Supermånen var synlig over «The Couple»-skulpturen ved Newbiggin-by-the-Sea i Northumberland, nordøst i England, tirsdag kveld 17. september 2024. (Foto: Owen Humphreys/PA via AP/NTB)
Tirsdag kveld hadde folk over store deler av hele verden mulighet til å få med seg en måne utenom det vanlige.
Det var nemlig årets andre supermåne.
Fenomenet oppstår når det det er fullmåne samtidig som månen er på det punktet i banen sin som er nærmest jorda. Månen er altså så nær jorda som den kan komme. Dermed ser den ekstra stor ut.
Delvis måneformørkelse samtidig
Dette skjedde samtidig som det var delvis måneformørkelse.
En delvis måneformørkelse oppstår når månen sett fra jorda er nesten på linje med sola. Dermed skygger jorda for månen og formørker en del av den.
Supermånen som ble fotografert mange steder i verden, var rundt 357.000 kilometer fra jorda – 27.000 kilometer nærmere enn den vanligvis er. Det sier den australske astrofysikeren Sara Webb til den britiske avisen The Guardian.
Både større og lysere
Når månen er så nær jorda som den kan komme, kan den virke opptil 14 prosent større enn årets svakeste måne, som oppstår når den er lengst fra jorda i sin bane, ifølge NASA.
Den kan også se 30 prosent lysere ut enn den svakeste månen.
Fenomenet var meldt å være synlig i Nord-Amerika, Sør-Amerika, Afrika og Europa.
Vanligvis er det mellom tre og fire supermåner i året, ifølge NASA.
Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?
Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.