SVT svir av 130 millioner på Eurovision

5 months ago 41


Det er langt fra billig å arrangere verdens største musikkonkurranse.

Den 68. finalen av Eurovision holdes i Malmø lørdag 11. mai. Gåte er Norges bidrag. Foto: Martin Meissner / AP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Lørdag braker det løs i Malmö, når den 68. utgaven av Eurovision går av staben. Men musikkfesten er ikke gratis å arrangere.

Det er Sveriges Television (SVT) som er årets arrangør av Eurovision.

SVT opplyser til E24 at de har en nettokostnadnettokostnadAlle kostnader knyttet til arrangementet, fratrukket inntekter fra billettsalg, sponsing og produksjonstilskudd fra EBU på 130 millioner svenske kroner.

– Det tilsvarer kostnadene for Eurovision 2016 og 2013, da summen var 125 millioner svenske kroner. Det er nettokostnaden inkludert inntekter fra billettsalg, sponsing og et produksjonstilskudd fra EBU som er basert på inntektene fra kringkasterne som konkurrerer i Eurovision, skriver «Mediateamet Eurovision» i en e-post til E24.

SVT går ikke ut med hvor store utgifter som er knyttet til Eurovision totalt.

Da Norge arrangerte Eurovision i 2010, hadde NRK utgifter på 200 millioner kroner og 70 millioner kroner i inntekter – en nettokostnad på 130 millioner kroner den gang. Det tilsvarer 183 millioner kroner i 2023-kroner.

Les på E24+

SAS-exiten: Nå kan gullkortene regne

Dekorasjon, utbygging og program

Malmö er vertskapsby og den svenske avisen Dagens Industri har gjort utregningen, som viser at årets arrangement koster de byens skattebetalere 30 millioner svenske kroner.

Til sammenligning: I 2016 var det Stockholm som var vertskap, dette til en prislapp av 100 millioner kroner.

Dette koster Eurovision for Malmö:

  • 6,6 millioner svenske kroner går til utbygging av Eurovisionpark og Eurovillage i Folkets Park.
  • Kulturnemnda får 1,8 millioner for program og kommunikasjon.
  • 3,3 millioner går til Friditsnamden for bydekorasjon og støtte til frivillig arbeid.
  • Rundt 10 millioner til Malmö Arena, Malmömässan og Malmö live.
  • 6,3 millioner er satt av til ekstrakostnader knyttet til arrangementet.

Les også: Sverige kan rammes av «gøyflasjon» (+)

– God business

– Å være vertskap for Eurovision er langsiktig god business for Malmö, sier prosjektleder Eurovision, Karin Karlsson til Dagens Industri.

Da byen arrangerte musikkfesten i 2016, genererte dette inntekt på 185 millioner kroner, ifølge Dagens Industri. Det er ennå ikke satt et mål for hvor mye penger årets arrangement skal gi tilbake.

Da Eurovision ble arrangert i Liverpool i fjor, la musikkfans igjen mer enn 54 millioner pund, ifølge BBC.

På forhånd var det da ventet et besøk på 100.000 mennesker og en økonomisk gevinst på rundt 25 millioner pund.

– Siden 2013 har sosiale medier for alvor gått inn på Eurovision-arenaen og dermed har konkurransen blitt større. Vi får muligheten til å fortelle om byen vår og skape opplevelser for alle interesserte, sier Karlsson til avisen.

Kraftige protester

Årets Eurovision har ført til kraftige protester og demonstrasjoner og mange har tatt til ordet for at Israel burde stenges ute av konkurransen på av krigføringen i Gaza. Det er av flere oppfordret til boikott av årets arrangement. På grunn av dette et sikkerhetsoppbudet i byen stort. Malmøs budsjett på 30 millioner kroner inkluderer ikke kostnader til sikkerhet.

Hvor mye politiet totalt kommer til å bruke på arrangementet, sees først på i etterkant, opplyser politiet i Malmø til E24:

– Det kan ta flere måneder før du har regnet ut alle de ulike kostnadspostene og hvilken del av myndigheten som skal stå for disse. Det må også tas i betraktning at sikkerhetsarbeid ved ulike arrangementer og folkesamlinger er en av politiets grunnleggende oppgaver, skriver Filip Annas, kommunikasjonsrådgiver i Polismyndigheten Region Syd.

Også norsk politi fra Oslo politidistrikt er på plass i Malmø, skriver NRK.

– Vi går ikke ut med det eksakte tallet på personer som skal delta, men kan bekrefte at personellet kommer fra Oslo politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriver seksjonssjef Torgeir Haugen i en e-post til NRK.

Read Entire Article