Tilbringer 17. mai i Gaza: – Det smeller godt

4 months ago 36


Mens 17. mai feires i Norge, befinner seks leger og sykepleiere seg midt oppi krigen i Gaza.

Seks bistandsarbeidere fra den norske humanitær organisasjonen NORWAC er i Gaza. Foto: NORWAC
  • Bilde av Isak Løve Pilskog Loe
fredag 17. mai kl. 10:46

– Jeg har fått snakket med min kone og mine to døtre, og har fått sett dem i bunad. Det var veldig fint.

Det sier ortopedkirurg og teamleder Thor-Erling Engemyr til VG. Han befinner seg midt i Gaza sammen med resten av det norske NORWAC-laget.

Barnelege Khalaf Mreihil, anestesilege Mohammad Hassan Abou Arab og Einar Gunnarson og operasjonssykepleier Hilde Vollan og Engemyr bistår på Al Awda-sykehuset.

I desember i fjor ble sykehuset beleiret av israelske styrker. Tre leger ble drept her i november.

– Helt ekstrem situasjon

Dress og bunad er byttet ut med operasjonsfrakk. Barnetog med operasjonssal full av skadde barn.

– Det smeller jo godt i bakgrunnen, som du kan høre.

Gjennom hele den 7 minutter lange telefonsamtalen, har det vært en konstant piping fra inne på operasjonssalen – og drønn fra bombene utenfor.

De siste store nyhetene:

USAs midlertidige brygge er tatt i bruk

USA har nå sendt de første forsendingene med nødhjelp via det provisoriske bryggeanlegget av det amerikanske militæret.

Fredag morgen kjørte flere lastebiler med nødhjelp over utstikkerbryggen.

I lang tid har FN, flere av FNs organer og andre uavhengige bistandsorganisasjoner advart om en katastrofal humanitær situasjon. Ifølge FN er det hungersnød i Nord-Gaza. Begrepet brukes i situasjoner der minst 30 prosent av barna er akutt underernært og mennesker sulter hver dag, skriver NTB.

13 land advarer Israel mot offensiv i Rafah

Sør-Afrika har bedt FN-domstolen (ICJ) om å kreve ytterligere strakstiltak overfor Israel, inkludert en umiddelbar stans i krigshandlingene og full tilbaketrekning av israelske styrker.

Israel ber fredag 17. mai ICJ om å avvise anmodningen, og forsvarte egen offensiv i Rafah, grensebyen helt sør i Gaza. Israel hevder Rafah er Hamas' siste skanse, og at det derfor er nødvendig med militær makt.

Utenriksministrene fra 13 land advarer Israel mot å gjennomføre den varslede utvidede bakkeoffensiven i Rafah på Gazastripen. Norge er ikke blant dem.

I tillegg til G7-landene Frankrike, Storbritannia, Italia, Japan og Canada, har Australia, Sverige, Finland, Sør-Korea, Nederland og New Zealand signert brevet som er overlevert til Israels utenriksminister Israel Katz.

Brevet fordømmer Hamas’ terrorangrep 7. oktober og understreker Israels rett til selvforsvar – men understreker også behovet for å dempe den humanitære krisen i Gaza. De 13 utenriksministerne anmoder Israel å åpne alle grenseoverganger til Gazastripen.

Minst 35.303 palestinere drept

Minst 35.303 palestinere er drept så langt i den 223 dager lange krigen, noe som i gjennomsnitt tilsvarer drøyt 158 hver eneste dag.

Ifølge helsemyndighetene i Gaza er 79.261 palestinere såret i de israelske angrepene. Mange av dem er skadet for livet.

FN har flere ganger uttalt at de stoler på tallene som kommer fra de lokale helsemyndigheter i Gaza. Også flere andre hjelpeorganisasjoner anser opplysningene som troverdige.

USA: Israel kan ha brutt internasjonal lov

I en rapport publisert av USAs utenriksdepartementet fredag, står det at det er «rimelig å tro» at Israel kan ha brukt amerikanske våpen i hendelser som strider med den humanitære folkeretten i løpet av krigen siden Hamas sitt angrep den 7. oktober.

Samtidig skriver amerikanske myndigheter at de ikke har nok informasjon til å si dette sikkert, og at USA derfor ikke vil stanse videre våpenstøtte til sin nærmeste allierte i Midtøsten.

En uavhengig arbeidsgruppe mener rapporten «i beste fall er ufullstendig, og i verste fall bevisst villedende for å forsvare handlinger og adferd som sannsynligvis bryter internasjonal humanitær lov og kan utgjøre krigsforbrytelser».

FNs hovedforsamling vil gi Palestina nye «rettigheter og privilegier

Fredag stemte FNs hovedforsamling gjennom en resolusjon som understreker palestinernes rett til en uavhengig stat. 143 stemte for resolusjonen, og kun 9 imot. 25 land avsto fra å stemme.

Norge var blant forslagsstillerne, og stemte også for resolusjonen. Norges utenriksminister Espen Barth Eide kalte vedtaket for «historisk». Eide sa til VG at resolusjonen også er et sterkt signal overfor USA «om at verdenssamfunnet støtter det palestinske folkets krav om en egen stat». USA har allerede varslet at de vil bruke sin vetorett til å avvise forslaget i FNs sikkerhetsråd.

Spania, Irland og Slovenia planlegger å anerkjenne Palestina som uavhengig stat 21. mai, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

I går ble den nærliggende flyktningleiren Jabalia angrepet, ifølge Engemyr. Minst 14 mennesker drept. I dag ble ytterligere to drept og enda flere skadd i samme leir, sier han.

– Det er en helt ekstrem situasjon når det er så mange med alvorlige, grusomme skader. Vi mangler medisin og medisinsk utstyr for å gjøre en optimal jobb.

Foto: - / AFP / NTB

Skal feire med seigmenn

– Jeg elsker jo 17. mai og vi er takknemlig for å komme fra et land som har trygghet og frihet. Hvor barn kan vokse opp, gå på skole og leve uten krig, sier Engemyr.

– Hvordan blir dagen for dere? Får dere feire litt 17. mai?

– Her går dagen sin vante gang. Men vi har en pose med seigmenn som vi skal kose oss med i kveld, svarer han lattermildt.

– Vi gratulerer alle med dagen og ønsker alle en riktig fin 17. mai..

Det norske helselaget i Gaza har vært der i snart en måned. To av dem forlater den lille landstripen om to uker, mens de siste fire må vente til grensene nå er åpnet.

Israel tok nylig kontroll over Rafah grenseovergang, helt sør i Gaza, og landet kontrollerer nå alle grenseoverganger ut av Gaza.

Publisert: 17.05.24 kl. 10:46

Relaterte emner

Read Entire Article