her de kjøper og selger mest narkotika, og de bygger nettverket sitt og rekrutterer nye medlemmer, helt ned i 12-års alder, sier Arina Aamir.

Den unge Høyre-kvinnen ble ved kommunevalget i høst valgt inn som en av landets yngste kommunestyrerepresentanter, da hun inntok Oslo bystyre.

FRA ØST TIL VEST: Hun sier gjengene er fra østkanten, men opererer over hele byen. Foto: Helge Mikalsen / VG

Aamir sier hun siden hun ble valgt, har reist rundt på hovedstadens skoler og pratet med elevene, rektorer og miljøarbeidere – og at det er deres erfaringer hun videreformidler.

– Jeg har vært på rundt 50 turer til Oslos videregående skoler og ungdomsskoler. Bildet er mye mer dramatisk enn jeg trodde.

Politiet bekrefter bildet Aamir skisserer:

– Politiet er godt kjent med at det på flere videregående skoler i Oslo omsettes narkotika, og at noen av de personene som står for denne omsetningen har knytninger til kriminelle miljøer, sier Jane Bechmann Dahl, som leder det forebyggende arbeidet i Oslo-politiet.

Kokain

Aamir prater også av egen erfaring.

– Jeg bruker hverken alkohol eller andre rusmidler, men i miljøet jeg er i, på skolen og med andre venner, er det blitt så vanlig med kokain at man ikke tenker over at det er ulovlig.

Vi møter henne sammen med en elev. Han kvier seg for å stå frem, av frykt for represalier.

VIA SNAPCHAT: Han tør ikke stå frem. Men forteller egne erfaringer om hvordan stoffet spres. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Forferdelig kjipt

– Jeg kan bekrefte at kriminelle gjenger leverer hasj og kokain til skoler og fester. Det er veldig enkelt å få tak i, sier han.

– Hvordan skjer det i praksis?

– Det skjer ofte via Snapchat. Et tilbud blir sendt ut og så deles det. De kjører rundt og leverer.

– Hva er prisen?

– Opp mot tusen kroner for et gram kokain. Du må betale med cash.

Han sier en klassekamerat har blitt avhengig.

– Det er forferdelig kjipt, men sant.

Aamir sier det er på tide å våkne.

– Det er utbredt i hele Oslo. Jeg går selv på vestkantskole, og vi har løpegutter som er fra vestkanten med rike foreldre, men som likevel selger. De blir mellommenn mellom øst og vest - og der er det ikke økonomi som er problemet.

– Hva slags gjenger er det?

– Det er flere gjenger, som har base på østkanten. De får ungdom til å begynne på skoler på vestkanten, for å bygge opp et apparat for salg av narkotika.

Hun sier det er en ny strategi.

SKOLEHØST: Hun sitter i kultur- og utdanningsutvalget i Oslo kommune og har brukt høsten til å høste erfaringer i skole-Oslo. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Er sjarmerende

– Det finnes mange skoler som slår hardt ned på at det kommer elever fra andre skoler inn på deres. Derfor plasserer gjengene nå heller gutter inn i klassene som elever på skolene, slik at ingen kan kaste dem ut når de er der «på jobb».

Aamir sier det formidles over alt at disse gjengene er langt farligere enn før.

– Vi kan ikke sammenligne dem med A- og B-gjengen der vi visste hvem de kriminelle var, og de drev med småkriminaliteten sin. Dagens gjenger mener jeg vi ikke har kontroll på. De er så gode til å skjule det de driver med, mange av dem, at vi ikke engang kan se på dem at de er kriminelle, fordi de er så sjarmerende.

SNILL OG SLEM: Hun forteller om et gjengmedlem som leder bingo på eldrehjemmet. Foto: Helge Mikalsen / VG

Høyre-politikeren sier at gjengene har fått så stor innflytelse, at det er pop å henge med dem.

– Flere elever, rektorer og miljøarbeidere har sagt til meg at der tidligere de kjekkeste eller smarteste guttene var de mest populære, er det nå heller de med størst rulleblad. Man er redd for dem, men man respekterer dem. Mange ser opp til dem.

Aamir sier at gjengene ikke lenger er et østkantproblem.

– De opererer nå over hele byen og selger hasj og kokain på skoler i hele Oslo. Litt mer hasj i øst og litt mer kokain i vest.

LETT TILGJENGELIG: Kokain florerer i Norge. Her fra et beslag på et av lagrene til fruktgrossisten Bama i fjor sommer. Foto: Politiet / Politiet

Arnfinn Stautland er rektor ved Hellerud videregående skole på Oslos østkant.

Han sier at Aamir treffer godt og at det er en viktig debatt hun reiser.

– Noe av det er litt vel dramatisk, men mye av det hun tar opp er utfordringer vi ser i Oslo-skolen. Det er ingen tvil om at det foregår narkotikasalg på alle de videregående skolene, slik hun beskriver, også på vestkanten. Hun løfter en viktig debatt.

Stautland bekrefter at Snapchat er en sentral formidlingskanal.

– Det er det største ordrestedet, hvor avtaler om overlevering skjer. Og skolene er et fristed for å overlevere: Vi har ikke lov til å sjekke elevenes ryggsekker, det kan bare politiet gjøre.

– Jeg kjenner hasjlukten

Han sier at hasj er så utbredt at det nesten er legalisert.

– Mange unge tenker at cannabis er legalisert, fordi knapt noen blir tatt for å bruke det. Det gjør at disse kriminelle gjengene kan tjene gode penger, uten at de har noen stor frykt for å bli tatt. Det blir kamp om kundene og de eneste som risikerer problemer, er mellomleddet – løpeguttene eller løpejentene.

Han legger til:

– Jeg vet ikke om rusbruken har økt, men jeg kjenner hasjlukt stadig oftere på gaten i Oslo. Mitt inntrykk er at det er vel så høy narkotikabruk på vestkanten som på østkanten.

POLITET DELER BEKYMRINGEN: Ifølge Aamir er kokain helt vanlig på fester. Politiet i Oslo sier de har god oversikt over de kriminelle miljøene. Bildet er en illustrasjon. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Jane Beckmann Dahl leder det forebyggende arbeidet i Oslo-politiet.

– Politiet deler bekymringen til bruk og salg av narkotika på skolene. Et godt og trygt skolemiljø er helt avgjørende for å forebygge rus og kriminalitet, sier Bechmann Dahl, som leder Felles enhet for forebygging i Oslo politidistrikt.

– Kan ikke løse alene

Hun sier de jobber aktivt inn mot flere ungdomsmiljøer og ulike konflikter.

– Vi har god oversikt over de ulike kriminelle miljøene. Når politiet får kjennskap til at det foregår salg av narkotika på eller i nærheten av en skole prioriterer vi større tilstedeværelse for å avdekke og forbygge dette. I dag er vi til stede ved mange skoler i Oslo både uniformert og i sivil.

Hun sier at i det rusforebyggende arbeidet er tverretatlig samarbeid helt avgjørende.

– Dette er ikke noe politiet kan løse alene. Alle skolene har sine skolekontakter i politiet, og disse har tett kontakt med skolene i sine respektive områder. Det er viktig at det meldes ifra om bekymringer knyttet til barn- og unge, både til barnevern og politiet.

Hun sier at skolene, utdanningsetaten og kommunen er viktige aktører i det rus- og kriminalitetsforebyggende arbeidet.

Read Entire Article