TV-anmeldelse «Spacey Unmasked»: Vi må snakke om Kevin

4 months ago 47


«Spacey Unmasked»

Britisk dokumentar i to deler

Premiere på NRK mandag 13. mai. Premiere på NRK 1 21. mai kl. 21:55

Regi: Kira Phillips

Med: Randy Fowler, Adam Vary, Chloe Melas m.fl.

Terningkast 4

26. juli i fjor kunne den amerikanske skuespilleren Kevin Spacey spasere ut av Crown Court Southwark i London som en fri mann, funnet ikke skyldig i tiltalepunktene mot ham: Tolv tilfeller av seksuelle overgrep mot tre menn.

I den korte uttalelsen til pressefolkene som hadde møtt opp utenfor rettslokalet, understreket han sin ydmykhet over å ha blitt trodd av en jury av likemenn.

EN FRI MANN: Spacey møter pressen utenfor rettslokalet i London i juli i fjor. Foto: Channel 4 / NRK

I denne britiske dokumentaren i to deler, der ti menn står frem og forteller om sine for nær-Spacey opplevelser – ni av dem for første gang – glimrer ordet «ydmyk» med sitt fravær i forbindelse med den to ganger Oscar-vinnende skuespilleren (for «De mistenkte», 1996 og «American Beauty», 1999).

Bildet som tegnes, er av en mann som helt siden tenårene har gjort nøyaktig som han har lystet, og tatt for seg etter eget forgodtbefinnende. Fordi – hei, han er Kevin Spacey, og vi ikke er det.

Omstendighetene er deprimerende gjenkjennelige fra åtte av 10 #metoo-skandaler. Det dreier seg om asymmetriske maktforhold, der Spacey skal ha søkt «tjenester» fra andre, og motpartene har følt seg underlegne og hjelpeløse. Forskjellen er at det i dette tilfellet er snakk om menn som anklager en annen mann.

VANT POSITUR: Spacey slik vi lenge var vant til å se ham: Med en pris i hendene. Her i Turin i januar 2023. Foto: Luca Bruno / AP

Historiene har fellestrekk. Spacey skal ha hatt det med å overrumple anklagerne i merkelige og ubekvemme situasjoner. Favoritt-taktikken var, ifølge de som står frem, ikke mer sofistikert enn at han grep tak i skrittet til folk, eller plasserte hånden deres på sitt eget, eller – i en sjokkerende historie som skal ha utspilt seg i full offentlighet, med pressefotografer i nærheten – førte fingeren sin opp i anus til en ung britisk skuespiller.

Den mest absurde historien blir fortalt av en mandig eks-soldat som Spacey inviterte på kino for å se «Redd mening Ryan» (1998). Den første halvtimen av Steven Spielbergs mesterverk skildrer invasjonen i Normandie i 1944, og er allment anerkjent som filmhistoriens mest grotesk realistiske krigsskildring.

Hva gjorde så Kevin Spacey mens blodspruten sto og unge menn mistet liv og lemmer på lerretet? Jo, han begynte, ifølge mannen som forteller, å onanere.

MANNEN OG MASKENE: Kevin Spacey i filmen «Menn som stirrer på geiter» (2009). Foto: Laura Macgruder / Overture

Det mest interessante intervjuobjektet i «Spacey Unmasked» er på mange måter skuespillerens storebror, Randy Fowler. Han forteller om ville tilstander i barndomshjemmet. Far Fowley («Spacey» er Kevins mellomnavn) var, ifølge Randy – bokstavelig talt – en nazist. En Holocaust-fornekter som anla sin egen utgave av Hitler-barten.

Ifølge storebroren la faren aldri en hånd på Kevin. Men Randy selv kan fortelle om både vold og seksuelle overgrep i oppveksten. Han er en iøyenfallende eldre mann, med en meget pertentlig og eksentrisk klesstil. Han mener selv at behovet for å kle seg opp bunner i et ønske om å distansere seg fra den ulykkelige barndommen. Han spekulerer i om ikke Kevins dragning mot teater og film, det å innta roller, stammer fra et lignende behov.

«YDMYK»: Kevin Spacey utenfor Southwark Crown Court i London i fjor. Foto: Susannah Ireland / Reuters / NTB

Spaceys modus operandi skal sjelden ha vært «flørtende», men kald, sint og foraktfull. At mennene han blir beskyldt for å ha forgrepet seg på, ofte var uttalt heterofile, var ingen hindring. Det var en «utfordring».

«Spacey Unmasked» vegrer seg for å fjern-psykoanalysere for mye. Men ordet «selvhat» blir ytret, og det blir gjort et poeng av at Spacey ventet til de første anklagene mot ham med å omsider stå frem som homofil (etter tiår med spekulasjoner). At den ikke borer dypere i den tilsynelatende forferdelige barndommen hans, er en åpenbar svakhet.

Styrken ligger i intervjuene med de 10 som anklager ham. Som dokumentar er «Spacey Unmasked» nokså standard greier. Det blir en del gjentakelser og uinspirerte innklippsbilder.

PÅ TOPPEN AV VERDEN: Spacey i Hollywood i 1999. Foto: Vince Bucci / AFP / NTB

Hovedpersonen selv har ikke stilt seg til disposisjon, og forklarer seg med at han ikke har «fått tilstrekkelig tid eller nok detaljer til å respondere på vitnesbyrdene i denne filmen». Han, eller advokatene hans, peker også på at han er blitt blitt funnet ikke skyldig i «mange anklager» mot ham allerede, «i både USA og England».

Det skal vi ha i mente. Men at Kevin Spacey noen gang skal kunne gjenerobre posisjonen han en gang nøt i film og TV, virker, etter denne dokumentaren, svært usannsynlig.

Read Entire Article