Varslingssak mot Knut Storberget etter forhold til ansatt

2 hours ago 5


– Jeg vil gjerne bekrefte at departementet har informert meg om at de har mottatt en anonym bekymringsmelding som behandles som et varsel, sier Knut Storberget til VG.

VG får opplyst at saken startet ved Storbergets eget kontor.

– Vi har mottatt en bekymringsmelding knyttet til Statsforvalter Knut Storberget. Dette er videreformidlet til departementet for videre oppfølging, i henhold til våre varslingsrutiner, sier direktør Heidi Amundsen ved Statsforvalteren i Innlandet.

VG har bedt departementet om innsyn i varselet, men ikke mottatt det i skrivende stund.

Bilde av Direktør Heidi Amundsen ved Statsforvalteren i InnlandetDirektør Heidi Amundsen ved Statsforvalteren i Innlandet

Foto: Statsforvalteren/Kristina Skamsar

Innlandet består av de tidligere fylkene Hedmark og Oppland. Storberget er fra Elverum. Kontoret ligger seks mil nordover i Lillehammer og Hamar.

Storberget er tidligere justisminister for Arbeiderpartiet og satt 16 år på Stortinget, før han ble utnevnt til fylkesmann, senere Statsforvalter, i 2017. Han er tidligere advokat og ledet Forsvarskommisjonen som avla rapport i fjor.

I mai i år utnevnte regjeringen på nytt Storberget til seks nye år i jobben.

Om Statsforvaltere

Norge har ti statsforvaltere som hver har en administrasjon.

Statsforvalteren er regjeringens nærmeste representant i sitt fylke og skal overvåke at Stortingets og regjeringens vedtak blir gjennomført, først og fremst gjennom kommunenes og fylkeskommunenes virksomhet.

Statsforvalteren kan oppheve kommuners vedtak i enkelte saker. Blant områdene Statsforvalteren jobber med er gjerne oppvekst og utdanning, helse, miljøvern, landbruk, beredskap og juridiske spørsmål.

(Kilde: Store norske leksikon)

– Forhold til ansatt

Storberget sier til VG at han ble orientert om saken av departementet fredag 27. september og at han vil forklare seg til departementet og bidra til å opplyse saken hos dem.

– Er du gjort kjent med innholdet i varselet?

– Nei, ikke hele og jeg har ikke sett det selv. Jeg er gjort kjent med at det dreier seg om at jeg har hatt et forhold til en ansatt i embetet. Og jeg kan bekrefte at jeg har hatt et slikt forhold over flere år.

Ifølge Storberget ble forholdet avsluttet for to måneder siden.

– Mener du at du har gjort noe kritikkverdig i denne saken?

– Det har jeg lyst å ta med departementet. Jeg har ikke så mye mer å si om dette, utover å si at jeg forelsket meg og innledet et forhold med en ansatt, sier han.

– Var dere åpen om forholdet på jobben?

– Det skal jeg ta med departementet.

– Hva tenker du om denne saken?

– Jeg tenker mye på denne saken, men jeg har ikke lyst til å utbrodere om det offentlig, det synes jeg blir galt. Jeg forholder meg til departementet.

Storberget opplyser at kvinnen ikke lenger jobber hos statsforvalteren, men at forholdet mellom de to varte i over ett år etter hun sluttet.

Har du informasjon du vil dele med VG?

Ta kontakt med Anja Ariel Tørnes Brekke – anja@vg.no / 90707949 -, Martin Lægland – martin@vg.no / 48050533 – og Eiliv Frich Flydal – eiliv@vg.no / 45291836.

Orientert i september

Storberget sier han ble orientert om varselet av departementet i slutten av september.

– Jeg føler det er riktig at dette håndteres på en ryddig måte, så ryddig som mulig, og det vil jeg prøve å bidra til.

– Jeg har hatt en god dialog med departementet, for å svare på deres spørsmål.

– Får det konsekvenser på kort sikt for din mulighet til å gjøre jobben din, før det er ferdigbehandlet?

– Jeg har vært i full jobb og er det fortsatt.

Storberget leder også statsforvalternes eget arbeidsutvalg, som koordinerer innsatsen.

Storbergets partifelle, digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap), leder departementet som nå behandler varselet mot ham.

Tung tiltrådte i 2023. Hun var dermed en del av regjeringen som ga Storberget fornyet tillit som statsforvalter i mai i år.

 Terje Bendiksby / NTBANSVARLIG STATSRÅD: Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap). Foto: Terje Bendiksby / NTB

Loven slår fast at «arbeidstager har rett til å varsle om kritikkverdige forhold i arbeidsgivers virksomhet». «Kritikkverdige forhold» omfatter brudd på lovgivning eller etiske retningslinjer. Som eksempler nevnes myndighetsmisbruk og økonomisk kriminalitet.

– Når arbeidsgiver vurderer en mottatt bekymringsmelding som et varsel om mulige kritikkverdige forhold, er de pålagt å undersøke varselets innhold på en tilstrekkelig måte, sier advokat Birthe Eriksen til VG.

Eriksen er spesialist i arbeidsrett i ADI advokater og har skrevet doktorgrad om varsling.

Tause om håndteringen

Departementet bekrefter også at de har mottatt en bekymringsmelding i saken.

På direkte spørsmål om et varsel mot Storberget svarer Jan Olav Pettersen i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet:

– Jeg kan bekrefte at Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet har mottatt en anonym bekymringsmelding og at departementet behandler bekymringsmeldingen som et varsel i tråd med arbeidsmiljølovens regler. Ut over dette har vi ingen kommentarer.

VG har spurt departementet hvordan varselet håndteres. Det har ikke departementet svart på. VG har bedt departementet om innsyn i varselet, men ikke mottatt det i skrivende stund.

– Generelt kan man si at det er særlig viktig at behandlingen av varsler rettet mot personer i topplederposisjoner i offentlig sektor, må være tillitvekkende. Det vil være naturlig at det for eksempel innhentes ekstern bistand til å undersøke varselets innhold. Det er i alle alles interesse at hvert eneste ledd i saksbehandlingen er etterrettelig, sier Eriksen.

Særlige utfordringer

Varslingsekspert Eriksen påpeker at anonyme varsler kan innebære noen særlige utfordringer.

– For det første kan det være vanskelig for arbeidsgiver å undersøke og behandle et varsel som er mottatt anonymt, og som kan inneholde begrenset informasjon. Samtidig må arbeidsgiver ivareta både varslerens og ikke minst den omvarsledes rettsvern. Det kan oppleves vanskelig – og sågar umulig å forsvare seg mot anonyme påstander eller anklager, sier Eriksen.

Read Entire Article