Tonje Brenna: – Utrolig slapt av Erna

4 months ago 41


– Det er utrolig slapt av Erna, sier Tonje Brenna til VG.

Hun er nestleder i Arbeiderpartiet og arbeidsminister. Og hun gir strykkarakter til Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solbergs valgkampplan.

– Erna er uten svar og uten en plan. Hun har hatt tre år i opposisjon på å komme med nye løsninger, og så er hun akkurat der hun var for fire år siden. Det er ordentlig slapt, sier Brenna.

Statsminister­drømmen

Solberg feiret nylig 20 år som Høyre-leder. I et stort VG-intervju sa Solberg at hun føler seg motivert og trigget til å «ville gjøre comeback som Norges mektigste neste år».

Foto: Paul S. Amundsen / VG

– Mitt klare inntrykk er at hun er mest opptatt av sitt eget ønske om å få makt igjen, og ikke spesielt interessert i å løse de store utfordringene som landet vårt står overfor, sier Brenna og fortsetter:

– Hun er opptatt av at hun skal være statsminister, så får det gå som det går med de store utfordringene.

Høyre-nestleder Henrik Asheim mener han vet hvorfor Brenna sier dette:

– Jeg skulle ønske Arbeiderpartiet var mer interessert i å diskutere politikk, enn i å komme med masse negative karakteristikker, sier han til VG.

– Vi har skjønt for en god stund siden at de helst ville slippe å ha Erna som hovedmotstander med den styringstilliten hun har hos velgerne. Og det bærer denne reaksjonen virkelig preg av, fortsetter han.

Henrik Asheim<-Henrik Asheim

Nestleder i Høyre

Det er like interessant hva Solberg ikke snakker om i intervjuet, som hva hun snakker om, mener Brenna:

– Hun nevner ikke ett ord om hvordan folk i Norge skal få bedre råd, eller hvordan hverdagene deres skal bli bedre, sier hun og fortsetter:

– Hun nevner ikke sikkerhet og forsvar. Hun snakker om helsekøer, men hun har ingen andre løsninger for å få ned ventetiden enn å privatisere og splitte opp. Hun snakker om utfordringer med verdiskapning i næringslivet, uten å komme med en eneste løsning.

– Hennes metode er å snakke mye og gjøre lite. Hun har ikke klart å fornye politikken, eller komme med noen nye løsninger.

I VG-intervjuet lanserte Solberg denne firepunktsplanen:

Punkt 1: «Få opp verdiskapingen

– Folk og bedrifter har fått dårligere råd. Alt er ikke regjeringens feil, men politikken deres forverrer ting. Skattene er økt med 40 milliarder, norsk eierskap og konkurransekraft er svekket, og økt politisk risiko stopper investeringer og nye arbeidsplasser. Dette kan true velferden vår i fremtiden, sier hun.

Punkt 2: Få kontroll på helsekøene

– For første gang på ti år står over 250.000 nordmenn i helsekø. Ventetidene har økt med to uker i snitt siden valget i 2021. Samtidig struper regjeringen bruken av private, som forlenger køene og fører til at folk må vente lenger på hjelp.

Punkt 3: Få orden på skolen

– En av tre elever leser ikke godt nok, en av tre kan ikke matte godt nok og en av fem dropper fortsatt ut av videregående. Dessuten melder flere elever og lærere om mer bråk og økt utrygghet. Vi vil satse på kunnskap, læring og trivsel, der denne regjeringens største satsing i skolen har vært et grendeskoletillegg, sier hun syrlig.

Punkt 4: Få tryggheten tilbake

– Kriminaliteten blir mer brutal og voldelig. Gjengene og nettverkene er proffere og farligere, lovbryterne blir stadig yngre, og i storbyene dras selv barn inn i alvorlig kriminalitet. Samtidig svekkes politiet og regjeringen prioriterer nye kontorer på små steder, over mer folk der behovet er størst. Det skal vi snu, blant annet med mer politi og forebygging.

Og disse tre avgjørende utfordringene:

Færre skal bære flere

– Vi blir flere eldre og pleietrengende sammenlignet med de som står i arbeidslivet.

Norge står midt i en grønn omstilling

Næringslivet må kutte utslipp for å være konkurransedyktige og vekstimpulsene fra olje- og gassektoren blir mindre.

Statens inntekter vokser saktere enn statens utgifter

– Særlig til pensjon, forsvar og helse- og omsorg.

– Slapt

– Har Ap så mye bedre planer?

– Jeg mener resultatene våre på næringsliv taler for seg selv. Vi har 150.000 flere i arbeid enn da vi tok over regjeringskontorene. Næringslivet går godt. 2023 er det året med det nest høyeste handelsoverskuddet noensinne. Vi har økt eksporten med varer fra fastlandet med 30 prosent de to siste årene.

– Det skyldes en fantastisk innsats fra dyktige næringslivsledere og medarbeidere som tilpasser seg og holder høy kvalitet. Men det er også fordi politikken virker.

– Bør Erna Solberg gi seg nå?

– Det får Høyre og Erna vurdere selv. Jeg setter mer pris på politikere som er mer opptatt av folk enn av seg selv, sier Brenna og fortsetter:

– Det er snart ett år til valget. Det hun kommer med er slapt og veldig lite fremoverskuende.

Foto: Emilie Holtet / NTB

– Skulle bli vanlige folks tur

Asheim i Høyre mener dette er forutsigbart fra Ap.

– Erna har gjort et intervju og snakket om behovet for å få opp verdiskapingen, få ned helsekøene, få orden i skolen og kontroll på kriminaliteten. Fire store utfordringer, der utviklingen går i helt feil retning under denne regjeringen.

Han mener partilederen hans snakker om de store utfordringene – og at Høyre vil føre en annen politikk enn Støre-regjeringen for å løse dem.

– Det hadde jo vært oppsiktsvekkende om Ap skulle være positive til det. Men resultatene deres taler for seg. De sa det skulle bli vanlige folks tur, og lovet trygg økonomisk styring, sier han og fortsetter:

– I stedet fikk vi uforutsigbarhet og reverseringer som skrur klokka tilbake fremfor å se fremover. Samtidig har folk fått dyrere lån, dyrere strøm, dyrere mat og svakere krone. Alt dette er ikke bare regjeringens feil, men de har bidratt med mer utrygghet fremfor å løse utfordringene.

Read Entire Article