Uføre Arild mistet halve pensjonen i åtte år grunnet Nav-automatikk

2 months ago 15


Man blir sint og lei seg. Da vi oppdaget at pappa har levd på 50 prosent pensjonsutbetaling gjennom åtte år, fra han var 67 til han ble 75, så tenkte vi at noe i systemet skurrer.

Eivind Westhagen (40) sitter i stua hjemme på Lysaker i Oslo.

På stuebordet ligger papirer og dokumentasjon fra Nav.

De tilhører hans far Arild Westhagen (79), som døde i fjor høst i Drammen.

– Det er vondt å tenke på hvordan han egentlig hadde det. Han la skjul på hvor dårlig det stod til og ville nok ikke være barna til bry. Det er jo et stort stigma å være fattig, sier Eivind Westhagen ettertenksomt.

Eivind Westhagen studerer papirer fra Nav.

Eivind Westhagen fant ut at faren hans levde på under 8.500 kroner i måneden.

Foto: Henning Rønhovde / NRK

Etter at familien ryddet ut av dødsboet og begynte å kikke på papirer, fattet de mistanke om at «noe var alvorlig galt».

– Undersøkelsene mine bare avdekket mer og mer – og bekreftet mistanken, sier sønnen.

Langt under fattigdomsgrensen

  • Da Arild som 67-åring ble mottaker av alderspensjon i 2011, gikk han fra å være 50 % arbeidsledig og 50 % uføretrygdet delvis grunnet et slag.
  • Han fikk da utbetalt kr 8457 kroner per måned (50 prosent uttaksgrad) et beløp som automatisk blir fastsatt av Nav.

– Var han klar over at han hadde krav på mer?

Hadde han vært klar over det, ville han utvilsomt oppjustert uttaksgraden, og fått en mer verdig alderdom. Han uttalte at det ikke var mye man fikk som minstepensjonist, svarer Eivind Westhagen.

Arild fikk cirka 102.000 kroner i året. Fattigdomsgrensen i Norge for en singel/enslig, er beregnet til omtrent 275.000 kroner etter skatt (basert på EUs indikator) ifølge SSB.

Nav sier du selv kan velge

Pia Høst er direktør fra Nav familie og pensjonsytelser:

– Er du uføretrygdet i en grad, vil du få den uføregraden automatisk beregnet til alderspensjon. Da kan du selv velge når du vil ta ut: For eksempel gradert og jobbe ved siden av, og da spare pensjonen til senere – og få mer utbetalt når du blir eldre.

Pia Høst, direktør for Nav Familie og pensjonsytelser

Pia Høst er direktør for Nav familie og pensjonsytelser.

Foto: Henning Rønhovde / NRK

– Hvorfor ikke bare en 100 prosent uttaksgrad med det samme?

– Det er fordi det er opp til deg selv å velge når du vil ta ut. Mange har jo lyst til å stå lenger i arbeidslivet. Tendensen er at vi ser flere ønsker å jobbe litt ved siden av. Du kan også ha andre pensjonsordninger eller andre inntekter som gjør at du ikke ønsker å ta ut full pensjon med en gang, svarer Høst.

Nav sier de har «stor forståelse for at dette må ha vært en vanskelig situasjon» – og at de ikke kan gå nærmere inn på akkurat hva som har skjedd i denne saken, «siden han ikke kan samtykke til at vi uttaler oss».

Les hele svaret fra Pia lenger ned i saken.

– Sin hele og fulle plikt

  • Gjennom pensjonstilværelsen sliter Arild stadig mer med helsa, både fysisk og psykisk.
  • Han eier ikke egen bolig, må flytte, bosituasjonen forverrer seg og han isolerer seg stadig mer.
  • I 2017 er han i så dårlig forfatning at han ber datteren Katja om hjelp.
  • Katja søker ham til en privat stiftelse med leiligheter for økonomisk vanskeligstilte i Drammen, hvor han oppfyller kravene og blir satt på venteliste for tildeling av leilighet.
  • Han søker Husbanken om bostøtte, noe som innvilges pga. hans lave pensjonsinntekt

Rett før siste båttur på oslofjorden med søster Katja og Arild sommeren 2023, dagen etter pappas 79 årsdag, 2 og en halv måned før han dør.

Arild sammen med barna Eivind og Katja. Bildet er tatt rett før siste båttur på Oslofjorden, dagen etter Arilds 79-årsdag, to og en halv måned før han døde.

Foto: Privat

Nav sier de har sendt ut informasjonsbrevet, samt vedtaksbrevet og dermed gjort sin hele og fulle plikt. Deretter hører man aldri fra dem igjen angående uttaksgrad, forteller Westhagen.

– Hva om det brevet aldri nådde Arilds postkasse? Vi krevde innsyn i all kommunikasjon. Fikk først avslag, men etter hvert tilsendt en utskrift. I brevet fra 2011 står det at uførepensjonen blir omregnet til alderspensjon og at han ikke trenger å sende inn søknad om dette.

En selfie Arild tok i mai 2017, bare dager før han ringte Katja og fortalt hvor dårlig det stod til både psykisk og økonomisk

Dette bildet er tatt i 2017, bare dager før han fortalte familien hvor dårlig det stod til økonomisk og psykisk, forteller Eivind.

Foto: Privat

– Systemet er sånn, rett og slett

Nav henviser videre til denne siden: Når lønner det seg å ta ut alderspensjon?

«Nav har fulgt reglene»

Eivind mener Nav med enkle grep kan bedre informasjonen:

  • Ved å benytte et bedre språk og ved at hver månedlig utbetaling bør følges av en «lønnsslipp» med informasjon om hvilke uttaksgrad man har og at denne kan oppjusteres.

Også årsoppgavens oppstilling er så misvisende at den får deg til å tro du mottar full pensjon.

– Når man innser hvorfor pappa var som han var disse årene, kan nok mye tilskrives det å ha dårlig råd. Det gjør vondt å tenke på, sier sønnen mens han kjemper mot tårene.

Man får jo en aversjon mot systemet og politikerne som har bestemt at «sånn skal det være». Jeg tenker det er et statlig sparegrep, noe pensjonsreformen fra 2011 var, og hvor pappa var del av første kull, fortsetter han.

Eivind Westhagen

Eivind Westhagen spør: – Hvorfor skal en aldrende, fattig mann med skrantende helse ønske å vente med å heve full pensjon?

Foto: Anders Haualand / NRK

Westhagen sier at «her rammes alle som av forskjellige grunner selv kanskje ikke evner å finne ut av rettighetene sine. En gruppe med lavere gjennomsnittslevealder og hvor uretten kanskje ikke så lett oppdages».

Arild i Tingelstad kirke sommeren 2018 hvor Katja ta han med på tur til å besøke familie på Vestlandet.

Arild i Tingelstad kirke, sommeren 2018.

Foto: Privat

Du må altså evne å sette deg godt inn i systemet, for å få det du har rett på.

– Hva mener du Nav har gjort feil?

– Det morsomme er at Nav ikke har gjort noe feil. Nav har fulgt reglene, systemet er helt bakvendt, men Nav må kvalitetssikre at informasjonen når frem.

«Utsette – og få høyere alderspensjon»

Ellen Bakken, stassekretær (ap)

Ellen Bakken (Ap) er statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Foto: Simen Gald / Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Ellen Bakken er statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Hun sier følgende:

– Alle skal være trygge på at de får pensjonen de har rett på, og Nav skal gi god informasjon til den enkelte.

Les hele svaret under:

Tror det kan ramme et par tusen årlig

De etterlatte sier at hensikten med å fortelle farens historie, er å nå ut med kunnskap til andre i samme situasjon og et håp om å få endret systemet.

Lovverket må endres til motsatt praksis: Utgangspunktet må være automatisk tildelt 100 % alderspensjon. Noen burde stå til ansvar og innrømme at systemet er riv ruskende galt.

Tall fra Nav viser at cirka 2300 personer går fra gradert uføretrygd til alderspensjon årlig, og at det høsten 2023 var nesten 3000 personer i alderen 67 til 74 år som mottok gradert alderspensjon.

Westhagen tror det samme som skjedde hans far, kan ramme et par tusen årlig.

Med en sånn påfallende likhet i antall: Hvis disse 3000 personene ble spurt om de er sin uttaksgrad bevisst, hvor mange ville beholdt sin graderte alderspensjon, undrer Eivind Westhagen og legger til:

Pappas tilfelle kan umulig være det eneste her i landet.

Pensjonistforbundet oppfordrer Nav om å undersøke

Sjeføkonom hos Pensjonistforbundet, Sindre Farstad, sier dette er en problemstilling de ikke har møtt før.

IMG_3988

Sindre Farstad er sjeføkonom hos Pensjonistforbundet.

Foto: Johan B. Sættem / NRK

– Men det kan allikevel være en del personer som er rammet, sier han og viser til at det per mars 2024 var 18.627 personer med gradert uttak i landet.

– Er dette noe dere ønsker å undersøke?

Pensjonistforbundet vil oppfordre Nav om å undersøke om det er personer over 67 år som ikke er i jobb, og som mottar delvis alderspensjon. Disse bør få informasjon fra Nav om at de kan øke uttaksgraden til 100 % dersom de ønsker det.

Eivind Westhagen

Eivind synes det er sårt å tenke på at Arild kunne hatt en bedre alderdom, men trøster seg med at faren fikk en mye bedre livskvalitet etter fylte 75 da økonomien/pensjonen kom på rett kjøl igjen.

Foto: Henning Rønhovde / NRK

Fikk det bedre de siste årene

De etterlatte har regnet ut at faren hadde fått omtrent 816.000 kroner mer i pensjon frem til fylte 75 hvis han hadde fått 100 prosent uttaksgrad fra starten.

Dette er beregninger gjort fra årsoppgavene fra Nav.

Da Arild ble 75 år, økte Nav automatisk pensjonen hans til 100 prosent, fra 9900 til 29.000 kroner pr. md.

– Men før det sørget det for åtte unødvendig trange år i fattigdom, avslutter Westhagen.

Katja og pappa på restaurantbesøk mars 2023.

Arild fikk det bedre mot slutten. Her fra et restaurantbesøk med datteren Katja i mars 2023.

Foto: Privat

Publisert 05.09.2024, kl. 13.13

Read Entire Article