Utførte risikovurdering før drapet på Lisa Iren: – Jeg blir forbannet

4 months ago 40


At politiet foretok en slik vurdering, fikk moren først vite av VG i april i år.

– Jeg blir forbannet. Jeg synes det er veldig slett arbeid, og slett informasjon generelt, sier Lisa Irens mor, Kristin E. Karlsen, til VG.

Politiet har siden 2013 vært pålagt å gjennomføre en strukturert vurdering av fremtidig risiko for vold (SARA) i partnervoldssaker. Dette skal gjøres innen ti virkedager etter at volden er anmeldt eller kjent for politiet.

VG publiserte denne uken en kartlegging som viser at landets politidistrikter har gjort dette i forkant av 5 av 95 partnerdrap som har skjedd i perioden 2013 til januar 2024. De fleste av disse sakene når ikke politiet, men i minst 23 saker kjente politiet til paret.

Drapet på Lisa Iren Karlsen (40) i 2022 er en av de fem sakene hvor politiet gjorde en slik risikokartlegging.

Det hindret likevel ikke at trebarnsmoren ble drept av sin kjæreste Tom Richard Rambo i deres felles hjem i Grue natt til 1. mars 2022.

– Føler du at politiet kunne ha gjort noe for å forhindre at dette drapet skjedde?

– Jeg føler at de fraskriver seg ansvar ved å si at de ikke kunne ha gjort ting annerledes, så lenge Lisa Iren ikke ønsket å anmelde noe selv, sier Karlsen.

Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Lang voldshistorikk

Lisa Iren traff drapsmannen første gang sommeren 2021 på en fest. Hun og 29 år gamle Rambo fikk god kontakt, og etter hvert flyttet han inn til trebarnsmoren.

Kjæresten var da allerede godt kjent av politiet. De siste ti årene har han sonet flere dommer for alvorlige vold, mot både menn og kvinner.

Den siste dommen fikk han kun tre år før han og Lisa Iren møtte hverandre. Han ble da dømt til to år og tre måneders fengsel for grov kroppsskade, etter at han slo og sparket en annen mann slik at han fikk brudd i blant annet hodeskalle, nese og ribbein.

Det var da politiet ble oppmerksom på at Lisa Iren og Rambo kunne ha innledet et kjærlighetsforhold, at de gjorde en strukturert risikovurdering for fremtidig vold og drap av paret, opplyser Innlandet politidistrikt til VG.

– Vi kan ikke se at det ble foretatt noe forebyggende direkte mot avdøde eller forholdet de to imellom, opplyser de videre.

Men hva konklusjonen av vurderingen ble, ønsker ikke påtaleleder Johan Martin Welhaven å kommentere ytterligere. De vil heller ikke svare på spørsmål som omhandler politiets håndtering av saken i forkant av drapet.

– Den aktuelle drapssaken er ikke rettskraftig avgjort. Den skal ankebehandles i Eidsivating lagmannsrett i mai 2024. Det er ikke riktig av oss å kommentere saken nærmere på dette tidspunktet, sier han.

VG skrev mandag at Rambo nå har blitt overført til helsevesenet, etter at en psykiatrisk tilleggserklæring konkluderte med at han har diagnosen paranoid schizofreni og at han kan ha vært utilregnelig da drapet skjedde.

Knivstukket 17 ganger

Moren til Lisa Iren, Kristin E. Karlsen, sier til VG at hun er fortvilet over at politiet ikke gjorde mer for å avverge at datteren ble drept. Hun lurer på om datteren kunne ha vært i live om politiet hadde håndtert saken annerledes i forkant.

VG har kartlagt alle drap i Norge siden tusenårsskiftet:

– Før drapet ble politiet tilkalt tre ganger på grunn av husbråk, det er også noe vi ikke visste noe om, sier hun.

Hun sier at dette var informasjon hun senere fikk av politiet, og at hun da spurte dem om hvorfor de ikke hadde gjort noe.

– Da mente de at de ikke kunne gjøre noe med det, fordi hun ikke anmeldte det selv. Men politiet kan jo selv velge å anmelde saken.

VG har informert Rambos forsvarer, Sigurd Klomsæt, om det som kommer frem i denne saken.

– Jeg har stor forståelse for morens ytringer, skriver han i en e-post.

Hva er SARA?

SARA (spousal assault risk assessment) er en sjekkliste med en rekke spørsmål som ser på forhistorien til voldsutøver og offer. Politiet skal blant annet få svar på:

  • Hvor mye vold har det vært?
  • Utøves det flere typer vold?
  • Er offeret i livsfare?
  • Hvor alvorlig kan volden bli?

Svarene skal gjøre politiet i stand til å iverksette riktige tiltak for å beskytte voldsofferet. Det kan innebære blant annet besøksforbud, kontaktforbud og/eller voldsalarm.

Etter at politiet har mottatt en anmeldelse på familievold, skal politiet gjøre en vurdering av fremtidig risiko for vold. Vurderingen skal gjøres innen ti virkedager etter at volden er anmeldt eller blitt kjent for ordensmakten.

Sjekklisten inneholder 15 risikofaktorer knyttet til trusselutøverens voldshistorikk, dens sosiale og mentale funksjonsnivå og offerets sårbarhet.

Et drøyt halvår inn i forholdet, på kvelden 28. februar 2022, havnet paret i en diskusjon om en tidligere relasjon Lisa Iren hadde hatt med en felles bekjent.

Diskusjonen endte ifølge dommen fra Romerike og Glåmdal tingrett med at Rambo først slo Lisa Iren gjentatte ganger, før han truet henne med kniv. Deretter brukte han to ulike kniver til å ta livet hennes. Lisa Iren ble stukket og skåret med kniv 17 ganger, ifølge dommen.

Etter at han hadde drept kjæresten, tok han fire bilder av henne.

Retten mente at Lisa Iren var forsvarsløs mot den brutale volden hun ble påført, og at hun må ha følt seg veldig redd. De slo også fast at hun ble drept fordi Rambo var sjalu på den tidligere relasjonen som avdøde hadde hatt.

– Må forholde seg til taushetsplikt

Påtaleleder Welhaven sier at det ikke er gitt at pårørende får informasjon fra politiet, fordi den det gjelder er myndig og at ansatte i politiet må forholde seg til taushetsplikt.

Han sier at politiet hadde kontakt med Lisa Iren før drapet, i forbindelse med helserelaterte meldinger.

Johan Martin Welhaven<-Johan Martin Welhaven

Påtaleleder i Innlandet politidistrikt

– Ved to av anledningene ble Lisa ivaretatt av helsevesenet, mens det ved siste anledning ikke var mulig å få kontakt med noen hjemme hos henne. Leiligheten var tom da politiet gikk igjennom den.

Welhaven sier at Lisas mor og stefar fikk egen pårørendekontakt hos politiet umiddelbart etter drapet, som har hatt omfattende kontakt med dem. De har også hatt oppnevnt bistandsadvokat under hele etterforskningen.

Overført til helsevesenet

Kjæresten ble i 2023 dømt til 15 års forvaring for drapet. Han erkjente seg skyldig i drap da saken gikk for tingretten.

I fjor ble ankesaken påbegynt, men avbrutt på grunn av spørsmål om tilregnelighet. Den nå berammet på ny i mai 2024.

Statsadvokat Johan Petter Bærland ønsker ikke å kommentere saken, og sier at spørsmålet om tilregnelighet vil bli grundig belyst i ankesaken i lagmannsretten.

Read Entire Article