Telegram-sjefen er arrestert. Bør jeg slette appen?

1 month ago 35


Sjefen for Telegram Pavel Durov flyktet fra hjemlandet sitt Russland i 2014 fordi han ikke ville levere brukerdata til myndighetene. I dag har han både fransk og emiratarabisk statsborgerskap.

Han har også vært etterlyst i Frankrike på grunn av Telegram og har derfor unngått å besøke landet en stund. Men på lørdag kveld ble han arrestert.

Etter arrestasjonen har emneknaggen #FreePavel trendet på X. Elon Musk, Andrew Tate og flere kjente gründere støtter Durov. Andre heier på arrestasjonen og krever at Telegram skjerper seg.

Her er sju spørsmål og svar om saken.

Hvorfor ble Telegram-sjefen arrestert?

Pavel Durov

– Mange har sett på Pavel Durov som en helt, da Telegram har gitt dem mulighet til å uttrykke opposisjon mot undertrykkende regimer, sier Håvard Lundberg.

Foto: Tatan Syuflana / AP

Franske myndigheter mener Telegram mangler moderering, og at selskapet ikke samarbeider godt med myndighetene. Dette mener de gjør Telegram medskyldig i internasjonal kriminalitet, ifølge den franske TV-kanalen TF1.

Telegram hevder på sin side at de følger EU-lov, og at modereringen av tjenesten er i henhold til standarder som gjelder i industrien.

– Det er absurd å hevde at en plattform eller dens eier, er ansvarlig for misbruk av den plattformer, skriver Telegram på X.

Mandag utdypet den franske påtalemyndigheten at Telegram-sjefen ble pågrepet i forbindelse med en nettkriminalitetetterforskning. Undersøkelsen omfatter alt fra ulovlige overføringer, overgrepsbilder, svindel og vegring mot å gi informasjon til myndighetene, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Per i dag har Telegram 800 millioner aktive brukere i måneden, ifølge analyseselskapet Demandsage.

Hvordan skiller Telegram seg fra andre meldingsapper og sosiale medier?

Mobilskjerm

Flere meldingsapper, blant annet WhatsApp og Messenger, har innført ende-til-ende-kryptering.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Den største forskjellen er nok forhistorien til Telegram. Appen ble utviklet fordi Durov ønsket å skape et sted hvor folk fritt kunne dele meningene sine uten å bli overvåket av myndighetene, sier Håvard Lundberg.

Han er analytiker fra byrået Analyse & tall og har gjennomført flere undersøkelser av hvordan feilinformasjon spres på Telegram.

Verdiene til Telegram handler om frihet, sa Pavel Durov på en konferanse tidligere i år. Frihet til å kommunisere privat, uttrykke seg offentlig og bygge apper og virksomheter.

Durov tillot ekstra kryptering på private samtaler på Telegram, men dette er noe du selv må slå på. Om man vil være helt sikker på at ens samtaler er sikkert kryptert, kan appen Signal være et bedre alternativ, mener Lundberg.

– Telegram er fundert på idealer om ytringsfrihet og personvern, men det er flere tekniske valg som kunne gjort plattformen sikrere, sier Lundberg.

Er Telegram kun for kriminelle og terrorister?

«Ida» (19) kjøper dop på Telegram

Bildet viser en norsk Telegram-kanal som selger forskjellige narkotikastoffer.

Foto: Agr Soni / NRK

Det korte svaret er: Nei.

– Telegram er bra for ytringsfriheten, men det skaper også store utfordringer for samfunnssikkerheten, sier Lundberg.

Telegram har en veldig liberal tilnærming til moderering av innhold. Det gjør at både ekte og falske brukere tiltrekkes til plattformen. Hvem som helst kan fritt spre feilinformasjon, dele skadelig innhold og selge narkotika og våpen på appen.

NRK har tidligere skrevet om hvordan norske ungdommer lett skaffer seg dop på Telegram. Vi har også skrevet om hvordan krigsmateriale ufiltrert blir spredt på plattformen.

Hvordan forholder norske myndigheter seg til Telegram?

Slik er 14 sekunder på Telegram. Her fra en kanal om krigen i Gaza.

Video: Sahara Muhaisen / NRK

De er kritiske til Telegram på grunn av sikkerhetsbekymringer. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har anbefalt at Telegram ikke bør brukes på tjenestemobiler eller jobbenheter.

Dette har ført til at justisdepartementet, Stortinget og flere kommuner og offentlige institusjoner har fulgt disse anbefalingene og frarådet bruken av Telegram blant sine ansatte.

Hvordan påvirker arrestasjonen av sjefen, Telegram som tjeneste?

Hvite papirfly i en hekk

Papirfly vist frem som et symbol på Telegrams logo utenfor Frankrikes ambassade i Moskva den 25. august 2024, til støtte for Pavel Durov.

Foto: STRINGER / AFP

Saken er fortsatt i en tidlig fase, og det er vanskelig å si noe sikkert ennå. Pavel Durov har ikke blitt tiltalt.

På kort sikt tror Håvard Lundberg at arrestasjonen kan gi Telegram mer oppmerksomhet, og det kan føre til at flere begynner å bruke plattformen. Han tror ikke arrestasjonen vil føre til store endringer i Telegram med det første.

– Dersom det tas ut tiltale og dette blir en rettsprosess, vil det nok ta tid før vi ser noen konkrete resultater i saken, sier han.

På lengre sikt mener han at utfallet av saken kan bli viktig, og kanskje påvirke andre plattformer.

Burde jeg slette Telegram fra telefonen min?

Meldingstjenesten Telegram sin logo.

Slik ser appen ut når den er lastet ned på en mobil.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

– Ut fra det som har skjedd i Frankrike, ser jeg ingen grunn til å komme med en slik anbefaling, sier Lundberg.

Dette må være en personlig vurdering.

– Det finnes mange andre apper som samler inn mye data om brukerne. Så hvis du er bekymret for overvåkning, er det mange andre apper enn Telegram du bør være bekymret for, sier Lundberg.

Hva bør jeg være oppmerksom på om jeg velger å beholde Telegram?

Illustrasjon, mobil.

Her kommer det tre tips.

Foto: Emilie Holtet / NTB
  • Man må være kildekritisk. Ikke ta alt du leser på god fisk.
  • Prøv å finne andre kilder som også rapporterer om det du har lest eller sett.
  • Hvis noe virker for sensasjonelt eller utrolig, så er det kanskje det.

– Det samme gjelder alle andre plattformer, sier Lundberg.

Publisert 26.08.2024, kl. 22.18

Read Entire Article