Supermåne og delvis måneformørkelse over store deler av verden – slik så det ut

1 day ago 3


Supermånen var synlig over «The Couple»-skulpturen ved Newbiggin-by-the-Sea i Northumberland, nordøst i England, tirsdag kveld 17. september 2024. (Foto: Owen Humphreys/PA via AP/NTB)

Tirsdag kveld hadde folk over store deler av hele verden mulighet til å få med seg en måne utenom det vanlige.

Det var nemlig årets andre supermåne. 

Fenomenet oppstår når det det er fullmåne samtidig som månen er på det punktet i banen sin som er nærmest jorda. Månen er altså så nær jorda som den kan komme. Dermed ser den ekstra stor ut. 

Guloransje måne med siluetten av en svart hest foran.

Supermånen stiger opp bak en hestestatue på toppen av Triumfbuen den russiske hovedstaden, Moskva, Russland. (AP Photo/Pavel Bednyakov) (Foto: Pavel Bednyakov/AP/NTB)

Delvis måneformørkelse samtidig

Dette skjedde samtidig som det var delvis måneformørkelse. 

En delvis måneformørkelse oppstår når månen sett fra jorda er nesten på linje med sola. Dermed skygger jorda for månen og formørker en del av den.

En skarv vises i siluett mot fullmånen i Qiqihar, nordøst i Kinas Heilongjiang-provins. (Foto: Wang Yonggang/Xinhua via AP/NTB)

Supermånen som ble fotografert mange steder i verden, var rundt 357.000 kilometer fra jorda – 27.000 kilometer nærmere enn den vanligvis er. Det sier den australske astrofysikeren Sara Webb til den britiske avisen The Guardian

Supermånen stiger opp over en pagode i Nanjing, i Jiangsu-provinsen øst i Kina. (Foto: Chinatopix via AP / NTB)

Både større og lysere

Når månen er så nær jorda som den kan komme, kan den virke opptil 14 prosent større enn årets svakeste måne, som oppstår når den er lengst fra jorda i sin bane, ifølge NASA

Den kan også se 30 prosent lysere ut enn den svakeste månen.

Den gresskarfargede supermånen stiger over stranden mens folk spiller volleyball ved kysten av Lake Michigan i Chicago tirsdag 17. september 2024. Kiichiro Sato

Fenomenet var meldt å være synlig i Nord-Amerika, Sør-Amerika, Afrika og Europa. 

Vanligvis er det mellom tre og fire supermåner i året, ifølge NASA.

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Read Entire Article