Amerikansk ekspert: – Midtøsten er en ødelagt og rasende region

4 months ago 260


Kortversjonen

  • USAs utenriksminister Antony Blinken forlenger reisen i Midtøsten på grunn av den anspente situasjonen.
  • Midtøsten-situasjonen forblir farlig og uforutsigbar, med risiko for regional storkrig, selv om ingen part ønsker en kraftig opptrapping.
  • Blinken søker også å presse Israel til å slippe inn mer humanitær hjelp til Gaza og en nedtrapping av konflikten. Men det er liten grunn til optimisme, mener amerikansk ekspert.

USAs utenriksminister Antony Blinken er på reise i Midtøsten og har allerede besøkt Saudi-Arabia, Egypt og Qatar.

Tirsdag kveld ankom han Israel. Der skal han diskutere et forslag til en mulig våpenhvile mellom Israel og Hamas i Gaza.

Samtidig følger han opp utfallet av USAs stadig mer opphetede konflikt med Iran-støttede militser i Midtøsten.

Tirsdag fikk VG bekreftet via kilder i Washington D.C. at reisen hans blir forlenget. Blinken skulle ha kommet tilbake til den amerikanske hovedstaden, og blant annet hatt et møte med Norges utenriksminister Espen Barth Eide, på torsdag denne uken.

Men den anspente situasjonen i Midtøsten er for krevende.

MØTTE SJEIKEN: Blinken og Amir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani i Qatar. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

– Blinken har en svært vanskelig oppgave. USA holder det åpent om det kan komme flere gjengjeldelsesangrep mot iranskstøttede militser, samtidig som USA ikke ønsker en opptrapping, forklarer Aaron David Miller til VG.

Historikeren og Midtøsten-eksperten var i 20 år rådgiver for USAs utenriksministre, og forhandlet i Israel/Palestina-konflikten.

Slik har det utviklet seg

Dette har skjedd den siste uken:

  • Den 28. januar ble tre amerikanske soldater drept av en drone i Jordan. USA lovet hevn, og la raskt skylden på iranskstøttede militser.
  • 2. februar gjennomførte USA 85 luftangrep mot iranskstøttede militser i Iran og Syria. Dagen etter ble mål i Jemen angrepet.
  • USA-president Joe Biden understreker at det kan komme flere angrep, «når og hvor» det passer USA.
  • Samtidig er Blinken i regionen for å dempe situasjonen, og forsøke å få på plass en avtale mellom Israel og Hamas.

– Man bør ha lave forventninger til en snarlig fredelig løsning. Situasjonen i Midtøsten er svært vanskelig, svært farlig og svært uforutsigbar. Det vil den være i lang tid fremover, sier Miller til VG.

Les også: Joe Bidens Israel-problem: – Ingen vei ut

Etterretning kan avgjøre

– Hva betyr det når president Joe Biden sier det kan komme nye angrep, dersom USA mener det er nødvendig?

– Utviklingen fremover kommer an på vurderingen USA gjør av de skadene de allerede har påført de iranskstøttede militsene. De vil se på etterretning og vurdere hvilken kapasitet disse militsene fortsatt har. USA får samtidig beskjeder gjennom mellommenn på hvordan Iran oppfatter dette, anslår Miller.

EKSPERT: Aaron David Miller Foto: Carnegie Endowment for International Peace

Til tross for den farlige situasjonen, så tror ikke Miller på en fullskalakrig nå. Av den enkle grunn at ingen av partene ønsker en slik opptrapping. Det tolkes som at USA allerede har sendt det signalet, ved ikke å angripe mål inne i selve Iran.

Iran støtter helhjertet opp om den sjiamuslimske militsen og politiske bevegelsen Hizbollah i Libanon, som igjen støtter opp om Hamas i Gaza.

USA har vært Israels sterkeste støttespiller gjennom krigen i Gaza.

Iran støtter sjiamuslimske grupper i Irak og Syria som har angrepet amerikanske mål over 150 ganger siden krigen i Gaza brøt ut, hevder USA.

– Iran har klienter i Irak, i Libanon, og i Jemen. Iran ønsker å presse USA ut av regionen. Samtidig sliter Israel med å nå sine mål i krigen i Gaza. Og USA sliter med kritikk fra land over hele verden, oppsummerer Miller.

Les også: Amerikansk ekspert: Derfor støtter USA Israels krig

Eksperten mener følgende scenario kan bety regional krig:

– Hvis en iran-støttet milits dreper et stort antall amerikanske soldater, eller angriper en amerikansk ambassade, så vil det komme en gjengjeldelse direkte mot Iran. Da kan Iran igjen svare med angrep på amerikanske baser, på Israel og på saudiarabisk oljeproduksjon.

– Når situasjonen er så spent som den er nå, er det alltid en fare for at en regional storkrig kan bryte ut, selv om ingen av partene egentlig ønsker en kraftig opptrapping.

UTENRIKSMINISTER: Antony Blinkens reise i Midtøsten fortsetter. Her er han i Doha i Qatar tirsdag. Foto: POOL / Reuters / NTB

Vil ha inn humanitær hjelp

Den anspente situasjonen mellom USA og Iran er knyttet til krigen mellom Israel og Hamas i Gaza.

Der ligger det et forslag til våpenhvile på bordet, men ingen av partene har forpliktet seg.

Dette er Blinkens femte reise i regionen siden Hamas’ terrorangrep på Israel 7. oktober. Der ble minst 1200 ble drept. I Israels påfølgende krigføring i Gaza skal over 27.500 mennesker ha død, ifølge helsemyndighetene i Gaza.

Miller forklarer at Blinken ønsker å presse Israel til å slippe inn mer humanitær hjelp til Gaza, han ønsker en nedtrapping av hele konflikten, og han ønsker å få på plass en avtale som innebærer våpenhvile.

– Men alt avhenger av at israelske gisler utveksles mot palestinske fanger. Og Hamas vil be om hundrevis, kanskje tusenvis, av fanger. Også fanger som er ansvarlig for dødelige angrep på Israel. Det vil sitte langt inne for israelske myndigheter å godta kravene, tror Miller

Samtidig viser en intern israelsk rapport, ifølge New York Times, at minst 32 av de 136 gjenværende gislene antas å være døde.

HOS KRONPRINSEN: Blinken i møte med Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman. Foto: – / AFP / NTB

Qatar: Positiv respons

Qatars statsminister sier tirsdag kveld at han har fått en positiv respons fra Hamas på en avtale om løslatelse av israelske gisler mot en våpenhvile i krigen i Gaza, melder NTB.

USAs utenriksminister Antony Blinken sa på en pressekonferanse i Qatar at USA gjennomgår responsen, og at han skal drøfte den med Israel senere denne uka.

– Det er fortsatt mye arbeid som gjenstår, men vi tror ennå at en avtale er mulig, og faktisk helt nødvendig, sa Blinken og la til at forslaget er det beste håpet for å få slutt på den fire måneder lange krigen.

Mer om avtalen i faktaboksen under:

Mulig avtale mellom Hamas og Israel

  • Statsminister Mohammed bin Abulrahman al-Thani av Qatar sa tirsdag at responsen på utkastet er «generelt positiv», selv om Hamas har enkelte kommentarer.
  • Den israelske statsministerens kontor opplyser at de har fått svaret fra Hamas, og etterretningstjenesten Mossad går gjennom detaljene.
  • Hamas uttalte samtidig at deres respons er positiv, og at avtalen innebærer varig våpenhvile for å få slutt på krigen, humanitær hjelp, gjenoppbygging i Gaza, slutt på blokaden og utveksling av fanger og gisler.
  • En høytstående israelsk tjenestemann sier imidlertid ifølge Haaretz at Hamas' svar i virkeligheten er negativt fordi Hamas' betingelser er uakseptable for Israel.
  • En annen israelsk kilde sier at begge parter «har gjort det klart at det for tiden ikke er mulig å bygge bro over det viktigste gapet som hindrer en løsning – nemlig kravet om å få slutt på krigen.»
  • Qatar, Israel, USA og Egypt har i flere uker jobbet med å utarbeide rammeverket til en avtale som innebærer at israelske gisler i Gaza løslates mot at Israel og Hamas godtar en lengre våpenhvile.

Har ingen gode svar

– USA ønsker en israelsk nedtrapping i Gaza. President Biden deler flere av Israels bekymringer, men er uenig i den israelske taktikken. Problemet er at USA ikke har noen gode svar på problemene Israel mener å ha i Gaza, forklarer Miller, og lister tre utfordringer:

  1. Hvordan bekjempe Hamas i et område med mange human sivile, uten store sivile tap? USA har ikke noe godt svar.
  2. Hvordan får humanitær hjelp inn i Gaza mens det er pågående kamper? USA har ikke noe godt svar.
  3. Hvem skal styre Gaza dagen etter krigføringen avsluttes, så lenge Hamas ikke er beseiret? USA har ikke noe godt svar.

På sikt ønsker USA å legge til rette for en fredsavtale mellom Israel og Saudi-Arabia, og presse Israel til å godta en palestinsk stat.

HØYE DØDSTALL: En mann ser på kroppene til det som skal være døde slektninger ved et sykehus i Gaza. Foto: Adel Hana / AP / NTB

Enorme problemer i regionen

– Men ikke noe av dette kan skje før Israel og Hamas inngår en midlertidig avtale. Israel kan gå med på en pause i kampene, men vil ikke gå med på en endelig avslutning av krigen. Israel ønsker å skape en buffersone i en stor del av Gaza, men Hannas kommer uansett ikke til å være beseiret.

Miller mener problemene i Midtøsten stadig vokser, sett med amerikanske øyne:

– Midtøsten er en ødelagt og rasende region. Fem land – Libanon, Jemen, Irak, Syria og Libya – er alle på ulike stadier av oppløsning. Iran er trolig bare noen måneder unna å kunne fremstille egne atomvåpen.

– Samtidig har Israel den mest ekstreme regjeringen i landets historie, og legger planer for å ekspandere inn i Vestbredden. Den palestinske myndigheten på Vestbredden er svakere enn noensinne. Krigen i Gaza er ikke nær noen endelig løsning.

Read Entire Article