La 17-åringene ta lappen!

2 hours ago 5


Jeg vil gjøre hverdagen enklere for familiene, og mener bilen kan være tryggere enn UTV og lettmotorsykkel.

 Mattis Sandblad / VGVIL LA FLERE KJØRE BIL: «Det er all grunn til å tro at norske 17-åringer er like ansvarlige som de danske», skriver Emilie Enger Mehl. Foto: Mattis Sandblad / VG
fredag 11. oktober kl. 13:51
EMILIE ENGER MEHL

Justis- og beredskapsminister (Sp)

Danmark skal gjennomføre en prøveordning hvor 17-åringer kan ta lappen og kjøre bil mellom klokken 05 og 20 utenfor de store byene.

Det stilles strengere krav til de yngste, som null i promillegrense og lavere terskel for å inndra førerkortet.

Danmark har et uttalt mål om å gjøre hverdagen enklere for familiene ved at ungdom kan komme seg til lærlingplasser, skole og fritidsaktiviteter.

Dette er god Senterparti-politikk, og vi bør også prøve ut om dette kan lette hverdagen og øke trafikksikkerheten i Norge.

 Faksimile, VGSVARER PÅ DENNE: Jesper Johansen Ovesen synes forslaget er en dårlig idé. Foto: Faksimile, VG

17-åringer er allerede på norske veier, men da på lettmotorsykkel, mopedbil eller UTV/ATV.

Dette er kjøretøy som gjør ungdom til sårbare trafikanter. Med lavere fartsgrense enn øvrig trafikk på de fleste landeveier kan de fort være vanskelige å se for bilister og lastebilsjåfører.

Vi må vurdere om det er tryggere å få 17-åringene inn i en moderne, trafikksikker bil på landeveiene, med den grundige kjøreopplæringen og kravene til førerprøve som følger med.

Kanskje kan det bidra til at flere 16-åringer dropper lettmotorsykkel- eller mopedlappen, som er dyr for de fleste, for å vente til billappen et år senere.

En representant for Unge Høyre skriver i VG at forslaget er urettferdig fordi det vil gi ungdom i distriktet flere muligheter enn andre.

Jeg deler engasjementet for like muligheter, men mener nettopp dette er et argument for å teste ut ordningen.

Mange ungdommer bor i områder med lange avstander hvor skolebussen er eneste eller ett av få kollektivtilbud.

Hvis vi skal skape like muligheter bør vi gjøre det enklere for flere å ha ekstrajobber, jobbe som lærling, delta på fritidsaktiviteter eller ha et sosialt liv.

 «Noen ungdommer er heller ikke så heldige å ha noen til å kjøre seg, noe som kan bygge utenforskap», skriver Emilie Enger Mehl.Hva tenker du?Burde 17-åringer få ta førerkort?aJa, kjempeidé!bJa, så lenge det blir med noen innskrenkninger. For eksempel at de ikke kan kjøre på natten.cNei, er du gæren?

For mange familier er hverdagen en evig kabal for å kjøre og hente på ulike ting for at barna skal få vært mest mulig med.

Når avstandene er så lange at man ikke kan gå eller sykle, er bilen det eneste alternativet.

Noen ungdommer er heller ikke så heldige å ha noen til å kjøre seg, noe som kan bygge utenforskap.

Unge Høyre-representanten mener forslaget er en unnskyldning for å slippe å prioritere kollektivtilbudet i distriktene.

Et godt kollektivtilbud må vi selvsagt jobbe for. Samtidig skal man ikke veldig langt utenfor bykjerner før realiteten er at ungdom må se langt etter et tilbud som dekker behovet.

Mulighetene til å komme seg hjem fra fotballtrening, kveldsvakt på bensinstasjonen eller mellom ulike jobber som fersk snekkerlæring er små med mindre foreldrene henter.

Når forholdsvis lille Danmark sier avstandene gir store utfordringer for folk i distriktene, er det åpenbart at dette også gjelder i Norge.

Jeg vil påstå at alle fylker i Norge har ungdommer som bor eller ferdes utenfor bykjerner.

Hvis en norsk ordning blir som det danskene har lansert, vil den altså kunne gjelde i nær sagt hele landet.

Også i Østerrike kan 17-åringene ta lappen.

EU-kommisjonen la frem nytt førerkortdirektiv i 2023, hvor lappen til 17-åringer er ett av tiltakene for å øke trafikksikkerheten.

I EUs direktiv skal 17- åringene kunne ta lappen, da med ledsager det første året.

Jeg mener Norge bør gå lenger og la de kjøre uten ledsager, men eventuelt med begrensninger som å ikke kunne kjøre om natten.

I stedet for å legge forslaget i skuffen, bør vi se på hvordan en eventuell ordning bør innrettes, og hvordan trafikksikkerheten kan bli best mulig.

Da er det naturlig å se på spørsmål som aldersgrense, fart, når og hvor det bør være lov å kjøre eller ikke kjøre, og hvordan vi kan stille strenge krav for å slå ned på dem som misbruker tilliten.

Det er all grunn til å tro at norske 17-åringer er like ansvarlige som de danske.

Jeg ønsker meg nye løsninger som kan gjøre hverdagen enklere for norske familier, og holder
ungdommer trygge i trafikken.

Les også: 17-åringer skal ikke ha lappen

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article