Terje (55) drept i Mexico - venner etterlyser hjelp fra norske myndigheter

1 day ago 4


– Terje var en person som mange i denne byen hadde et forhold til. Han inkluderte folk uansett alder, hvilket land man kom fra eller om man var rik eller fattig. Man var alltid velkommen hos Terje.

Hanna Aase i Kristiansand snakker om kameraten Terje Grindheim som ble skutt og drept i Mexico by natt til fredag 22. november.

Nordmannen var på vei fra den internasjonale flyplassen i en drosje, da han ble beskutt av gjerningsmenn på motorsykkel.

Nordmann ble skutt i Mexico City.

Grindheim ble skutt og drept i en taxi i Mexico by.

Foto: SOSIALE MEDIER/Politiet

Ifølge en rapport fra politiet i Mexico har drosjesjåføren forklart at to personer på motorsykkel kjørte inntil bilen, og skjøt mot bakruten.

Grindheim ble ifølge politiet funnet død ved siden av bilen. Koffertene til avdøde skal ha ligget igjen ved siden av ham.

Det er overvåkingskameraer over alt i storbyen. Et av dem skal vise de mistenkte gjerningspersonene på vei fra åstedet.

Likevel skal ingen være arrestert.

Overvåkingsbilder av mistenkte gjeringspersoner etter drapet på Terje Grindheim.

Dette bildet har blitt publisert i meksikanske medier og skal vise bilde av de to antatte gjerningsmennene.

Foto: Mexicansk politi

Vil ha hjelp fra myndighetene

Aase ber norske myndigheter gjøre mer for å få oppklart drapet.

– Jeg reagerer på at vi ikke umiddelbart sender noen når nordmenn blir drept i utlandet. For det er noe med å være tett på en etterforskningen, og spesielt i land som dessverre er kjent for korrupsjon også fra politiets side.

Terje Grindheim

Terje Grindheim ble skutt og drept i Mexico.

Foto: Privat

Hun synes det er viktig å stille opp for vennen sin som ikke hadde nær familie, og mener at nettopp dét kan gjøre at saken ikke blir prioritert.

– Det er ingen tvil om at i saker der det er foreldre som sitter gråtende på TV og sier; «vårt barn ble drept i utlandet», så skaper det mye oppmerksomhet. Uavhengig av hva som var årsaken til dette drapet, så tenker jeg at noen må gjøre dette.

Hanna Aase.

Hanna Aase sier at dagene er tøffe og nettene søvnløse etter at kameraten hennes ble drept i Mexico. Hun håper norske myndigheter vil hjelpe til med å oppklare drapet.

Foto: Espen Bierud / NRK

– Gir bistand

Utenriksdepartementet sier til NRK at det er myndighetene i landet der den kriminelle handlingen har skjedd som har ansvar for å etterforske saken,

– Vi forstår at dette er en svært stor påkjenning for venner og pårørende. Utenrikstjenesten gir konsulær bistand i denne saken i tråd med vanlig praksis. Vi har taushetsplikt i konsulære saker, sier Mathias Rongved som er kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet.

Ifølge UD kan norske myndigheter ikke gripe inn en rettsprosess i et annet land.

– Utenrikstjenesten har ingen rolle i eventuell etterforskning av dødsfall, men kan bistå norske og utenlandske politimyndigheter med å opprette kontakt, dersom det er ønskelig, sier Rongved.

– Uvanlig

Rester av sperrebånd henger fortsatt igjen, der Grindheim ble drept for over en uke siden.

Undersøkende journalist og krimekspert i Mexico, Deborah Bonello, sier det er svært sjelden at turister blir drept i hovedstaden.

– Fordi vold og angrep mot utlendinger fører til mye oppmerksom fra ambassader og diplomatiet, sier Bonello til NRK.

Bonello har lest politirapporten, men kjenner ikke detaljene i politiets etterforskning. Hun mener likevel mye tyder på at angrepet har vært planlagt.

– Jeg tror det er usannsynlig at det har dreid seg om et tilfeldig ran hvor noen har vært på jakt etter å finne verdisaker i vesker. Jeg tror de har fulgt etter ham fra flyplassen og at det var planlagt, mener Bonello.

Et slikt drap som Grindheim ble utsatt for er, ifølge Bonello, en kjent framgangsmåte for de organiserte kriminelle.

NRK har prøvd å få intervju med påtalemyndigheten i Mexico by uten å lykkes. Lokalt politi i Mexico har ikke gitt opplysninger om hva som eventuelt kan være motiv for drapet.

Deborah Bonello

Undersøkende journalist og krimekspert i Mexico, Deborah Bonello, sier det er svært sjelden at turister blir drept i hovedstaden.

Foto: Miguel Tovar Fierro

Få blir dømt

Over 42.000 mennesker ble drept i Mexico i fjor. Mange av dem er ofre i den brutale krigen mellom de mektige narkokartellene og myndighetene.

I Mexico blir bare rundt 1 av 10 drapsmenn dømt.

Bonello mener derfor at press fra norske myndigheter kan ha betydning for å få oppklart drapet på Terje Grindheim.

– Det avhenger av hvor mye press Norge legger på meksikanske myndigheter. Vi har sett veldig lav oppklaringsrate på drap av denne typen, sier hun.

Gate i Meixco by

Et slikt drap som Grindheim ble utsatt for på gaten i Mexico er ifølge Bonello, en kjent framgangsmåte for de organiserte kriminelle.

Foto: Miguel Tovar Fierro

NRK har vært i kontakt med Kripos som viser til at ansvaret ligger hos politiet i Mexico.

Også politiet i Agder har tidligere vist til at det er meksikansk politi som etterforsker saken.

– Norsk politi har ikke blitt anmodet om bistand og derfor har ikke norsk politi iverksatt etterforskning, skrev politiet i en pressemelding forrige uke.

Hanna Aase i Kristiansand sier den siste uken har vært krevende og at hun fortsatt ikke forstår at kameraten er borte.

– Det er helt surrealistisk og et sjokk! En prøver jo å forstå hvorfor dette har skjedd.

Hun besøkte selv Mexico sammen med vennen for 15 år siden og har bare gode minner fra turen.

– Terje kjente Mexico godt, han var glad i landet og kjente folk, sier Aase.

Mexico by ved flyplassen

Det var på vei fra flyplassen i Mexico by at Terje Grindheim ble angrepet og skutt.

Foto: Miguel Tovar Fierro

Publisert 02.12.2024, kl. 19.43

Read Entire Article